Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Οι Αλβανοί σκότωσαν τον Ζαφειρόπουλο επειδή εκβίαζαν για να λάβουν 5 εκατ. από τον Φλώρο της Energa

Των Δημήτρη Πώποτα, Aριας Καλύβα
Τον τρόπο με τον οποίο ξετύλιξαν το κουβάρι της εν ψυχρώ δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου που διαπράχθηκε πριν από περίπου 20 ημέρες στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, παρουσίασαν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ως δράστης της δολοφονίας έχει συλληφθεί ένας 32χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε αποδράσει  από τις Φυλακές Κασσάνδρας, παραβιάζοντας που είχε λάβει από το σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ αναζητείται ο συνεργός του που έχει διαφύγει.
Οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν στοιχεία με την υπόθεση για την οποία κρατούνταν στη φυλακή.
Ειδικότερα, οι Αλβανοί εκβίαζαν μέσω του Ζαφειρόπουλου να λάβουν 5 εκατομμύρια ευρώ από τον Α. Φλώρο της Energa, τον οποίο εκπροσωπούσε ο δολοφονηθείς δικηγόρος, ενώ μάλιστα απαιτούσαν να τους δώσει και τη διεύθυνσή του.
«Ρίξτε του μία στα πόδια για να μας δώσει ο Φλώρος 5 εκατ. ευρώ»
Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά πέντε Αλβανοί.  Οι τρεις  ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε Κατάστημα Κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.
Όπως είπε ο 32χρονος δολοφόνος, οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, με τους οποίους είχαν γνωριστεί στη φυλακή, τού ζήτησαν να προειδοποιήσει τον Ζαφειρόπουλο. Αυτοί κατά τον δολοφόνο είχαν λάβει εντολή να σκοτώσουν τον δικηγόρο του Δημοσίου στην υπόθεση της Energa, Γιώργο Αντωνόπουλο, στην Παλαιά Πεντέλη, τον Νοέμβριο του 2014.
Πέρυσι, οι δύο από τους τρεις ηθικούς αυτουργούς είχαν ισχυριστεί ότι ο Φλώρος τούς είχε υποσχεθεί 100.000 ευρώ για να σκοτώσουν τον Αντωνόπουλο.
Οι ίδιοι, που είχαν συνυπηρετήσει στις φυλακές με τους δύο δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου, τούς είπαν να πάνε στον δικηγόρο του Φλώρου (σσ. Ζαφειρόπουλο), τάζοντάς τους μάλιστα 20.000 ευρώ. Τού είπαν μάλιστα να του «ρίξουν μία στα πόδια για να μας δώσει ο Φλώρος 5 εκατομμύρια».
Οι ηθικοί αυτουργοί είχαν προηγουμένοως στείλει μήνυμα στον Φλώρο ότι δεν θέλουν 100.000 ευρώ, αλλά 5 εκατομμύρια, αλλιώς θα πείραζαν εκείνον και την οικογένειά του.
Οι δύο Αλβανοί δολοφόνοι του Ζαφειρόπουλου επρόκειτο να λάβουν 20.000 ευρώ και πήραν τα 3.000 ως προκαταβολή, τα ο οποία φέρεται να τα έδωσε μία γυναίκα.
Κρύφτηκε σε καταυλισμό Ρομά για να διαφύγει της σύλληψης
Ο 32χρονος εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ αναζητούσε τρόπους να διαφύγει στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Γερμανία.
Στο πλαίσιο των ερευνών η ΕΛΑΣ είχε συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και έτσι κατάφεραν να συλλάβουν τον 32χρονο στον τσιγγάνικο καταυλισμό.
Ο δράστης συνελήφθη ομολόγησε την πράξη του, τονίζοντας ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον δικηγόρο, αλλά απλώς να τον εκφοβίσει.
Πώς ταυτοποίησαν τους δολοφόνους
Οι άνδρες της Σήμανσης είχαν παλιές τους φωτογραφίες και δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν και να τους ταυτοποιήσουν. Η… τεχνολογία όμως φαίνεται ότι πρόδωσε τους δύο δράστες, καθώς οι δύο Αλβανοί είχαν μεν πλαστά προφίλ στο Facebook, αλλά με κανονικές τους φωτογραφίες.
Το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο διαμέρισμα της Καλλιθέας στις 29 Οκτωβρίου, ωστόσο από την εξέταση της βολίδας, προκύπτει ότι το ίδιο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε συμπλοκή στης 19 Σεπτεμβρίου στην ίδια περιοχή με αφορμή μία γυναίκα.
Μεταξύ άλλων στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Ένα πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,
πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια,
118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,
χειροβομβίδα,
2 πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κλπ. αντικείμενα.
Όπως προέκυψε, οι δράστες διέμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μέχρι και τη διάπραξη του εγκλήματος, οπότε αναγκάστηκαν να διαφύγουν, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Στο ίδιο διαμέρισμα συνελήφθη ένας ακόμη Αλβανός για τον οποίο, όμως, δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή του στη δολοφονία.

Το χρονικό της υπόθεσης
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, το πρωί της 12 Οκτώβριου, άγνωστος άνδρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση.
Την 18:45΄ ώρα, οι δυο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από τον δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη Γ.Α.Δ.Α.
Σε μεταγενέστερο χρόνο ένας από τους δράστες βγήκε από το γραφείο με το πρόσχημα να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα για προκαταβολή και επανήλθε μετά τη πάροδο λίγων λεπτών.
Κατά την πρόοδο της συζήτησης, χωρίς να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο την υπεράσπιση του οποίου επιθυμούσαν να αναθέσουν στο δικηγορικό γραφείο, απροειδοποίητα, εμφάνισαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τους δυο δικηγόρους.
Στη συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν επάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, η ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, η επιλογή και η κατόπτευση του χώρου, καθώς ο πυροβολισμός από κοντινή απόσταση παραπέμπουν σε κατά παραγγελία δολοφονία και όχι στην εκδοχή της ληστείας ως κίνητρο.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ιχνηλατήσουν το εγκληματικό προφίλ των δραστών. Οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν στοιχεία με την υπόθεση για την οποία κρατούνταν στις Φυλακές και ο δολοφονηθείς δικηγόρος είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός εκ των κατηγορουμένων.
Πηγή protothema.gr
Αναρτήθηκε από: enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)