Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Μελίτα Χισκάκη για το φράγμα της Καλής




Να προτιμηθεί η πρόταση της ΔΕΗ


Το θέμα τέθηκε στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Αλμωπίας το καλοκαίρι που μας πέρασε στα πλαίσια της γνωμοδότησης του δήμου στα πλαίσια της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Επίσης ο δήμαρχος είχε αναθέσει εθελοντικά σε ομάδα να γράψουμε κάποιο πόρισμα. Η αλήθεια είναι πως δεν το έκανα λόγω προσωπικών μου προβλημάτων αλλά συνεδριάσαμε σαν ομάδα αρκετές φορές.
Με το θέμα του φράγματος της Καλής είχα ασχοληθεί από το 1994 όταν η ΔΕΗ έκανε τις μελέτες για θέση έναντι της σήμερα προτεινόμενης και φυσικά με ύψος φράγματος πολύ χαμηλότερο του σήμερα προτεινόμενου. Η πρόταση αυτή της ΔΕΗ αναφέρεται στη μελέτη του φράγματος και απορρίπτεται για λόγους που δεν καταλαβαίνω. Αντίθετα προτείνεται η κατασκευή πολύ μεγαλύτερου φράγματος με μεγαλύτερο ύψος και πλάτος, πράγμα που θεωρώ ανεφάρμοστο.
Για την περιοχή της Αλμωπίας η πρόταση υπολογίζει επιφάνειες κατάκλισης σε πολλές παραποτάμιες γεωργικές εκτάσεις  οικισμών οι ιδιοκτήτες των οποίων πρέπει να ενημερωθούν.
Αυτό που θα έπρεπε να διασφαλιστεί είναι ότι δε θα υπάρχουν απαγορεύσεις στις αρδεύσεις των εκτάσεων έναντι του φράγματος και επιπρόσθετα να ζητηθούν ανταποδοτικά οφέλη για την Αλμωπία όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση συντήρησης όλων των φραγμάτων βάρους που τώρα υπάρχουν στην Αλμωπία και φτιάχτηκαν για τη συγκράτηση φερτών που καταλήγουν στην τάφρο 66. 
Πάντως γνώμη μου είναι να επιστρέψουμε στην πρόταση της ΔΕΗ η οποία δεν ενοχλεί την Αλμωπία και φυσικά είναι φθηνότερη και εφικτή.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)