Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Με επαγγελματικό πλαίσιο αιτημάτων σήμερα οι Μακεδόνες στο Δραγασάκη

Το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι μεγαλύτερες αποσβέσεις για εξοπλισμό και πάγια (αγορά αγροτικής γης), η κατοχύρωση του καθεστώτος για το εργόσημο και η απλούστευση της πρόσβασης στα κοινοτικά προγράμματα, είναι τα κυρίαρχα θέματα που θέτουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η 17μελής αντιπροσωπεία συναντάται σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Γιάννη Δραγασάκη στη Ζαλοκώστα. ....
Οι πληροφορίες θέλουν την 17μελή αντιπροσωπεία που συναντάται σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Αντιπροέδρου στη Ζαλοκώστα, να έχει επεξεργασθεί μια σφιχτή δέσμη θεμάτων τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση με τη μορφή αιτημάτων και να επιμένει σε ζητήματα με σαφές επαγγελματικό περιεχόμενο.
Οι αγρότες κατά την αναχώρησή τους για Αθήνα
Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες θέλουν την αντιπροεδρία να επιδιώκει ώστε η σημερινή συζήτηση να είναι κατά βάση πολιτική και να μην προχωρήσει στην συζήτηση και επεξεργασία τεχνικών ζητημάτων με οικονομικό περιεχόμενο.
Σημειωτέον ότι η αντιπροσωπεία των αγροτών αναμένεται να φθάνει το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας με ναυλωμένο λεωφορείο και να ακολουθεί συντεταγμένη διαδικασία, τόσο από πλευράς επαφών όσο και από πλευράς στάσης στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.


Άνευ εκπροσώπων τα Πράσινα Φανάρια
Χωρίς εκπροσώπους από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, το οποίο αύριο το πρωί αναμένεται να αποφασίσει την αποχώρηση των αγροτών από το σημείο και επιστροφή των τρακτέρ στα χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, θα προσέλθει η 17μελής αντιπροσωπεία από το διευρυμένο Συντονιστικό της Κεντρικής Μακεδονίας, στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Η απουσία παραγωγών από το δεύτερο βασικό μέτωπο -μαζί με εκείνο στο μπλόκο των Ευζώνων- της πολυήμερης κινητοποίησης των αγροτών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψε αιφνίδια το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου και μετά από διαφωνία για το πόσοι και ποιοί θα συμμετάσχουν στην διαπραγματευτική ομάδα που θα διαβεί το κατώφλι της οδού Ζαλοκώστα, στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, που έχει πρωταγωνιστήσει στο να κλειστεί το ραντεβού με την επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την εποπτεία του Γιάννη Δραγασάκη, φέρεται να “έκοψε” τον έναν από τους τρεις εκπροσώπους, που είχε ορίσει το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, με το επιχείρημα ότι δεν... χωρούσε στο βανάκι. Η διαφωνία προφανώς είχε βαθύτερα αίτια, αλλά κάπως έπρεπε να εκφραστεί...
Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι με πρωτοβουλία του Στέργιου Λίτου, από το μπλόκο του Λευκώνα Σερρών, κλείστηκε ραντεβού για την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση στο κεντρικό συντονιστικό, όξυνε τα πνεύματα και εν τέλει επέφερε -κατά τα φαινόμενα- αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις των ιδρυτικών μελών.
Ως αποτέλεσμα, ενώ αρχικώς είχε αποφασιστεί να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση τα Πράσινα Φανάρια με τους Βαγγέλη Μισαηλίδη και Χάρη Δημαρχόπουλο, τελικά κρίθηκε σκόπιμο να μην πάνε ούτε και αυτοί και το μπλόκο να αποσυρθεί οριστικά από την κινητοποίηση, με απόφαση που θα επικυρωθεί  σε συνεδρίαση στις 10 το πρωί της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου.
Παρά την απουσία των αγροτών από τα Πράσινα Φανάρια, η στρατηγική της αντιπροσωπείας του διευρυμένου συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης δεν αλλάζει και στην ατζέντα των αιτημάτων που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθούν πρωτίστως το κόστος παραγωγής και κατόπιν το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται και στο θέμα του προσδιορισμού του κατ επάγγελμα αγρότη, με το όριο να τοποθετείται στο 51%, σε σχέση με τα εισοδήματα που πρέπει να προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα. Από την έκβασή της θα κριθούν πολλά για τη μετέπειτα παρουσία των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας στα μπλόκα.
Σε λύση της κινητοποίησής τους, με τη μορφή μπλόκου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να προχωρήσουν και οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στα διόδια των Μαλγάρων, κάτι που θα κληθούν να αποφασίσουν σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μετά από τη λήξη της συνάντησης του συντονιστικού Κ. Μακεδονίας με την κυβερνητική αντιπροσωπεία. Όπως λένε ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με άλλες μορφές, όπως συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κτήρια δημοσίου ενδιαφέροντος.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, επίσης τερματίστηκε κι ο διώρος αποκλεισμός που έκαναν οι αγρότες του μπλόκου του Δερβενίου, στο ομώνυμο σημείο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, ενώ από τις 3 έως τις 5 αναμένεται να κλείσει το δρόμο το μπλόκο που βρίσκεται στο Χέρσο του Κιλκίς, στο δρόμο προς το τελωνείο της Δοϊράνης. Κλειστή παραμένει και η διασταύρωση της Ειδομένης, λίγο πριν το Τελωνείο των Ευζώνων.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)