Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

e-Διαζύγιο: Λύση γάμου με ένα κλικ από τον υπολογιστή

Διαζύγιο / Πηγή: Pixabay

 

 Με ένα κλικ θα εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο χωρίς καν το γνήσιο της υπογραφής. Θεσπίζεται ο οικογενειακός διαμεσολαβητής και η γονική επιμέλεια δίνεται ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού

Με μία απλή κίνηση από τον υπολογιστή τους θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδίδουν πλέον το διαζύγιό τους.

Πλέον, η συμφωνία λύσης του γάμου θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας με τη βασική προϋπόθεση ότι η απόφαση θα είναι συναινετική. Μάλιστα, σύμφωνα με την έντυπη έκδοση των Νέων, που επικαλείται το νέο Οικογενειακό Δίκαιο, που θα έρθει προς ψήφιση, δεν θα απαιτείται καν το γνήσιο της υπογραφής. Υπενθυμίζεται πως σήμερα, το διαζύγιο είναι μία σύνθετη διαδικασία η οποία απαιτεί ειδικούς χειρισμούς (και όχι μόνο από νομικής πλευράς) από εξειδικευμένο δικηγόρο διαζυγίων, ακόμη κι αν πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο.

«Οι σύζυγοι μπορούν  με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους.(…) Η συμφωνία λύσης του γάμου  γίνεται  και ηλεκτρονικά με χρήση  Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ,μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου  επέρχεται με την  κατάθεση  αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης  στο ληξιαρχείο , όπου έχει  κατατεθεί η σύσταση του γάμου», προβλέπεται στη σχετική διάταξη με τίτλο «Συναινετικό Διαζύγιο», όπως μεταδίδει η Real.

Επίσης, αναφορικά με την ύπαρξη τυχόν παιδιών, στο νέο Οικογενειακό Δίκαιο καθορίζεται για πρώτη φορά ο ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που δεν μένει στην οικογενειακή εστία. Αυτός πρέπει να αντιστοιχεί  τουλάχιστον στο ένα τρίτο του χρόνου.

Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, πλέον το δικαστήριο θα μπορεί να αναθέτει τη γονική επιμέλεια με βάση το συμφέρον του παιδιού, με σεβασμό στην ισότητα μεταξύ των γονέων. Στόχος η αποφυγή των διακρίσεων  εξαιτίας ιδίως του φύλου, του  σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας , της θρησκείας , της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.

Τέλος, εγκαινιάζεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του οικογενειακού διαμεσολαβητή πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια, όταν καθίσταται αδύνατη η συμφωνία μεταξύ των γονέων.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)