Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Οι γερμανικές οφειλές πρέπει να τακτοποιηθούν πραγματικά λέει η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών

File Photo: Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία Ο Josef Schuster (L) κατέχει το Etz Chaim καθώς ο Ραβίνος Shaul Nekrich ολοκληρώνει την ιστορική κύλιση Torah Sulzbach από το 1792, ανακαλύφθηκε ξανά το 2013 και μόλις αποκαταστάθηκε, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια τελετής που σηματοδοτεί την 76η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου θανάτου στο Άουσβιτς, στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στο Bundestag (Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου) στο Βερολίνο. EPA, ODD ANDERSEN


Τη συμπαράστασή της στο αίτημα για καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών (FIR), σε πρόσφατο ενημερωτικό της δελτίο όπου επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «το ‘τελικό χτύπημα’ μπορεί να δοθεί μόνον εάν οι οφειλές τακτοποιηθούν πραγματικά».

Η Ομοσπονδία η οποία συστεγάζει αντιστασιακές οργανώσεις από 27 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ, παρατηρεί στο δελτίο της πως η δημόσια διοίκηση και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ εξακολουθεί να καταβάλλει συντάξεις σε συνεργάτες και μέλη των SS στο Βέλγιο και τις χώρες της Βαλτικής, εμφανίζεται «εξαιρετικά ισχυογνώμων» απέναντι στις «έγκυρες διεκδικήσεις» των οικογενειών των θυμάτων και των φασιστικών διώξεων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλλωπίσει την εικόνα της, μέσω θεσμών όπως το ίδρυμα “Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον”, το οποίο αποζημιώνει άτομα που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία από τους ναζί.

Όπως αναφέρει σχετικά, «δημοσιογράφοι και ιστορικοί κατακρίνουν το ίδρυμα ‘Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον’, λέγοντας πως τα υπόλοιπα κονδύλια του ιδρύματος, χρησιμοποιούνται για την δημιουργία μια ‘βιομηχανίας αναμνήσεων’, γνωστής ως ευρωπαϊκής κουλτούρας μνήμης, η οποία στηρίζεται και ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και το ιδρυμα ‘Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον’ προάγουν για παράδειγμα διμερείς ‘συναντήσεις’ και ‘οργανώσεις νεολαίας’ ώστε να αποφύγουν περαιτέρω απαιτήσεις για αποζημιώσεις».

Προωθώντας την ανακοίνωση της FIR, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σχολιάζει ότι «Η FIR αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέσω ιδρυμάτων και οργανώσεων νεολαίας, για τη δημιουργία μίας κοινής ‘κουλτούρας μνήμης’ και την προώθηση μίας ψευδεπίγραφης συμφιλίωσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού λαού.

Οι μεθοδεύσεις αυτές της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως καταγγέλλει η FIR, στοχεύουν να αποφύγει η Ο.Δ.Γ. την καταβολή των γερμανικών οφειλών. Πρόκειται για πλήρη ταύτιση με την άποψη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων, που έχουν ταχθεί εναντίον του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» παρατηρεί το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Αναρτήθηκε από το HELLAS JOURNAL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)