Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παίρνει στα χέρια του την παράταση του lockdown

https://www.ieidiseis.gr/media/k2/items/cache/395526421d80e75e2ca12e900b944fbf_XL.jpg

Στη σύσκεψη των 32 λοιμωξιολόγων την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να συμμετάσχει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς τα νούμερα των τελευταίων ημερών έχουν σημάνει συναγερμό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνήθως συμμετέχει στη σύσκεψη των των επιδημιολόγων την Πέμπτη, ωστόσο αυτή τη φορά αποφάσισε να λάβει μέρος και στη σύσκεψη της Παρασκευής.

Μετά από 3,5 μήνες lockdown η κατάσταση δείχνει ότι απλά έχει ξεφύγει και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και την εικόνα που δίνει.

Μπορεί επισήμως να είχε μπει στο τραπέζι η 1η Μαρτίου για άρση μέτρων, ωστόσο βγήκε ήδη από τραπέζι με τη σημερινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το lockdown θα πάρει παράταση, αλλά κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα υπάρξουν και νέα μέτρα.

Από τη μία οι πολίτες είναι κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ζούνε με 534 ευρώ το μήνα και με τους λογαριασμούς να τρέχουν κανονικά, από την άλλη το lockdown αφήνει πολλά παράθυρα για μετακινήσεις και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να λειτουργεί με αυτή του τη μορφή. Αν λειτουργούσε αποτελεσματικά αυτή η μορφή του lockdown δεν θα βρισκόμασταν σε χειρότερο σημείο από την εκκίνηση το Νοέμβριο...

Πλέον οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν παράταση μίας εβδομάδας, με το νέο σενάριο να φέρνει το άνοιγμα της αγοράς στις 15 Μαρτίου.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όσον αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Από πλευράς του, υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)