Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αποζημιώσεις για την ακαρπία. Ριζικές αλλαγές στον ΕΛΓΑ.



            Αποζημιώσεις για την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2013 προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Γιώργο Καρασμάνη.

            Στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο συζητούμενο σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιέχονται ριζικές-δομικές αλλαγές στο ρόλο, τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), με προεξέχουσα εκείνη της αλλαγής της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, ούτως ώστε όλοι οι αγρότες να πληρώνουν αφενός ασφαλιστικές εισφορές για τα προϊόντα που πραγματικά παρήγαγαν και διακίνησαν και αφετέρου η καταβολή των εισφορών να πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία συμψηφισμού του αγροτικού ΦΠΑ.
            Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καρασμάνης, για μια νομοθετική πρωτοβουλία που ανακουφίζει τους αγρότες στη δύσκολη σημερινή συγκυρία και προσδίδει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Δεν είναι μια τυχαία πρωτοβουλία, ούτε αποτελεί προϊόν εντυπωσιασμού, καθώς έρχεται σε συνέχεια της προεργασίας που έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια, με ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, η οποία συντάχθηκε από την Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο που προΐστατο ο κ. Καρασμάνης και αποτέλεσε προγραμματική θέση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2012.
          Οι κίνηση αυτή των 51 βουλευτών, υπογράμμισε ο βουλευτής Πέλλας, αποτελεί την «απάντηση» στο ατελέσφορο και ανεπαρκές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, όπως αυτό καθιερώθηκε με το νόμο 3877 του 2010, αλλά και στην ανεξήγητη ολιγωρία που επέδειξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις αιτιάσεις και ενστάσεις των αγροτών, των εκπροσώπων τους και βουλευτών για την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.
          Για το λόγο αυτό στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και όλες τις πολιτικές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, να υποστηρίξουν τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία με την οποία :
          * Εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες.
          * Διευρύνονται οι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι και παρέχονται  πρόσθετες καλύψεις στη φυτική, ζωική και αλιευτική παραγωγή, όπως για παράδειγμα η ακαρπία από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ χορηγούνται επαρκείς προκαταβολές για εκτεταμένες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας.
          * Αξιοποιούνται τα κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και θεσπίζεται ένα πάγιο και ικανοποιητικό ποσοστό κοινωνικών πόρων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη της κοινωνίας προς τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο και την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
* Παρέχονται προκαταβολές του μισού της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που υποβάλλονται από τους αγρότες ενστάσεις στα πορίσματα-εκτιμήσεις για το ύψος των ζημιών.
* Καταργούνται τα άδικα όρια στις αποζημιώσεις των αγροτών, αίρεται το κλίμα καχυποψίας και ενισχύεται η  εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και αγροτικού κόσμου.
* Μεταφέρονται οι κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ στον ΕΛΓΑ.
* Εξασφαλίζονται η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση της τριμερούς χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ, ενώ η διεξαγωγή του συνόλου της διεκπεραίωσης των λειτουργιών του ΕΛΓΑ γίνεται ηλεκτρονικά.
Η εν λόγω πρόταση νόμου είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, για όσους πραγματικά πιστεύουν στην πρωτογενή παραγωγή, σέβονται το μόχθο του Έλληνα αγρότη και θεωρούν ότι η ελληνική γεωργία μπορεί και πρέπει να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που της ανήκει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, σε συνθήκες ιδιαίτερα κρίσιμες όπως οι σημερινές, επισήμανε ο κ. Καρασμάνης, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πλήρη κείμενα της αιτιολογικής έκθεσης και τα 22 άρθρα του σχεδίου νόμου.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης, καθώς και τα 22 άρθρα της πρότασης νόμου :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)