Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Επιμένουν οι δανειστές στις σκληρές θέσεις τους: Δεν έβγαλε «λευκό καπνό» το EuroWorking Group

Απομακρύνεται ο στόχος  για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής στη Μάλτα, δεδομένου ότι το σημερινό EuroWorking Group δεν κατέληξε σε αποφάσεις,



καθώς διαπιστώθηκε πως παραμένουν αποστάσεις στο θέμα της προσωπικής διαφοράς, των ομαδικών απολύσεων και σε ζητήματα που άπτονται των αντισταθμιστικών μέτρων.

 Κοινοτικές πηγές κάνουν λόγο για «πισωγυρίσματα» φωτογραφίζοντας τόσο τη στάση του ΔΝΤ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι δύο πλευρές υπαναχώρησαν σε θέματα που είχαν συμφωνηθεί στο Brussels Group την προηγουμένη Πέμπτη.
 Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μια δόση , ενώ η κυβέρνηση θέλει να απλωθεί χρονικά η περικοπή αυτή που επηρεάζει 900.000 συνταξιούχους.
 Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί να παραμείνει το όριο στο 5% και να μην αυξηθεί στο 10% και να ενεργοποιούνται αυτές με απλή δήλωση και χωρίς διοικητική απόφαση, ανέκυψε και στο θέμα αυτό διαφωνία.
 Διαφορές υπάρχουν και στα αντισταθμιστικά μέτρα για τον ΕΝΦΙΑ όπου οι δανειστές είναι επιφυλακτικοί στην κυβερνητική πρόταση για μείωση του φόρου κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ απορρίπτουν εντελώς την πρόταση για περικοπή του κατά 400 εκατ. ευρώ.
 Πλέον όλα δείχνουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία έως το άτυπο Eurogroup της Μάλτας εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και συγκλίνει στις θέσεις του ΔΝΤ. Στη βάση αυτή το EuroWorking Group απεύθυνε παραινέσεις για επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν.


 CNN GREECE – Θανάσης Κουκάκης

Πηγή:mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)