Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Σήμερα ανοίγει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 για αίτηση με ΑΦΜ

 Τι ώρα ανοίγει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 για αίτηση με ΑΦΜ


Η πλατφόρμα στο gov.gr, όπως έχει ανακοινωθεί από τη ΔΥΠΑ, θα ανοίξει στις 6 το απόγευμα σήμερα Δευτέρας 3 Ιουνίου, μόνο για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 0. Τις επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα θα ανοίξει σταδιακά και για τα υπόλοιπα ΑΦΜ.

Έτσι, σήμερα, στις 6 το απόγευμα (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) θα δοθεί η έναρξη για το πρόγραμμα φθηνών διακοπών, που εξασφαλίζουν στους δικαιούχους φθηνότερες διανυκτερεύσεις και ακτοπλοϊκά.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Οδηγίες για την υποβολή αίτησης με ΑΦΜ

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr.

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Θα εισέλθετε στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

Αρχική – Εργασία και Ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Όπως αναφέρθηκε η αίτηση γίνεται με βάση το ΑΦΜ.

Πώς γίνεται η επιλογή των δικαιούχων

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται βάσει μοριοδότησης συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως ΑμεΑ, μονογονείς, αριθμός παιδιών, εισόδημα και πρώτη φορά συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι αντικειμενική και διαφανής, χρησιμοποιώντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και άνεργοι που λαμβάνουν επιδότηση για συμμετοχή σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού άλλου φορέα για την ίδια περίοδο, καθώς και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) έλαβαν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Πότε ανοίγουν τα υπόλοιπα ΑΦΜ για αίτηση στον Κοινωνικό Τουρισμό 2024

Το χρονοδιάγραμμα για τα ΑΦΜ

  • Δευτέρα 3/6 και Τρίτη 4/6: ΑΦΜ σε 0
  • Τετάρτη 5/6 και Πέμπτη 6/6: ΑΦΜ σε 1
  • Παρασκευή 7/7: ΑΦΜ σε 2,3,4
  • Σάββατο 8/6: ΑΦΜ σε 4,5,6
  • Κυριακή 9/6: ΑΦΜ σε 7,8,9

Μετά θα υπάρξουν κάποιες μέρες που θα μπορούν οι δικαιούχοι -ανεξαρτήτως ΑΦΜ- να κάνουν αίτηση.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα περιλαμβάνει 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 43% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πού και πόσες είναι οι διανυκτερεύσεις

Οι διανυκτερεύσεις μέσω του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής:

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

  • Στις περιοχές της Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου επιτρέπονται έως 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις.
  • Στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου, καθώς και στη Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων), μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι επιδοτήσεις για τον Αύγουστο, τον Δεκέμβριο και το Πάσχα θα είναι αυξημένες κατά 20%. Η αυξημένη επιδότηση ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά

Εκτός από τη διαμονή, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με συμμετοχή των δικαιούχων στο 25%. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επιπλέον, για τα ΑμεΑ παρέχεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και απαλλαγή από κυρώσεις σε περίπτωση μη χρήσης των επιταγών τους.

Οι γονείς δικαιούνται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Φέτος, επιπλέον μόρια θα δοθούν σε πολίτες που δεν έχουν λάβει επιταγές στο παρελθόν ή δεν έλαβαν επιταγή λόγω μοριοδότησης στα δύο τελευταία προγράμματα.

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού 2024 είναι:

  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία, με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών) το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους, τα 24.000 ευρώ για έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή τα 29.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)