Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Γιατί έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων με 2147 νέα και πάνω από 1000 στην Αθήνα - Το κακό και το καλό σενάριο

Γιατί έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων με 2147 νέα και πάνω από 1000 στην Αθήνα - Το κακό και το καλό σενάριο

 

Άλμα κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Πού οφείλεται και τι δεν κάνουμε καλά;

Εκτίναξη κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ και όπως όλα δείχνουν με την θετικότητα κοντά στο 4%, την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Αττικής να ξεπερνά το 90% και τις 300 εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς μέσα σε ένα 24ωρο, οι σκέψεις για όποια άρση του lockdown στην Αττική είναι εκτός συζήτησης.

Πώς φτάσαμε όμως στα 2.147 κρούσματα, στα 1047 στην Αττική, στα 259 στον Πειραιά, στα 205 στην Θεσσαλονίκη, στα 44 στην Λάρισα και 36 στην Αρκαδία; Τι κάναμε λάθος και ποια είναι τα καλά και τα κακά νέα - σενάρια.

KROYSMATA SIMERA 2303

Σύμφωνα με πηγές του iEidiseis οι βασικές αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων είναι:

-Η μεγάλη διασπορά στους εργασιακούς χώρους

-Η κινητικότητα που παρά τα αυστηρά μέτρα συνεχίζεται

-Η εκτεταμένη διασπορά σε αρκετές περιφέρειες και

-Η έλλειψη στοχευμένων τεστ κυρίως στην επαρχία.

Ποιό είναι όμως το κακό και το κακό σενάριο; Τι περιμένουμε από αύριο.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του iEidiseis αν αύριο και τις επόμενες ημέρες δούμε ξανά αριθμό κρουσμάτων πάνω από 2.000 τότε θα μιλάμε για εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού και σίγουρα παρατεταμένη αύξηση κρουσμάτων με τις βασικές μορφές μετάλλαξης του κορονοϊού, της Βρετανικής και της Νοτίου Αφρικής, να καλπάζουν.

KROYSMATA SIMERA XARTHS ELLADAS

Σε αυτό το κακό σενάριο θα δούμε (την Παρασκευή) όχι μόνο παράταση του lockdown στην Αττική, αλλά και νέα σκληρά μέτρα σε άλλες περιοχές.

Στο καλό σενάριο η αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ ενδεχομένως να οφείλεται στην καθυστερημένη συλλογή - επεξεργασία και ανακοίνωση των τεστ (rapid και pcr) κατά την «αλυσίδα« εξεταστικά κέντρα - Πλατφόρμα Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (idika.gr).

Σε αυτό το σενάριο θα δούμε να σταθεροποιούνται τα κρούσματα στα 1000-1200 και κάτι ανάλογο αναμένεται εκτός απροόπτου να γίνει και στις ΜΕΘ. Δεν αποκλείεται επίσης αύριο Τετάρτη αν ισχύει το καλό σενάριο να δούμε εκ νέου μείωση κρουσμάτων στα 1200.

KROYSMATA SIMERA XARTHS ELLADAS 2

Ωστόσο για την γενικότερη και καλύτερη δυνατή εικόνα της κατάστασης στην χώρα μας πρέπει να συνυπολογίσουμε και δυο ακόμη παραμέτρους.

Η πρώτη αφορά τη Μήδεια, που πολλές οικογένειες χωρίς ρεύμα και νερό μετακινήθηκαν και διέμεναν σε άλλες οικογένειες κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν και κατά πόσο στις περιοχές που επλήγησαν βαρύτατα από τη Μήδεια αυξήθηκαν τα κρούσματα, ενώ η δεύτερη παράμετρος -ιδιαίτερα κρίσιμη επίσης- είναι πως μπορούμε (αν μπορούμε) ειδικά στην επαρχία να μην έχουμε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό προϋποθέτει αυστηρούς ελέγχους, τήρηση των μέτρων από εργαζόμενους και εργάτες της γης, αλλά και μεγάλο τέστινκ κάτι που δεν γίνεται.

Όποια και από τα δύο σενάρια τελικά ισχύσουν θα φανούν μέσα στη βδομάδα και ανάλογα θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Δείτε ΕΔΩ τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 23/2. 

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα σήμερα 23/2, όλες οι περιοχές. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)