Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πτώση 32% στην κατανάλωση λιπασμάτων τη 10ετία

Σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε πάλι η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2016 σύμφωνα με τον ΣΠΕΛ, με την εφαρμογή να φτάνει τους 766.194 τόνους και την πτώση που καταγρέφεται μέσα στη δεκαετία να φτάνει το 32%.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει συνεχόμενη σημαντική μείωση της
χρήσης λιπασμάτων, παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διατηρούνται σχεδόν σταθερές. Συγκεκριμένα το 2007 η κατανάλωση ανερχόταν στους 1.125.900 τόνους, το 2010 στους 953.000 τόνους, ενώ το 2016 στους 766.194 τόνους. Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα σε 10 χρόνια η κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας έχει μειωθεί 32%. Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τα τελευταία 7 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από το 2010 έως το 2016 έχουμε πτώση 20% στην κατανάλωση λιπασμάτων. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή παρατηρείται σε όλους τους τύπους λιπασμάτων και σε όλες τις περιοχές.
Μελέτες και αναλύσεις που έχουν γίνει από το ΣΠΕΛ με βάση τις καλλιεργητικές εκτάσεις, τις καλλιέργειες, τις εδαφικές ιδιότητες και τις κλιματικές συνθήκες της χώρας υποδεικνύουν ότι οι τόνοι λιπάσματος που καταναλώνονται σήμερα υπολείπονται σημαντικά από τις ανάγκες θρέψης των φυτών και τη διατήρηση του ισοζυγίου των θρεπτικών στοιχείων στα εδάφη μας.
Η μείωση της λίπανσης από την παραγωγό επιφέρει ένα πλήθος αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και να μειώνεται το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.
Παράλληλα η μακροχρόνια μείωση της λίπανσης εξαντλεί το έδαφος με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση και μείωση της παραγωγικότητας των εδαφών. Συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος της μείωσης της γονιμότητάς τους και της ερημοποίησης τους, μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.
Τα λιπάσματα αντικαθιστούν τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από το έδαφος με τη συγκομιδή και με τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ορθολογική λίπανση στα γεωργικά οικοσυστήματα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της αειφορίας των γεωργικών οικοσυστημάτων.

Ο ΣΠΕΛ συνιστά στους παραγωγούς την εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης, για την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής τους, με περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς και για την αειφορία των εδαφικών πόρων.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)