Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Στο έλεος της γαστρεντερίτιδας η Μαγνησία: 100 κρούσματα, καθυστερήσεις στις έρευνες, χωρίς πόσιμο νερό

Στο έλεος της γαστρεντερίτιδας η Μαγνησία: 100 κρούσματα, καθυστερήσεις στις έρευνες, χωρίς πόσιμο νερό
 

 

Σήμερα μεταβαίνουν δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Μαγνησία. Τι έδειξαν τα πρώτα δείγματα για την αιτία των κρουσμάτων της γαστρεντερίτιδας.

Αναβρασμός επικρατεί στη Μαγνησία για το μπαράζ κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έχει «χτυπήσει» τον νομό, εξαιτίας του νερού. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των τοπικών Αρχών να ενημερώσουν για το σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας που έχει προκύψει, παρά τα συνεχή κρούσματα που εντοπίζονταν.

Όπως, καταγγέλλουν στα τοπικά Μέσα, επί μία εβδομάδα οι κάτοικοι στα χωριά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο «έτρεχαν» στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και κανένας από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου δεν προέβη σε μια επίσημη ανακοίνωση. Το αποτέλεσμα ήταν έως και χθες Κυριακή τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 100, με παιδιά και ηλικιωμένους να νοσηλεύονται στο 
νοσοκομείο.

Σήμερα, Δευτέρα, στα δύο χωριά θα μεταβούν δύο κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ένα από τη Λάρισα και ένα από την Αθήνα, τα οποία θα λάβουν νέα δείγματα από τις γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και το εσωτερικό δίκτυο 
ύδρευσης των δύο χωριών.

Παράλληλα θα ενημερώσουν τους πολίτες για την απαγόρευσηπόσης νερού, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 ημέρες, μέχρι ο ΕΟΔΥ να προχωρήσει στην αποκατάσταση του δικτύου σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και τη ΔΕΥΑΡΦ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τον Ταχυδρόμο, στα κόπρανα δύο παιδιών εντοπίστηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας.

Ένας ηλικιωμένος και 7 παιδιά στο νοσοκομείο

Ένας υπερήλικας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και ακόμη 7 παιδιά στην Παιδιατρική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Ποια η αίτια για την έξαρση της γαστρεντερίτιδας

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε τα κρούσματα σχετίζονται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, περίπου 8 μήνες μετά τις καταστροφές από το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία.

«Έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης. Υπάρχουν θέματα σαλμονέλας, έχουν σφραγιστεί όλες οι περιοχές οι ενδεχόμενες που θα μπορούσαν να πιούν άνθρωποι από την πηγή ή από το σημείο που είναι το επίδικο, δεν πίνουν νερό σε πολλές περιοχές του δήμου», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ούτε για μαγείρεμα το νερό

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ στους κατοίκους στον δήμο Ρήγα Φεραίου είναι, μέχρι να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει, όχι μόνο να μην πίνουν από το νερό βρύσης, αλλά να μην το χρησιμοποιούν και για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε και στο πλύσιμο τροφών και το μαγείρεμα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)