Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016/2017



Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας, έχοντας υπόψη:

1.-            την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία,
2.-            το Καταστατικό της,
3.-            τους  Κανόνες του Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου  και  τον  Κανονισμό  Αγώνων 
Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα,
4.-            τους βαθμολογικούς πίνακες των τριών  κατηγοριών Α1, Α’ και  Β’  μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων περιόδου 2015/2016  και
5.-            την από  11-7-2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της,

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Σ Σ Ε Ι

τους αγώνες πρωταθλημάτων Α1, Α’ και  Β’  Ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2016/2017 που
για τη διεξαγωγή τους ισχύουν οι παρακάτω όροι:

ΑΡΘΡΟ  1ο:                   ΔΗΛΩΣΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1.α) Τα σωματεία που θα συμμετάσχουν στα παραπάνω πρωταθλήματα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν συμπληρωμένη με όλα τα ζητούμενα στοιχεία, την έντυπη δήλωση συμμετοχής που τους δίνεται με μέριμνα της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ, μέχρι την Τρίτη 20-9-2016.
β) Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής πρέπει να καταβληθεί στην Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ ως ετήσια συνδρομή του σωματείου και ως δικαίωμα συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα συνολικά το ποσό των 150,00 ΕΥΡΩ για την Α1 και  την Α’ Ερασιτεχνική,  των 100,00 ΕΥΡΩ για τη Β’ Ερασιτεχνική .
γ) Τα σωματεία με την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να τακτοποιήσουν κάθε οικονομική εκκρεμότητα με την Ένωση από τυχόν οφειλές τους, σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. Μέχρι τη 10η ημέρα κάθε μήνα τα Σωματεία υποχρεούνται να τακτοποιούν τις οικονομικές του εκκρεμότητες που προέρχονται από ποινές. Άλλως, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. κυρώσεις.
δ) Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης, του καταστατικού της Ε.Π.Ο. και της Ε.Π.Σ.Ν.Π.
ε) Η κλήρωση των αγώνων της Α1, Α’ και Β’ ερασιτεχνικής κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28-9-2016 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αντιπεριφέρειας Πέλλας (πρώην Νομαρχίας Πέλλας).
2. Η μη συμμόρφωση σωματείου με τις παραπάνω υποχρεώσεις του άρθρου 1 (παράγρ. α, β, δ και ε), όπως και η αποδοχή των όρων της προκήρυξης με επιφύλαξη, συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει το άρθρο 7 του Κ.Α.Π. (αποκλεισμός και υποβιβασμός του σωματείου στην αμέσως κατώτερη κατηγορία).
3. α) Σε περίπτωση που μία ομάδα της Α1 κατηγορίας δεν δηλώσει συμμετοχή για το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2016/17, τότε η θέση της ομάδας αυτής θα συμπληρωθεί από την νικήτρια ομάδα του αγώνα κατάταξης μεταξύ των τριταθλητριών ομάδων του 1ου και 2ου ομίλου της Α κατηγορίας περιόδου 2015/16. Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια αρχή, σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
β) Σε περίπτωση που και δεύτερη ομάδα της Α1 κατηγορίας δεν δηλώσει συμμετοχή για το πρωτάθλημα περιόδου 2016/17, τότε θα συμπληρωθεί η Α1 κατηγορία από τις τριταθλήτριες ομάδες του 1ου και2ου ομίλου της Α κατηγορίας περιόδου 2015/16.
γ) Σε περίπτωση που κατά την ανωτέρω υπό β) περίπτωση μία ομάδα από τις ανωτέρω τριταθλήτριες, δεν δεχθεί να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας περιόδου 2016/17, τότε την θέση της θα καταλάβει η νικήτρια ομάδα που θα προκύψει από αγώνα κατάταξης μεταξύ των τετραθλητριών ομάδων του 1ου και 2ου ομίλου της Α κατηγορίας περιόδου 2015/16. Ο αγώνας αυτός θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η διοργανώτρια αρχή, σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
δ) τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και για τα πρωταθλήματα της Α και Β κατηγορίας.

ΑΡΘΡΟ  2ο:                   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
1.Στους αγώνες που παραπάνω προκηρύσσονται συμμετέχουν όσα σωματεία δικαιούνται, κατά κατηγορία, σύμφωνα με την προκήρυξη και τους πίνακες με την τελική βαθμολογική κατάταξη των σωματείων της περασμένης περιόδου 2015/2016.
2.Για νέα σωματεία που θα προέλθουν από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων σωματείων και των οποίων η διαδικασία αναγνώρισης από την Ε.Π.Ο. δεν θα έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 20-9-2016, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται μέχρι την προηγούμενη από την ημέρα κλήρωσης των αγώνων της κατηγορίας στην οποία δικαιούται (κατά το άρθρο 27, παράγρ. 4) να συμμετάσχει το σωματείο που προήλθε από τη συγχώνευση.
3.Στην  Γ’ Ερασιτεχνική Κατηγορία, εφόσον υπάρξει ικανός αριθμός ομάδων που θα εκδηλώσουν σχετική επιθυμία με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής, «Δευτέρων ομάδων» με συμμετοχή ποδοσφαιριστών με συγκεκριμένες ηλικίες και με την προϋπόθεση ότι δεν αγωνίσθηκαν στο τμήμα ανδρών πριν από 24 ώρες. Σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα «Δεύτερων Ομάδων» δεν έχουν υποχρέωση να καταβάλουν στην Ένωση παράβολο συμμετοχής. Ο χρόνος υποβολής δήλωσης συμμετοχή των «Δεύτερων ομάδων» προσδιορίζεται μέχρι της 30-9-2016.
4.Μεταξύ της Β’ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και της Γ’ Ερασιτεχνικής «Δευτέρων ομάδων» δεν θα υπάρξει προβιβασμός ούτε υποβιβασμός.
5.Η συγκρότηση των ομίλων θα γίνει με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ. Πέλλας.

ΑΡΘΡΟ  3ο:                   ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
    Ημερομηνία έναρξης των αγώνων των πρωταθλημάτων ορίζεται για την Α1 & Α΄ το Σαββατοκύριακο 8/9-10-2016, για την Β’  θα καθοριστεί με νέα απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Πέλλας.

ΑΡΘΡΟ  4ο:                   ΓΗΠΕΔΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ  - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 8 του Κ.Α.Π.  Ειδικότερα:
1.Τα γήπεδα των αγώνων  θα ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ κατά τον καταρτισμό του εβδομαδιαίου προγράμματος των αγώνων. Τα σωματεία αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στα άρθρα 8 και 9 του Κ.Α.Π. (ετοιμασία γηπέδου κλπ.) και υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπουν τα παραπάνω άρθρα σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν με αυτές.
2.Τα Σωματεία μαζί με τους Δήμους που ανήκουν τα γήπεδα είναι υπεύθυνοι για την καταλληλότητα των γηπέδων . Σωματεία που τα γήπεδά τους κατά την έναρξη του πρωταθλήματος όπου μετέχουν, δεν πληρούν τους όρους που προβλέπουν οι κανόνες του παιχνιδιού, μπορούν να δηλώσουν προσωρινή έδρα σε άλλο γήπεδο, προσκομίζοντας σχετικό έγγραφο από τον αρμόδιο φορέα που να την παραχωρεί. Διατηρούν, όμως, το δικαίωμα, όταν ετοιμαστούν τα γήπεδά τους, τη χρησιμοποίηση του δικού τους γηπέδου, αφού ενημερώσουν εγγράφως πριν 10 ημέρες την ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ.
3.Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την υποχρέωση των σωματείων που διαθέτουν ιδιόκτητο ή γήπεδο σε χρήση, να θέτουν αυτό και τις εγκαταστάσεις του απρόσκοπτα και αναντίρρητα στη διάθεση της Ένωσης για ορισμό αγώνων της αρμοδιότητάς της. Σε αντίθετη περίπτωση, πέρα από την επιβολή χρηματικής ποινής που προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του Κ.Α.Π., η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα αποκλεισμού του γηπέδου και μη ορισμού αγώνων σ’ αυτό, ακόμη και για το ίδιο το γηπεδούχο σωματείο.
4.Σε περίπτωση αγώνων κατάταξης (π.χ. ισοβαθμία ομάδων κλπ.) θα ορίζονται κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης γήπεδα ουδέτερα που θα συγκεντρώνουν τις περισσότερες εγγυήσεις (ασφάλεια, ομαλή διεξαγωγή, απόσταση, χωρητικότητα κλπ.) και θα εξασφαλίζουν, κατά το δυνατό, ίσους όρους για  τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Ακόμη, κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης και εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι (χωρητικότητα γηπέδου, συνθήκες ασφάλειας κλπ.), μπορεί να ορισθεί ένα και μόνο γήπεδο όπου θα γίνουν όλοι οι αγώνες κατάταξης.
5.Σε περίπτωση επιβολής σε σωματείο ποινής στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του, το γήπεδο για τη διεξαγωγή των αγώνων του (όταν είναι γηπεδούχο), στο διάστημα που εκτίεται αυτή η ποινή, θα ορίζεται κατά την απόλυτη κρίση της Ένωσης.
6.Γηπεδούχες ομάδες , με την έννοια του κανονισμού ,είναι εκείνες που αγωνίζονται στα δικά τους γήπεδα ή στα γήπεδα άλλων ομάδων ή φυσικών ή νομικών προσώπων , τα οποία , όμως, έχουν εξασφαλίσει οι ίδιες για αγώνες των πρωταθλημάτων τους , έχοντας αναλάβει και την υποχρέωση να υπάρχουν στην διάθεση των διαγωνιζομένων , μέσα πρώτων βοηθειών και να μεριμνούν έγγραφα απευθυνόμενοι σε αρμόδιο φορέα, για την παρουσία ιατρού κατά την τέλεση των αγώνων τους .
7.Η διοργανώτρια των αγώνων, για τις ανάγκες συμβάσεων χορηγίας που υπογράφει, δικαιούται 3 διαφημιστικών πινακίδων στα γήπεδα τέλεσης των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ  5ο:                   ΓΗΠΕΔΟ  ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 9 του Κ.Α.Π.
    Τονίζεται ότι η ομάδα που αγωνίζεται εκτός έδρας, έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχετική ένσταση πριν από την έναρξη του αγώνα. Η ένσταση πρέπει να καταχωρηθεί υποχρεωτικά στο φύλλο αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 6ο:                    ΓΗΠΕΔΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 10 του Κ.Α.Π.
    Επισημαίνεται ότι για τη δυνατότητα διεξαγωγής ή συνέχισης ενός αγώνα από άποψη καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής, οι δε ομάδες έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε απόφασή του χωρίς να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση.
    Η Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναβάλει τους αγώνες όλων των κατηγοριών ή μερικών ομίλων (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή των ομάδων που ανήκουν σ΄ αυτούς ή μεμονωμένων αγώνων αν εκτιμήσει ότι λόγω έκτακτων συνθηκών (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διακοπή συγκοινωνιών κλπ.) διαγράφεται σαφής κίνδυνος  να μη διεξαχθούν οι αγώνες και προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα μετακίνησης σωματείων, διαιτητών κλπ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωστοποιηθεί  στα σωματεία η σχετική απόφαση αναβολής των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ  7ο:       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΩΝΩΝ  -            ΔΙΑΡΚΕΙΑ, ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
    Ισχύουν όσα καθορίζουν τα άρθρα 11 και 22 του Κ.Α.Π. και ειδικότερα:
1.Το ετήσιο πρόγραμμα των αγώνων, ύστερα από δημόσια κλήρωση, θα κοινοποιηθεί  σε όλα τα σωματεία που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα.
2.Τα σωματεία θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα των αγώνων κάθε  εβδομάδας (ημέρα, γήπεδο, ώρα κλπ.) από τον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ,  ή από την ιστοσελίδα  της Ένωσης στο διαδίκτυο (www.epspellas.gr) με ευθύνη των αντιπροσώπων τους, το οποίο επέχει θέση έγκρισης από την ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ ως Διοργανώτρια Αρχή.
3.Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα τους, έστω κι αν γι’ αυτήν συμφωνούν και οι δύο.
4.Ο ορισμός της ημέρας και ώρας έναρξης κάθε αγώνα είναι στην απόλυτη κρίση της αρμόδιας επιτροπής πρωταθλήματος.
5. Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος των αγώνων κάθε εβδομάδας, να εξασφαλίζουν από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με την Νομοθεσία την έκδοση άδειας τέλεσης αγώνα.
Η Ένωση έχει το απόλυτο δικαίωμα να ορίζει αγώνες και τα απογεύματα Τετάρτης ή και οποιαδήποτε άλλη ημέρα, εργάσιμη ή αργία.

ΑΡΘΡΟ  8ο:                   ΣΤΟΛΕΣ  ΟΜΑΔΩΝ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 14 του Κ.Α.Π. και ο κανόνας 4 των κανόνων του παιχνιδιού. Ειδικότερα:
1.Ο διαιτητής ελέγχει την ορθότητα της στολής και αν διαπιστώσει ότι ποδοσφαιριστής φέρει αντικανονική στολή ή αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές ή και για τον ίδιο, διατάζει την προσωρινή απομάκρυνση του ποδοσφαιριστή, μέχρις ότου συμμορφωθεί στις υποδείξεις του. Η εκ νέου είσοδος του ποδοσφαιριστή στον αγώνα γίνεται μετά από άδεια του διαιτητή.
2.Για τη χρήση διαφήμισης στις φανέλες των ποδοσφαιριστών ισχύουν όσα καθορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Κ.Α.Π.
3.Οι ομάδες έχουν υποχρέωση να μετέχουν στους αγώνες με τα χρώματα της στολής (κύριας ή εναλλακτικής) που δήλωσαν στην αρχική δήλωση συμμετοχής. Στην περίπτωση που οι διαγωνιζόμενες ομάδες έχουν στολές με τα ίδια χρώματα ή παρεμφερή, η γηπεδούχος έχει υποχρέωση να αλλάξει στολή.
4. Ειδικά για τα πρωταθλήματα που αναφέρονται στην παρούσα προκήρυξη η αρίθμηση στις φανέλες των ποδοσφαιριστών δύναται να είναι από το Νο 1 έως το Νο 99.
5.Σε περίπτωση ματαίωσης αγώνα, ύστερα από απόφαση του διαιτητή, λόγω άρνησης για αλλαγή στολής της ομάδας, η υπαίτια της ματαίωσης του αγώνα ομάδα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2α  του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ  9ο:                   ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  ΟΜΑΔΩΝ  -  ΜΠΑΛΕΣ  ΑΓΩΝΑ
- ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 16 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα:
1.Σαν προσέλευση ομάδας νοείται η έγκαιρη παρουσίαση στο γήπεδο όλων των ποδοσφαιριστών της με πλήρη τα απαραίτητα στοιχεία (στολή, δελτία αθλητικής ιδιότητας  κλπ.)  για  τη  συμμετοχή  τους  στον  αγώνα.   Η  διαπίστωση   της έγκαιρης και κανονικής προσέλευσης των διαγωνιζόμενων ομάδων θα γίνεται προτού ο διαιτητής αποφανθεί για την κανονικότητα ή όχι του γηπέδου. Ο διαιτητής είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ακριβούς ώρας έναρξης που αναγράφεται στο φύλλο αγώνα.
2.Η γηπεδούχος ομάδα είναι υπεύθυνη για την προσκόμιση στο διαιτητή ικανού αριθμού μπαλών για τη διεξαγωγή του αγώνα.
3. Καθεμιά από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη, κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγώνων,  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο πλήρες φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών , για την χρησιμοποίησή του από τους ποδοσφαιριστές.
Οι γηπεδούχες ομάδες , με την έννοια του κανονισμού ,είναι εκείνες που αγωνίζονται στα δικά τους γήπεδα ή στα γήπεδα άλλων ομάδων ή φυσικών ή νομικών προσώπων , τα οποία , όμως, έχουν εξασφαλίσει οι ίδιες για αγώνες του πρωταθλήματος , έχοντας αναλάβει και την υποχρέωση να υπάρχουν στην διάθεση των διαγωνιζομένων , μέσα πρώτων βοηθειών και να μεριμνούν έγγραφα απευθυνόμενοι σε αρμόδιο φορέα, για την παρουσία ιατρού κατά την τέλεση των αγώνων τους.
4.Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΑΠ αν ομάδα παρουσιαστεί στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές ματαιώνεται ο αγώνας, η ομάδα αυτή θεωρείται υπαίτια για τη ματαίωση και της επιβάλλονται οι προβλεπόμενες στο άρθρο αυτό κυρώσεις.

ΑΡΘΡΟ  10ο:                ΑΔΥΝΑΜΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ  ΣΕ ΑΓΩΝΑ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 17 του Κ.Α.Π.
    Επισημαίνονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 17 και 21 του Κ.Α.Π. σε περίπτωση που η αίτηση για αναβολή αγώνα δεν υποβληθεί έγκαιρα και αιτιολογημένα. Οπωσδήποτε, οι λόγοι που θα επικαλείται ένα σωματείο για να ζητήσει αναβολή αγώνα του ή να δικαιολογήσει μη κάθοδό του σ΄ αυτόν, πρέπει να συνιστούν ανώτατη βία (διακοπή συγκοινωνιών κλπ.). Επίκληση συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις (χοροί κλπ.) δεν συνιστούν, βέβαια, ανώτατη βία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το βάσιμο των λόγων κρίνει αποκλειστικά και μόνο η αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος, τα δε σωματεία οφείλουν να συμμορφώνονται στην απόφασή της.


ΑΡΘΡΟ  11ο:    ΜΗ  ΤΕΛΕΣΗ  Ή  ΔΙΑΚΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ  - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ
    Για τις παρακάτω περιπτώσεις παράβασης ισχύουν όσα καθορίζουν τα άρθρα 17 και 21 του Κ.Α.Π. :
1.Αγώνας που δεν τελέστηκε ή που δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, προσμετράται για την έκτιση ποινών μόνον της ανυπαίτιας ομάδας και βαθμολογείται ως εξής:
    α) αν ο αγώνας δεν αρχίσει (μη εκπλήρωση υποχρεώσεων από μέρους της υπαίτιας ομάδας κλπ.),
    β) όταν ομάδα (ή ομάδες), δεν κατέρχεται ν’ αγωνιστεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.
    γ) όταν αποδειχτεί υπαίτια ομάδα (ή ομάδες), αν ο αγώνας διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του.
δ) όταν ομάδα (ή ομάδες) θα αποχωρήσει από τον αγώνα μετά από την έναρξή του.
2.Αγώνας που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε - χωρίς να ευθύνεται καμία από τις διαγωνιζόμενες ομάδες - και του οποίου το αποτέλεσμα ακυρώθηκε με τελεσίδικη απόφαση, επαναλαμβάνεται ή συνεχίζεται. Σ’ αυτή την περίπτωση ο αγώνας τελείται (συνεχίζεται) ή επαναλαμβάνεται μέσα σε δεκαπέντε (15) μέρες από τη μέρα του πρώτου ορισμού (περίπτωση μη τέλεσης) ή της έκδοσης της απόφασης επανάληψης ή συνέχισης (περίπτωση διακοπής).
3.Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων (π.χ. λόγω κακών καιρικών συνθηκών, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.) επανορίζεται  και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τη διακοπή του (π.χ. αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών).
4.Σε περίπτωση μη τέλεσης του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών καταβάλλεται το ήμισυ της αποζημίωσης των  διαιτητών και τα έξοδα μετακίνησης τους. Στον επανορισμό του αγώνα καταβάλετε στους διαιτητές το υπόλοιπο ήμισυ ποσό της αποζημίωσής τους όπως ακόμα και τα έξοδα μετακίνησης τους.
4.Ως προς την ισχύ του φύλλου αγώνα και όσων γράφτηκαν σ’ αυτό ισχύουν, κατά περίπτωση, όσα καθορίζονται στο άρθρο 21 του Κ.Α.Π.

ΑΡΘΡΟ  12ο:    ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ  ΟΜΑΔΑΣ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΤΗΣ  ΣΕ  ΑΓΩΝΑ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 36 του Κ.Α.Π.
Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί σε τρεις (3) συνολικά αγώνες της ίδιας αγωνιστικής περιόδου, από δική της υπαιτιότητα, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα αυτό, υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα.
Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί σε οποιονδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου τιμωρείται με πρόστιμο 100 Ε για κάθε αγώνα . Σε περίπτωση που αποβληθεί από το πρωτάθλημα ( λόγω μη καθόδου σε τρείς ( 3 ) αγώνες τιμωρείται και με πρόστιμό 1000 Ε.

ΑΡΘΡΟ  13ο:      ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ  ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 33 του Κ.Α.Π.
Ομάδα η οποία τερματίζει στο πρωτάθλημα με παθητικό μεγαλύτερο από δέκα (10) βαθμούς, από οποιαδήποτε αιτία, υποβιβάζεται αυτοδίκαια στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα.

ΑΡΘΡΟ  14ο:    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ  -  ΕΞΟΔΑ  ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
1.Επισημαίνονται ειδικότερα οι διατάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Κ.Α.Π.:
α) Στην περίπτωση που δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει οριστεί, ούτε ο αναπληρωτής του, τότε οι δύο ομάδες έχουν υποχρέωση να υποδείξουν έναν επίσημο διαιτητή, από αυτούς που παραβρίσκονται στον αγώνα,  για να τον διευθύνει. Αν δεν συμφωνήσουν για την υπόδειξη διαιτητή, τότε με κλήρωση ορίζεται ο διαιτητής από τους δύο ή περισσότερους που τυχόν παραβρίσκονται.
β) Αν δεν παραβρίσκεται κανένας επίσημος διαιτητής ή παραβρίσκεται μόνο ένας, αλλά δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπό του οι δύο ομάδες, τότε ο αγώνας αναβάλλεται. Αν παρόλα αυτά διεξαχθεί, θεωρείται άκυρος και επαναλαμβάνεται, εφόσον διατυπωθεί στο Φ.Α. ένσταση πριν από την έναρξή του.
γ) Σε περίπτωση που η μία ομάδα δεν θελήσει να υποδείξει ένα διαιτητή κατά την προηγούμενη διαδικασία, τότε θα διευθύνει υποχρεωτικά τον αγώνα εκείνος που υπέδειξε η αντίπαλη ομάδα.
δ) Καμία ένσταση δεν επιτρέπεται κατά ορισμού διαιτητή ή βοηθού διαιτητή που έγινε σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 12 του Κ.Α.Π. και αν με τη νόμιμη διαδικασία δεν συμπληρωθεί η τριάδα με επίσημο διαιτητή, τότε μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας με ένα διαιτητή και ένα βοηθό ή και μόνο με ένα μόνο διαιτητή.
ε) Οι ομάδες έχουν υποχρέωση να καταγγέλλουν αμέσως στην Ένωση τους διαιτητές που αρνήθηκαν στις παραπάνω περιπτώσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
2.Όταν βάσιμοι λόγοι το επιβάλλουν (έλλειψη επαρκούς αριθμού διαθέσιμων διαιτητών), η αρμόδια Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί να ορίσει σε αγώνες όλων των κατηγοριών, κατ’ εξαίρεση, να διευθύνει ένας διαιτητής (χωρίς βοηθούς διαιτητές).
3.Εφόσον υπάρχει αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, μερική ή ολική ή εφ’ όσον ο αριθμός εν ενεργεία διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μπορεί κατά τη διακριτική του ευχέρεια:
α) Να ζητά από την Κ.Ε.Δ. της Ε.Π.Ο. τον ορισμό διαιτητών από άλλη Ένωση, προκειμένου να καλύψει όλους ή ορισμένους από τους αγώνες (κατά την κρίση της Ένωσης).
β) Να χρησιμοποιεί, κατ’ εξαίρεση, μη εν ενεργεία διαιτητές ή φιλάθλους σαν διαιτητές και βοηθούς διαιτητές για τη διεξαγωγή αγώνων.
Τα σωματεία αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα στην Ένωση το δικαίωμα να επιλέγει, κατά την κρίση της, τους παραπάνω τρόπους χρησιμοποίησης  διαιτητών σε αγώνες, όταν διαιτητές απέχουν από αυτούς και όταν αυτό επιβάλλουν λόγοι ομαλής συνέχισης και έγκαιρης λήξης των αγώνων των πρωταθλημάτων.
4.Τα έξοδα διαιτησίας του αγώνα βαρύνουν εξ ολοκλήρου το γηπεδούχο σωματείο, το οποίο οφείλει να εξοφλεί τους διαιτητές πριν την έναρξη του αγώνα. Σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων διαιτησίας ο διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα. Ο αγώνας αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται με χρηματική ποινή 500 Ε. Μέχρι την εξόφληση της δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια, δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής, κατακυρώνονται δε υπέρ της αντιπάλου ομάδας (παρ. 16).
5.Σωματείο που επιθυμεί την παρουσία παρατηρητή διαιτησίας σε αγώνα του, πρέπει να απευθύνεται έγκαιρα,  με αίτησή του,  στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ που είναι η μόνη αρμόδια για τον ορισμό του. Τα έξοδα αποζημίωσης του παρατηρητή διαιτησίας βαρύνουν το σωματείο που υποβάλει την  αίτηση.

ΑΡΘΡΟ  15ο:    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ  ΑΓΩΝΑ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 13 του ΚΑΠ.
1.Για κάθε αγώνα της η διοργανώτρια έχει την δυνατότητα να ορίζει έναν εκπρόσωπό της (παρατηρητή). Η Υπόδειξη παρατηρητών από τα σωματεία που μετέχουν στα πρωταθλήματα απαγορεύεται. Στην διοργανώτρια παρέχεται η δυνατότητα ορισμού βοηθού ή βοηθών παρατηρητή, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα υποβολής έκθεσης. Ο παρατηρητής δεν δεσμεύεται να αποδεχτεί τις απόψεις του βοηθού ή βοηθών παρατηρητή.
Ο παρατηρητής συντάσσει υποχρεωτικά έκθεση αγώνα.
Τα καθήκοντα, οι  αρμοδιότητες και οι  χώροι ευθύνης του καθορίζονται από το άρθρο 13 του Κ.Α.Π.
Κατ’ εξαίρεση και κατά τη κρίση της διοργανώτριας μπορεί να οριστούν παρατηρητές σε αγώνες Α1 , Α’και  Β’  Ερασιτεχνικής κατηγορίας, αν το ζητήσει εγγράφως ένα από τα δύο διαγωνιζόμενα σωματεία (γηπεδούχο ή φιλοξενούμενο) αυτών των κατηγοριών. Τότε ορίζεται παρατηρητής και το αιτούν σωματείο αναλαμβάνει την υποχρέωση πληρωμής της αποζημίωσής τους
2.Μέσα στον χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη, ο παρατηρητής επιτρέπει, βάσει καταστάσεων που του παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν, εφόσον του επιδείξουν την ταυτότητά τους (αστυνομική ή επαγγελματική), μόνο τα εξής πρόσωπα: 
    α. Ο γιατρός του αγώνα και ένας γιατρός κάθε ομάδος.
    β. Ένας εκπρόσωπος κάθε ομάδος.
    γ. Ο φυσιοθεραπευτής κάθε ομάδος μόνον με την επίδειξη διπλώματος ή πτυχίου ή οποιουδήποτε εγγράφου που να αποδεικνύει την επαγγελματική του ιδιότητα.  .
    δ. Ο προπονητής κάθε ομάδος και ο βοηθός του μόνον εάν  κατέχουν το δελτίο πιστοποίησης προπονητή ποδοσφαιρικής περιόδου 2016/2017 .
3.Οι διαγωνιζόμενες ομάδες  οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και εντολές του παρατηρητή αγώνα.

ΑΡΘΡΟ  16ο:    ΦΥΛΛΟ  ΑΓΩΝΑ   (Φ.Α.)
1.Το Φ.Α. πρέπει να περιέχει τα στοιχεία που καθορίζονται στο άρθρο 15 του Κ.Α.Π.
2.Οι αρχηγοί των διαγωνιζόμενων ομάδων πρέπει υποχρεωτικά να υπογράφουν στο Φ.Α., τόσο για τη σύνθεση των ομάδων τους όσο και για το αποτέλεσμα του αγώνα και τις παρατηρήσεις του διαιτητή. Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή των αρχηγών να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που αναγράφει ο διαιτητής (συνθέσεις, αριθμοί φανέλων, παρατηρήσεις κλπ.) γιατί τυχόν παράλειψη ή εσφαλμένη αναγραφή δεν μπορεί να αναγνωριστεί εκ των υστέρων. Η άρνηση των αρχηγών να υπογράψουν το Φ.Α., επισύρει ποινή μίας (1) αγωνιστικής σε βάρος τους, σύμφωνα με το Πειθαρχικό Κώδικα.  Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν με επιφύλαξη στο Φ.Α. με την υποχρέωση να αιτιολογούν στο φύλλο αγώνα (περιληπτικά)  την επιφύλαξη ή διαφωνία τους.

ΑΡΘΡΟ  17ο: ΔΕΛΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ -ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 18 του Κ.Α.Π.
1.Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή:
α. Τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών των ποδοσφαιριστών τους.
β. Κατάσταση Υγείας των ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία
αυτών καθώς και το σωματείο που ανήκουν, θα φέρει δε (η κατάσταση Υγείας) ιατρική θεώρηση, στην οποία
θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να
αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους και η οποία θα φέρει αριθμό πρωτοκόλλου της  διοργανώτριας αρχής .
γ. Δελτίο πιστοποίησης προπονητή ή προπονητών της ομάδας.
2.Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος, πριν από την έναρξη του αγώνα, να ελέγξει τα δελτία και τις καταστάσεις Υγείας των ποδοσφαιριστών και να σημειώσει στην οικεία στήλη του Φ.Α. τις σχετικές παρατηρήσεις του (ελλείψεις,  κλπ.).

ΑΡΘΡΟ  18ο: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ
    Ισχύουν όσα καθορίζει το άρθρο 19 του Κ.Α.Π.
1.Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε δύο αγώνες της ομάδας που ανήκει, πριν παρέλθει χρονικό διάστημα 24 ωρών από το τέλος της συμμετοχής του στον πρώτο αγώνα και της έναρξης συμμετοχής του στο δεύτερο αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π.
2.Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Κ.Α.Π.
Ειδικά και μόνο για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που αποκτούν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ανδρικές ομάδες ( συμπλήρωση της ηλικίας των 14 ετών ) ως ημερομηνία γέννησης όλων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης τους . Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη του Κ.Α.Π. δικαίωμα να αγωνίζονται στις ανδρικές ομάδες έχουν :στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2016 όσοι γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου  2001, ενώ στους αγώνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1Η Ιανουαρίου 2017 και ως το τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου 2016/2017 όσοι γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2002.
3. Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική, (άρθρο 19 παρ. 3 εδαφ. γ του ΚΑΠ).
5. Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούν να εγγράφονται – μετεγγράφονται μόνο σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιουλίου έως την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο ποδοσφαιριστής δύναται να αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες, μόνο σε δύο (2) σωματεία( ανεξαρτήτως της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν ).  Απαγορεύεται η συμμετοχή του σε αγώνες του τρίτου σωματείου.( Άρθρο 19,παρ.2 β)
6. Διαιτητές εν ενεργεία ή μη δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν συμμετοχή τους είναι αντικανονική με τις προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π. κυρώσεις σε περίπτωση υποβολής σχετικής ένστασης.
7. Διπλωματούχοι προπονητές Ε.Π.Ο. – UEFA δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν ως ποδοσφαιριστές σε επίσημους αγώνες εάν προηγουμένως δεν έχουν καταθέσει στην Ε.Π.Ο. το δίπλωμά τους και την ταυτότητα τριετίας και δεν έχουν λάβει σχετική βεβαίωση δέκα ημέρες πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου 2016/2017. Τυχόν συμμετοχή τους αποτελεί αντικανονική συμμετοχή και εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23 παρ. 11 του Κ.Α.Π.
8. Η παράβαση των απαγορεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα.

ΑΡΘΡΟ  19ο:    ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
1.Η υποβολή ενστάσεων από τις διαγωνιζόμενες ομάδες (και μόνο από αυτές) στους μεταξύ τους αγώνες, ρυθμίζεται αναλυτικά από το άρθρο 23 του Κ.Α.Π. και με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται από τα άρθρα 23 και 24 του Κ.Α.Π.
2.Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α., δηλαδή, αντικανονικότητα του γηπέδου, αντικανονικού ορισμού διαιτητών, (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας (μέχρι το κλείσιμο του Φ.Α.), δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη, παρά μόνον  χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  μέρες από την τέλεση του αγώνα. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδοσφαιριστών και αντικανονικής διακοπής αγώνα,  υποβάλλονται μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ
3. Κατ’ εξαίρεση, είναι υποχρεωτική η καταχώρηση στο Φ.Α. της ένστασης αντικανονικής συμμετοχής που αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε, ως αναπληρωματικός, χωρίς να έχει αναγραφεί στο Φ.Α. πριν από την έναρξη του αγώνα, ποδοσφαιριστή που ξανασυμμετείχε σε αγώνα, ενώ είχε αντικατασταθεί ή αποβληθεί από αυτόν ή εάν η ομάδα αγωνιστεί για κάποιο διάστημα με ποδοσφαιριστή παραπάνω.
4. Η συζήτηση των ενστάσεων είναι υποχρεωτική. Δεν επιτρέπεται παραίτηση από την ομάδα που έκανε ένσταση. Και αν ακόμα υποβληθεί παραίτηση, αυτή είναι ανίσχυρη και δε λαμβάνεται υπόψη.
5.Για κάθε ένσταση, το χρηματικό παράβολο καθορίζεται στα 300,00 ΕΥΡΩ. Εξ αυτών 200 Ε θεωρείται ως τέλος λειτουργίας και 100 Ε ως παράβολο . Αν γίνει δεκτή ένσταση σωματείου, το παράβολο του επιστρέφεται. Αν απορριφθεί, το παράβολο περιέρχεται στο ταμείο της ένωσης.
6. Για οποιαδήποτε μορφή ενστάσεως, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 23 και 24 του ΚΑΠ, τα οποία πρέπει να γνωρίζουν τα σωματεία.

ΑΡΘΡΟ  20ο:    ΠΟΙΝΕΣ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ – ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – ΜΕΛΩΝ - ΦΙΛΑΘΛΩΝ κλπ.
    Το ύψος της ποινής και κάθε σχετικό με την έκτιση ποινών που επιβάλλονται σε ποδοσφαιριστές για παραπτώματα που αναγράφονται στο φύλλο αγώνα, σε ομάδες για επεισόδια κατά τους αγώνες τους καθώς και σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, σωματεία, μέλη ή φιλάθλους σωματείων για παραπτώματα που συνιστούν δυσφήμιση του ποδοσφαίρου, καθορίζονται από τον Πειθαρχικό Κώδικα.

ΑΡΘΡΟ  21ο:    ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – Μ.Μ.Ε.
Συμβάσεις παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ένωση, δεν ισχύουν, απαγορεύεται δε η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση κάθε αγώνα.
Σε κάθε περίπτωση, η είσοδος ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων σε γήπεδα αρμοδιότητας της Ένωσης, επιτρέπεται μετά από άδεια της διοργανώτριας.

ΑΡΘΡΟ  22ο:    ΤΗΡΗΣΗ  ΤΑΞΗΣ
Τήρηση τάξης: Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καταστολής πράξεων που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό και είναι υπεύθυνα για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, των μελών και των οπαδών τους. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια που μπορούν να δυσφημούν το άθλημα ή να διεγείρουν το φίλαθλο κοινό από τα πρόσωπα που προαναφέραμε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές στον Πειθαρχικό Κώδικα με απόφαση της Ένωσης.

ΑΡΘΡΟ  23ο:    ΕΠΑΘΛΑ -  ΕΠΑΘΛΟ ΗΘΟΥΣ
Ισχύουν όσα καθορίζονται από το άρθρο 25 του ΚΑΠ.
1.Στις πρωταθλήτριες ομάδες της Α1, Α’, και Β’ ερασιτεχνικής κατηγορίας θα απονεμηθεί κύπελλο και μετάλλια για τους αθλητές τους.
2.Στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα θα απονεμηθούν κύπελλα ήθους.

ΑΡΘΡΟ  24ο:    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ -           ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ - ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
    Ισχύουν γενικά όσα καθορίζονται στα άρθρα 20 και 27 του Κ.Α.Π. Ειδικότερα:
    Οι ομάδες που υποβιβάζονται από οποιαδήποτε κατηγορία, είτε βάσει της προκήρυξης, είτε βάσει άλλης απόφασης, καταλαμβάνουν αντίστοιχα κατά σειρά τις πρώτες θέσεις της αμέσως κατώτερης κατηγορίας  και δεν έχουν δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν.  Η κατάληψη της πρώτης θέσης στην αμέσως κατώτερη κατηγορία νοείται πάντα μετά την επέλευση οποιουδήποτε προβιβασμού. ( Άρθρο 27 παρ.3 α & παρ. 4 γ  του Κ.Α.Π. )

1. Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
    Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε έναν (1) όμιλο των 14 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
Α. Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος)  και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
    Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από τη 1η θέση μέχρι και τη 14η  θέση (κανονική περίοδος).
Πρωταθλήτρια ομάδα για την περίοδο 2016 – 2017 είναι η πρώτη της βαθμολογικής κατάταξης εφόσον η βαθμολογική διαφορά από τη δεύτερη είναι μεγαλύτερη ή ίση των πέντε (5) βαθμών και δεν διεξάγονται αγώνες play-offs. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου έχει διαφορά βαθμών μικρότερη των πέντε (5) βαθμών, τότε διεξάγονται αγώνες play-offs μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις από την 1η μέχρι και την 4η ως εξής:
 PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ :
    Α ΦΑΣΗ.
Ο 1ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του, τον 4ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου με την προϋπόθεση ότι βαθμολογική τους διαφορά είναι μικρότερη ή ίση των επτά (7) βαθμών. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ, για την ανάδειξη του νικητή.,
    Ο 2ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 3ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, εφόσον ο 1ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου έχει ίση ή μικρότερη διαφορά έξι (6) βαθμών από τον 3ο στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου. Στη  περίπτωση που ο 4ος του βαθμολογικού πίνακα μετέχει στην διαδικασία των αγώνων play off  ο αγώνας μεταξύ του 2ου στον βαθμολογικό πίνακα και του 3ου  του βαθμολογικού πίνακα, διεξάγεται ανεξάρτητα από την βαθμολογική διαφορά που έχουν μεταξύ τους. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
    Β ΦΑΣΗ
    Οι νικητές των αγώνων των παραπάνω ζευγαριών, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης στην έδρα του υψηλότερου βαθμολογικά σωματείου στην κανονική περίοδο, για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή και η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ και  ανέρχεται  στην Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία για την ποδοσφαιρική περίοδο 2017/2018.

PLAY OUT – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
  Η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία  θέση, δηλαδή την 14η θέση θα υποβιβαστεί απευθείας στην Α’ κατηγορία για την περίοδο 2017 – 2018.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 10η μέχρι και τη 13η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play - out), για την Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία της επόμενης περιόδου 2017 - 2018 με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά μεταξύ του 10 και του 13ου στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου είναι μικρότερη ή ίση των τεσσάρων (4) βαθμών. Αντίστοιχα ο 11ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 12ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου ανεξαρτήτως βαθμολογικής διαφοράς εφ όσον αγωνίζεται το ζευγάρι 10-13 και σε περίπτωση που δεν αγωνισθεί το παραπάνω ζευγάρι  με την προϋπόθεση ότι βαθμολογική τους διαφορά είναι μικρότερη ή ίση των δύο (2) βαθμών και γίνεται με τον παρακάτω τρόπο:
Α ΦΑΣΗ
Ο 10ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του (του 10ου) τον 13ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
Ο 11ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του (του 11ου) τον 12ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.

Οι ηττημένοι των δύο παραπάνω αγώνων  υποβιβάζονται στην Α ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018.

Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2016 – 2017 θα υποβιβαστούν συνολικά τρείς (3) ομάδες μία  (1) απευθείας και δύο (2) με την παραπάνω διαδικασία.

    Β ΦΑΣΗ
Σε περίπτωση υποβιβασμού σωματείου της δύναμής μας, από την Γ’ Εθνική κατηγορία, θα διεξαχθεί και η Β ΦΑΣΗ play out ως εξής:
α. Σε περίπτωση διεξαγωγής των αγώνων κατάταξης υποβιβασμού play out, μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου 2016/17 την 10η και την 13η θέση και την 11η και την 12η θέση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι νικητές των αγώνων αυτών, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης στην έδρα του υψηλότερου βαθμολογικά σωματείου στην  κανονική  περίοδο  2016/17. Σε  περίπτωση  ισοπαλίας  θα  διεξαχθεί  παράταση  και  πέναλτυ  για  την  ανάδειξη  του  νικητή. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α1  κατηγορία , ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία.
β. Σε  περίπτωση  διεξαγωγής  αγώνα  κατάταξης  υποβιβασμού  play  out , ΜΟΝΟ  μεταξύ  των  ομάδων  που  κατέλαβαν  στον  βαθμολογικό  πίνακα  της  κανονικής  περιόδου  2016/17  την  11η  και  την  12η  θέση , σύμφωνα  με  τα  ανωτέρω , ο  νικητής  του  αγώνα  αυτού  θα  αγωνιστεί  σε  αγώνα  κατάταξης  στην  έδρα  του  σωματείου  που  κατέλαβε  την  10η  βαθμολογικά  θέση  στην  κανονική  περίοδο  2016/17 , ΜΟΝΟ  στην  περίπτωση  που  η  βαθμολογική  τους  διαφορά  στην  κανονική  περίοδο  2016/17  είναι  μικρότερη  ή  ίση  των  τριών  ( 3) βαθμών. Σε  περίπτωση  ισοπαλίας  θα  διεξαχθεί  παράταση  και  πέναλτυ  για  την  ανάδειξη  του  νικητή. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α1  κατηγορία , ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία.
γ. Σε  περίπτωση  μη  διεξαγωγής  αγώνων  κατάταξης  υποβιβασμού  play  out , υποβιβάζονται  απευθείας  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία  οι  ομάδες  που  κατά  τη  διάρκεια  της  κανονικής  περιόδου  2016/17  κατέλαβαν  τη  12η  και  13η  θέση  και  θα  διεξαχθεί  αγώνας  κατάταξης  μεταξύ  των  ομάδων  που  κατέλαβαν  τη  10η  και  11η  θέση  στο  βαθμολογικό  πίνακα κατά  την  κανονική  περίοδο  2016/17 , στην  έδρα  του  σωματείου  που  κατέλαβε  την  10η  βαθμολογικά  θέση  και  ΜΟΝΟ  εάν  η  βαθμολογική  διαφορά  μεταξύ  τους  στην  κανονική  διάρκεια  του  πρωταθλήματος  περιόδου  2016/17  είναι  ίση  ή  μικρότερη  των  τριών ( 3 ) βαθμών. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α1  κατηγορία , ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία


Με βάση τα παραπάνω, η Α1 Κατηγορία για την περίοδο 2017/2018 θα απαρτίζεται από δεκατέσσερις (14) ομάδες.

Α ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
    Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο (2) ομίλους (οι παραπάνω όμιλοι θα καταρτιστούν με γεωγραφικά κριτήρια)  με τον παρακάτω τρόπο:
    Α.        Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου), προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
    Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στις βαθμολογικές θέσεις (κανονική περίοδος).
   Οι πρωταθλήτριες ομάδες των δύο (2) ομίλων ανέρχονται απ’ ευθείας στην Α1 ερασιτεχνική κατηγορίας για την περίοδο 2017/2018.
    PLAY OFF – ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Στην διαδικασία αυτή  συμμετέχουν οι ομάδες που κατέλαβαν την 2η και 3η θέση στην βαθμολογική κατάταξη κάθε ομίλου σε αγώνα κατάταξης μεταξύ τους, στην έδρα του υψηλότερου βαθμολογικά εφόσον η διαφορά τους είναι μικρότερη ή ίση των τριών (3) βαθμών. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
Εφόσον ο 2ος του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής περιόδου του κάθε ομίλου  έχει βαθμολογική διαφορά μεγαλύτερη των τριών (3) βαθμών από τον τρίτο του βαθμολογικού πίνακα του κάθε ομίλου, τότε ανέρχεται ή ανέρχονται στην Α1 Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018.
    Και  όλα  τα  ανωτέρω ισχύουν , λόγω  της  απευθείας ανόδου  στη  Γ΄ Εθνική  Ερασιτεχνική  κατηγορία  του  πρωταθλητή  της  Α1  κατηγορίας  περιόδου  2016/2017.   
PLAY OUT - ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Α. Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 14η θέση στην τελική βαθμολογική κατάταξη κάθε ομίλου, υποβιβάζονται στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018.

Β. Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 11η μέχρι και τη 13η, κάθε ομίλου, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στην διαδικασία υποβιβασμού (play - out), για την Β’ Ερασιτεχνική κατηγορία της επόμενης περιόδου 2017 - 2018 με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά μεταξύ του 11ου και του 13ου στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου είναι μικρότερη ή ίση των έξι (6) βαθμών. Αντίστοιχα ο 12ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου, κάθε ομίλου, θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 13ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, κάθε ομίλου, με την με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά μεταξύ του 12ου και του 13ου στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου, κάθε ομίλου,  είναι μικρότερη ή ίση των τριών (3) βαθμών. Σε περίπτωση που η βαθμολογική διαφορά του 12ου και του 13ου της βαθμολογικής κατάταξης κάθε ομίλου είναι μεγαλύτερη ή ίση των τεσσάρων (4) βαθμών, ο 13ος κάθε ομίλου υποβιβάζεται στην Β ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/18, ανεξάρτητα από την βαθμολογική διαφορά ( ακόμη και αν είναι μικρότερη των έξι (6) βαθμών ) που έχει ο 11ος με τον 13ο κάθε ομίλου και δεν διεξάγονται αγώνες υποβιβασμού (play out), για την Β ερασιτεχνική κατηγορία της περιόδου 2017/18.

Α ΦΑΣΗ
Σε  κάθε  όμιλο , ο 12ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου, κάθε ομίλου, θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 13ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή. Ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Β΄ ερασιτεχνική  κατηγορία.
Σε  κάθε  όμιλο  ο 11ος της βαθμολογικής κατάταξης, θα αντιμετωπίσει στην έδρα του τον νικητή του αγώνα του  ανωτέρω  αναφερόμενου  ζευγαριού. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία.  


Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2016 – 2017 θα υποβιβαστούν συνολικά τέσσερις (4) ομάδες δύο  (2) απευθείας και δύο (2) με την παραπάνω διαδικασία).

Β ΦΑΣΗ
Σε περίπτωση υποβιβασμού ομάδας από την Γ’ Εθνική κατηγορία περιόδου 2016/17 ισχύουν:
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αγώνες κατάταξης υποβιβασμού (play out) και στους δύο ομίλους της Α ερασιτεχνικής κατηγορίας περιόδου 2016/17, οι ομάδες που κατέλαβαν την 12η θέση κάθε ομίλου, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Διοργανώτρια, σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή. Ο ηττημένος του παραπάνω αγώνα κατάταξης υποβιβάζεται στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018. 
- Σε περίπτωση που υπάρχουν αγώνες κατάταξης υποβιβασμού (play out) σε έναν όμιλο της Α ερασιτεχνικής κατηγορίας, τότε ο 12ος του ομίλου που δεν διεξάγονται αγώνες κατάταξης υποβιβασμού (play out), θα αντιμετωπίσει σε αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Διοργανώτρια, (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή), τον νικητή των/του αγώνα κατάταξης υποβιβασμού (play out) του άλλου ομίλου. Ο ηττημένος του παραπάνω αγώνα κατάταξης υποβιβάζεται στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018. 
- Σε περίπτωση που υπάρχουν αγώνες κατάταξης υποβιβασμού (play out) και στους δύο ομίλους της Α ερασιτεχνικής κατηγορίας, τότε οι νικητές του ή των αγώνων κατάταξης υποβιβασμού (play out), κάθε ομίλου, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Διοργανώτρια, σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή. Ο ηττημένος του παραπάνω αγώνα κατάταξης υποβιβάζεται στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018. 

Με βάση τα παραπάνω, η Α Κατηγορία για την περίοδο 2016/2017 θα απαρτίζεται από είκοσι οκτώ (28) ομάδες.

                Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  
    Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο (2) ομίλους, που θα καθορίσει η Διοργανώτρια, ύστερα από τις Δηλώσεις συμμετοχής των σωματείων που θα προκύψουν και με γεωγραφικά κριτήρια.
Α. Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος) σε κάθε όμιλο και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων (του ίδιου ομίλου),  ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Έτσι, σε κάθε όμιλο οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων στο βαθμολογικό πίνακα (κανονική περίοδος).
Β. Για τη περίοδο 2017/2018 ανέρχονται στην Α ερασιτεχνική κατηγορία πέντε (5) ομάδες όπως παρακάτω :               
  α) Οι   δύο (2) πρώτοι του βαθμολογικού πίνακα του κάθε ομίλου ανέρχονται απευθείας στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία για την περίοδο 2017/2018
  β) Οι ομάδες που κατέλαβαν την 3η θέση στον βαθμολογικό πίνακα κάθε ομίλου θα αγωνιστούν σε ουδέτερο γήπεδο που θα ορίσει η Διοργανώτρια, (σε περίπτωση ισοπαλίας παράταση και πέναλτυ )για την ανάδειξη του νικητή. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα ανέρχεται στην Α ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018.
    Και  όλα  τα  ανωτέρω ισχύουν , λόγω  της  απευθείας ανόδου  στη  Γ΄ Εθνική  Ερασιτεχνική  κατηγορία  του  πρωταθλητή  της  Α1  κατηγορίας  περιόδου  2016/2017.   

ΑΡΘΡΟ 25ο :     SUPER CUP
             Πριν  την  έναρξη  της  ποδοσφαιρικής   περιόδου  2017-2018  θα  διεξαχθεί  τελικός  αγώνας  SUPER  CUP ( Αγώνας ποδοσφαιρικής αλληλεγγύης ) μεταξύ του πρωταθλητή της Α1 κατηγορίας και του κυπελλούχου ποδοσφαιρικής περιόδου 2016/2017 για την ανάδειξη του υπερπρωταθλητή ΕΠΣ Πέλλας , τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τους τραυματισθέντες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πέλλας. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση οι ομάδες θα πάρουν από ένα κύπελλο και μετάλλια για τους αθλητές τους .

ΑΡΘΡΟ  25ο:    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ  ΟΡΟΙ
Οι καθαρές εισπράξεις κάθε αγώνα ανήκουν στην ομάδα που είναι γηπεδούχος. Οι τιμές των εισιτηρίων για όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων της παρούσης καθορίζονται σε 5 (πέντε) ευρώ.
Η οικονομική οργάνωση και διαχείριση ανατίθεται στα γηπεδούχα σωματεία. Η οικονομική επιστασία των αγώνων των πρωταθλημάτων της παρούσης ανήκει στην Ε.Π.Σ. Πέλλας και ασκείται με τους εκπροσώπους της.
Η ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ με απόφαση του Δ.Σ. παραιτείται από το δικαίωμα του ποσοστού 10% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των αγώνων της διοργάνωσης.
Όλα τα έξοδα μετακίνησης βαρύνουν αποκλειστικά τη μετακινούμενη ομάδα, η οποία δε δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα που περιέρχονται στο σωματείο, αφού αναιρεθούν απ’ αυτές όλα τα έξοδα διαιτησίας, τυχόν ποσοστά που δικαιούται να επιβάλλει η διοργανώτρια, λοιπά έξοδα του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ  26ο:    ΕΠΙΛΥΣΗ  ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ  ΔΙΑΦΟΡΩΝ
    Για την επίλυση κάθε αθλητικής διαφοράς ή οποιασδήποτε άλλης διαφοράς που δημιουργείται από την εφαρμογή των καταστατικών Ε.Π.Ο. και Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ και των κανονισμών, αρμόδια είναι αποκλειστικά και μόνα τα θεσμοθετημένα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα.



ΑΡΘΡΟ  27ο:    ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ
    Η προκήρυξη αυτή αποτελεί σύμβαση μεταξύ της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ σαν διοργανώτριας των παραπάνω πρωταθλημάτων και των σωματείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ διατηρεί  το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της προκήρυξης, εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο (π.χ. εναρμόνιση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις του Κ.Α.Π. κλπ.), ακόμη και μετά την έναρξη των αγώνων.
    Τα σωματεία της Α1 & Α΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας υποχρεούνται να προσλάβουν διπλωματούχο προπονητή.
    Για τα ερασιτεχνικά σωματεία Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας η πρόσληψη προπονητή είναι προαιρετική.
    Επίσης όλα τα σωματεία της Α1, Α΄ & Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένα με την δήλωση συμμετοχής να παραλάβουν και το δελτίο πιστοποίησης προπονητή για την ποδοσφαιρική περίοδο 2016-2017, προσκομίζοντας στην γραμματεία τα απαραίτητα έγγραφα και φωτογραφία του προπονητή για την Α1 & Α΄ κατηγορία ή του εκτελούντος χρέη προπονητή για την Β΄ κατηγορία  και το σχετικό  παράβολο 75 Ε , σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 39270/2016 έγγραφο της ΕΠΟ.

ΑΡΘΡΟ  28ο:    ΤΕΛΙΚΗ  ΔΙΑΤΑΞΗ
    Κάθε τι που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη, τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και την αθλητική νομοθεσία, θα ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ. ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)