Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Από σήμερα Παρασκευή Πρόγραμμα εναέριου εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα κατά της λύσσας




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απέστειλε επιστολή σε Περιφερειάρχες, στις Περιφέρειες των οποίων υπάρχει αυξημένος κίνδυνος
εμφάνισης της λύσσας, με την οποία ενημερώνει ότι από σήμερα  Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, ξεκινά η 1η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας με ρίψη από αέρος εμβολιακών δολωμάτων για την ανοσοποίηση των αλεπούδων που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού της λύσσας στη χώρα μας.

Ο συντονισμός και η ευθύνη της εκτέλεσης του έργου ανατίθεται στην Δ/νση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση εμβολιασμού θα ξεκινήσει από το Πολύκαστρο Κιλκίς και στη συνέχεια οι ρίψεις των δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας:

Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Πρεβέζης, Άρτας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Δράμας, Καβάλας (εκτός νήσου Θάσου), Ευρυτανίας, τμήμα της ΠΕ Φθιώτιδας, Μαγνησίας (πλην των νήσων Σποράδων) και σε τμήμα της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Η όλη επιχείρηση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2013. Στη συνέχεια και για όσο χρονικό διάστημα απομονώνονται κρούσματα της λύσσας στη χώρα μας, θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εμβολιακές εκστρατείες το χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο).

Σκοπός της παραπάνω επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων (δεξαμενή του ιού της λύσσας στη φύση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα), ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της παραπάνω ασθένειας στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα από το 1987 έως και τον Οκτώβρη του 2012 ήταν ελεύθερη λύσσας. Στις 19 Οκτωβρίου 2012 απομονώθηκε το πρώτο θετικό στη λύσσα ζώο (κόκκινη αλεπού) στην περιοχή της Σιάτιστας στην Κοζάνη. Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 29 κρούσματα λύσσας σε ζώα (25 σε κόκκινες αλεπούδες, 3 σε σκυλιά και 1 σε γάτα).

Ο από του στόματος εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

Επιπλέον το ΥπΑΑΤ έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή δύο ενημερωτικών φυλλαδίων (το ένα απευθύνεται αποκλειστικά στα παιδιά) και δύο τύπων αφισών (μία ειδικά για την ενημέρωση των κυνηγών και μία για την ενημέρωση του κοινού). Τα παραπάνω φυλλάδια και αφίσες έχουν ήδη διανεμηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας προκειμένου να ανατυπωθούν και να μοιραστούν στο κοινό.

Συγκεκριμένα για την ενημέρωση των παιδιών, το ΥπΑΑΤ, έχει ήδη αποστείλει ενημερωτικά φυλλάδια στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη διανομή τους σε σχολεία, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των μαθητών από τους δασκάλους τους.

Επίσης, θα μεταδοθεί ενημερωτικό κοινωνικό μήνυμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης από τη λύσσα, καθώς και για την έναρξη της εμβολιακής εκστρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)