Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: “Σπουδαία εξέλιξη η χρηματοδότηση ανάδειξης του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”



    Με αφορμή την ένταξη της αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά προέβη στην παρακάτω δήλωση: “Αποτελεί σπουδαία εξέλιξη η ένταξη στο ΕΣΠΑ των εργασιών ανάδειξης του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας με το ποσό των 900.000,00 €. Είναι μια μοναδική ευκαιρία η οποία δίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας καθώς, η Αρχαία Πέλλα μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο αναδεικνύουν την ιστορική και συλλογική μνήμη και την παγκόσμια πολιτισμική προσφορά των προγόνων μας. Μέσω της σημαντικής προσπάθεια της Π.Κ.Μ για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων προβάλλεται η Γενέτειρα Γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας. Αξίζει να αναδείξουμε τις φυσιογνωμίες της Πέλλας που με τη διαχρονική συμβολή τους σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μας και μας συνοδεύει η υστεροφημία τους μέχρι σήμερα με τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα αναγνωρισιμότητας και σεβασμού. Άλλωστε, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των δυνατών σημείων της περιοχής μας, στηριζόμαστε στο δίπολο τουρισμός – πολιτισμός στο οποίο η Αρχαία Πέλλα παίζει καθοριστικό ρόλο για την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή, όντας, ίσως, τον πιο φημισμένο τουριστικό προορισμό για την Πέλλα και έναν από τους σημαντικότερους στην Κεντρική Μακεδονία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη της Περιφέρειας στο ευαίσθητο και κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας, κομμάτι του πολιτισμού. Στο χέρι μας είναι με την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης”.

    Η παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορά την «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας – Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών» συνολικού προϋπολογισμού 900.000,00 €. Το έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποσκοπεί στην ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του ανακτόρου, που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στο λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα εκπονηθεί μελέτη προστασίας από τα νερά της βροχής, μελέτη συντήρησης των αρχιτεκτονικών λειψάνων, στερέωσης και μερικής αποκατάστασης των τοίχων του πρόπυλου και του κτιρίου Ι, φυτοτεχνική μελέτη, μελέτη χάραξης οδοποιίας και πρανών της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης στην ανατολική πλευρά ως το κέντρο επισκεπτών, μερική αποκατάσταση, συντήρηση και προστασία του κτιρίου Ι και του πρόπυλου, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης, διαμόρφωση διαδρομής μεταξύ του χώρου στάθμευσης και του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, διαμόρφωση διαδρομής επίσκεψης του πρόπυλου και του κτιρίου Ι και του νοτιοανατολικού τμήματος του αρχαιολογικού χώρου και δημιουργία εποπτικού υλικού, σήμανση και δράσεις πληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)