Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας σε ισχύ από τον Δεκέμβριο

«Ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την 1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.), που πραγματοποιείται μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στην Τεχνόπολη περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά εκθέτουν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας είναι δηλαδή μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, των 5, των 10, των 15 χιλιάδων ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας». Το Ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ανέδειξε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό, επίσης, πως η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία 100 κέντρων υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου πέρυσι ο χώρος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διευρύνεται. Κάθε μήνα, δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 390 νέοι φορείς, προσέθεσε και τόνισε πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο, μπορούμε όμως να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα.» «Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στη συνεργασία σε μια επιχειρηματικότητα που δεν θα είναι μόνος σκοπός το κέρδος και ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε.
Οι επιχειρήσεις Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι ένα απτό παράδειγμα ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στη χώρα, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Επιθυμία μας είναι η επιτυχία σας να γίνει το θετικό παράδειγμα και κάλεσμα ταυτόχρονα προς όσους και όσες τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν πίσω στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 30 ετών, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος μας είναι η αλληλέγγυα οικονομία να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας».
 Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως «θεσπίζουμε ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και προχωράμε άμεσα σε δράσεις για την περαιτέρω υποστήριξή τους». Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μας περιμένει για να γνωρίσουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ!

Ράνια Αντωνοπούλου: Τι είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
Σκοπός της έκθεσης είναι να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ. Για τρεις ημέρες, πάνω από 150 εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας παρουσιάζουν στην Τεχνόπολη στο Γκάζι μία άλλη πρόταση για την εργασία, τη διαχείριση της επιχείρησης, την κατανομή του κέρδους. Είναι εργασία όχι για κέρδος που θα μπει στην τσέπη, αλλά συλλογική ανύψωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου.
«Πρόκειται για συνεταιριστικά σχήματα εργαζόμενων, όπου δεν υπάρχει εργοδότης, είναι όλοι συνεργαζόμενοι και συναποφασίζουν, με μία ψήφο κάθε εργαζόμενος, για τα όλα όσα αφορούν την επιχείρηση, τι θα παράγουν, τι μισθούς θα παίρνουν, πώς θα μοιράζεται μεταξύ τους το κέρδος, κτλ», όπως ανέφερε η υπουργός.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι «η βασική τους κατεύθυνση είναι ο βιοπορισμός των ιδίων ... με ευπρεπείς συνθήκες εργασίας και παράλληλα αυτά που παράγουν να πληρούν κανόνες αειφορίας και κοινωνικού αποτυπώματος, κάτι θετικό για την κοινωνία».
 Αναφορικά με το κέρδος, η Ράνια Αντωνοπούλου εξήγησε: «Το κέρδος δεν είναι το κέντρο βάρους, μπορεί να βγάλουν και κέρδος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προσφέρουν κάτι στην κοινωνία, πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα είτε γιατί είναι ακριβά είτε γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν ενδιαφέρεται να τα παράγει». «Όταν προκύπτει κέρδος, επιστρέφει στους εργαζόμενους, είτε συνιδιοκτήτες του εγχειρήματος είτε απλά εργαζόμενοι», με βάση τους κανόνες που έχουν προαποφασιστεί, όπως επεσήμανε.
«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2016, που θέτει το θεσμικό πλαίσιο αυτών των φορέων, προβλέπει ως προδιαγραφή ότι μέσα στο καταστατικό τους αποδέχονται ότι η μισθολογική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που έχει τις περισσότερες γνώσεις και εμπειρία και σε αυτούς που έχουν τη λιγότερη, είναι 1 προς 3 ... στον ιδιωτικό τομέα βρίσκουμε 1 προς 50», σημείωσε επίσης χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Καταπολέμησης της Ανεργίας. «Σηματοδοτεί την ισοτιμία, την ισονομία, τη Δημοκρατία, ότι δεν εργαζόμαστε για να βγάλουμε κέρδος και να το βάλουμε στην τσέπη, αλλά συλλογικά προσπαθούμε να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο και των μελών και της τοπικής κοινωνίας με τα προϊόντα που προσφέρουμε», κατέληξε.
Η κ. Αντωνοπούλου σχολιάζει ότι, μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι, «με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο».
Παράλληλα, τονίζει και τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του νέου νόμου, το 2016, λέγοντας ότι στις καινοτομίες του συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. «Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία» εξηγεί η ίδια.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη. Στις αρχές του νέου χρόνου, όπως υπογραμμίζει, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. «Δημιουργούμε, δηλαδή, δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη, όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας» διευκρινίζει.
Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. «Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού. Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)