Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Κουφοντίνας: Εισαγγελική διάταξη για λήψη όλων των «αναγκαίων μέτρων»

Δημήτρης Κουφοντίνας: Εισαγγελική διάταξη για λήψη όλων των «αναγκαίων μέτρων»

 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας εξέδωσε διαταγή με την οποία ζητά τη λήψη όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων για να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διανύει την 47η ημέρα απεργία πείνας, διατάσσει με διάταξή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Προηγήθηκαν έγγραφα των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αναφορικά «με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα», κατά τα οποία «ο Δημήτριος ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ του Κωνσταντίνου, κρατούμενος του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, από 8-1-2021 κατήλθε σε απεργία πείνας, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ήδη από τις απογευματινές ώρες της 22-2-2021 δηλώνει και απεργός δίψας, αρνούμενος τη χορήγηση υγρών και λοιπής φαρμακευτικής αγωγής.

Ο ως άνω κρατούμενος αρνείται να συναινέσει σε ιατρικές πράξεις που κρίνονται αναγκαίες για την υγεία του, ενώ σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο έγινε από τον ασθενή προσπάθεια αυτοτραυματισμού δια της βίαιης εξαγωγής του τοποθετημένου στο αριστερό άνω άκρο φλεβοκαθετήρα, που απετράπη με την ακαριαία παραίνεση των ιατρών της ΜΕΘ», σύμωφνα με την εισαγγελία.

«Ως εκ τούτου», και «προς επίτευξη του σκοπού εξασφάλισης της ζωής και υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ, ο οποίος σύμφωνα με τα συνημμένα ιατρικά έγγραφα περιήλθε σε κατάσταση άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων ιατρών», η εισαγγελική αρχή εμμένει «στην υπ' αριθμ. 69/27-1-2021 εισαγγελική διάταξή μας κατ' αρ. 29παρ.3 Ν. 2776/1999, σε συνδυασμό με τις υπ' αριθμ. 33/16-1-2021, 42/20-1-2021 και ΕΜΠ 6/7-2-2021 εισαγγελικές διατάξεις μας κατ' αρ. 29 παρ.3 Ν. 2776/1999 και τις υπ' αριθμ. 77/29-1-2021 και 97/6-2-2021 παραγγελίες μας και κρίνουμε αναγκαίο να διατάξουμε τη λήφη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων, συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του κρατουμένου, τις επιδιώξεις του και τη σταθερότητα της απόφασής του, προς αποτροπή άμεσου κινδύνου ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του, με συνθήκες που εξασφαλίζουν τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας του κρατουμένου και με τη λήψη ειδικών μέτρων φρούρησης και ασφαλείας» και διατάσσει:

«Τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού», και τη διενέργεια «κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

ΟΕΝΓΕ: Βασανιστήριο η αναγκαστική σίτιση

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη παρέμβασή της για την υπόθεση, στις 15 Φερβουαρίου, και «με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα», η ΟΕΝΓΕ είχε δηλώσει πως «πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  • Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.
  • Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Μία μέρα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, στις 16/2, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λαμίας.

Χθες, Δευτέρα, ο ίδιος ξεκίνησε και απεργία δίψας, σύμωφνα με ανάρτηση μέλους της οικογένειάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)