Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Εγγραφή στο Μητρώο και 5 στρέμματα θέλει το Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα

Σκοπελίτου Μαρίνα
Δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στα Μητρώα των Αγροτών και συντηρούν είτε ζωικό κεφάλαιο με αυτόχθονες φυλές ή καλλιεργούν τη γη με πιστοποιημένες ποικιλίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ, που παρουσιάζει το Agronews.

Σύμφωνα με την απόφαση, που παρουσιάζει το Agronews, για την απονομή και τη χρήση του Σήματος καταβάλλεται στον ΕΛΓΟ, κατά περίοδο χρήσης (τριετία), τέλος χρήσης στα 300 ευρώ.
Επιπλέον, το παράβολο που καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν στον ΕΛΓΟ για το Σήμα ανέρχεται στα 300 για την τριετία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος έχει περάσει με νόμο επί υπουργίας Τσαυτάρη το 2014, αλλά όπως και το αντίστοιχο με τα αγροτουριστικά καταλύματα δεν πήραν ποτέ μια σαφή θεσμική μορφή.
Την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία δίνει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας στα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προ ημερών από την Αμφίκλεια, σε σχετικό Συνέδριο που οργάνωσαν ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «Με δεδομένο ότι ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα  επιχειρεί μέσα από  ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων, επιλέξαμε να  μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης,  προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ».
Στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος». 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση για τα Πολυλειτουργικά αγροκτήματα.pdf
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)