Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Προσπαθούμε, είναι η αλήθεια, να καταλάβουμε ακόμα τι στο καλό γίνεται με τις σχέσεις του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Θα πάρει χρόνο, αν και τα πρώτα δείγματα έχουν ανεβάσει τον Ερντογάν στα …κάγκελα. Περιμένει στο τηλέφωνο και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν τον κάλεσε (ακόμα)…
Ένας εκ των πολλών συμβούλων του Τούρκου προέδρου, …έκλαιγε και οδυρόταν στην τηλεόραση επειδή οι «κακοί» Αμερικανοί δεν συνομιλούν με τον «καλό» πατερούλη της Τουρκίας. Πέραν της όποιας πλάκας τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά.
Χωρίς αμφιβολία κάτι γίνεται μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Κάτι πολύ σοβαρό. Μέχρι σήμερα -και όχι μόνο με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- είχαμε συνηθίσει η Τουρκία και ο εκάστοτε ηγέτης της να βρίσκονται πολύ ψηλά στον κατάλογο των σημαντικών συμμάχων της Αμερικής.
- Επί προεδρίας του κ. Τραμπ, ο ισλαμιστής ηγέτης προηγείτο όλων των προέδρων και των πρωθυπουργών. Μερικές φορές μιλούσε με τον πρώην πρόεδρο μέχρι και 8 φορές την εβδομάδα, έλεγε το -εκπορευόμενο από τον Λευκό Οίκο-, κουτσομπολιό. Κρατούσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.
Εμείς εδώ τα λέμε όλα, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες μας. Ανοικτά. Πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες…
Μερικοί Έλληνες οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος ξέχασαν νομίζω ότι ο Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, σαν πρόεδρος, στην Τουρκία για να δείξει -άλλος και αυτός- το φοβερό και τρομερό μοντέλο της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.
Μερικοί ξεχνούν ότι λάθη, χοντρά λάθη, έκαναν και οι Δημοκρατικοί με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Τον θεωρούσαν ως το απόλυτο παράδειγμα του δημοκρατικού (τρομάρα τους) ισλαμικού κόσμου.
Κατηγορούμε τον Ντόναλντ Τραμπ και καλά κάνουμε, αλλά ο Μπάρακ Ομπάμα έχει ίσες, για να μην πω και μεγαλύτερες ευθύνες, από τον πρώην πρόεδρο. Τότε, ο κ. Ομπάμα είχε ισοπεδώσει όλες τις άλλες συστάσεις των συνεργατών του και προτίμησε να μην πάει ούτε στο Ισραήλ, ούτε στην Αίγυπτο.
Επέλεξε ο «τρανός» Ομπάμα, που τα έκανε σαλάτα με την «Αραβική Άνοιξη» διαλύοντας συμμαχίες αιώνων, να επισκεφθεί την Τουρκία. Ήμουν σε εκείνη την αποστολή του Λευκού Οίκου. Και λυπάμαι πολύ για την ομιλία του τότε προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ήταν θλιβερή. Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ημέρα στην Άγκυρα…
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει προσωπική πείρα (και εμπειρία) από τον Ερντογάν. Και φαίνεται επίσης ότι οι αποφάσεις του θα υλοποιηθούν. Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δεν τηλεφώνησαν στον Ερντογάν και στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα. Υποστηρίζουν ότι είναι απαράδεκτο και ότι τα τηλεφωνήματα έπρεπε να πραγματοποιηθούν τις πρώτες μέρες.
- Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος έχουν δίκιο. Εννοώ ότι οι Αμερικάνοι τους είχαν συνηθίσει να παίρνουν ότι ζητούσαν. Πόσες φορές η Ουάσιγκτον αδίκησε και την Αθήνα και τη Λευκωσία για να ικανοποιήσει την κατοχική δύναμη; Άπειρες φορές. Από το 1974 μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως έχουμε γράψει στην Hellas Joiurnal, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλλιβαν συνομίλησε με τον Ιμπραήμ Καλίν, τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή αντέδρασα άσχημα μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας. Περίμενα περισσσότερα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μία πολύ δύσκολη συνομιλία. Μου λένε ότι ο κ. Σάλλιβαν μίλησε με αυστηρό τρόπο στον Καλίν. Με αυστηρό και απόλυτο τρόπο για όλα τα θέματα. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις με τη Μόσχα και το Ιράν μέχρι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Τα δικά μας θέματα αναφέρονται και στο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
Δεν γνωρίζουμε τι θα σημαίνει στο μέλλον για την Κύπρο και την Ελλάδα αυτή η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Λευκό Οίκο. Ούτε γνωρίζουμε αν θα έχει διάρκεια αυτή η κόντρα ή αν θα υποχωρήσει ο Ερντογάν.
Αυτό που σίγουρα ξέρουμε και έγινε γνωστό από τον ίδιον τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Άντονι Μπλίνκεν, είναι ότι για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Τουρκία είναι «ούτω καλούμενος σύμμαχος» της Αμερικής. Πολύ βαριά κουβέντα.
Επίσης, λένε πως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ουάσιγκτον θα είναι αμείλικτη. Δεν θα ανεχθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρώτες ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές και του κλίματος αλλά και του τρόπου που θα δράσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «βλέπει» τις στρατηγικές σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Επιτέλους οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη στρατηγική τους σχέση με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και αν ταυτιστούν εντελώς τα στρατηγικά συμφέροντα, μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας. Το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν κάποια στιγμή θα γίνει. Πόσο θα το καθυστερήσει. Όμως, δεν έχει σημασία το τηλεφώνημα, αλλά τι νιώθει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την παραβατική Τουρκία, που έχει συμμαχήσει με την εχθρό Ρωσία…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο άβουλος γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε την 29η Μαρτίου ως ημερομηνία σύγκλισης αυτής της Πενταμερούς Διάσκεψης για το εθνικό θέμα της Κύπρου, η οποία -όπως έχουμε αποδείξει- είναι μία παγίδα για την Πατρίδα μας.
Όμως, μία εκ των ενδιαφερομένων πλευρών δεν μπορούσε να παραστεί σε αυτή την ημερομηνία. Και έτσι τη Δευτέρα ή την Τρίτη ο κ. Γκουτέρες θα προτείνει νέα ημερομηνία.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι στο τραπέζι, ως τόπος πραγματοποίησης της Πενταμερούς, είναι πλέον η Γενεύη, όχι η Νέα Υόρκη. Η Hellas Journal είχε μεταδώσει εδώ και μέρες ότι λόγω της πανδημίας ήταν πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση της Πενταμερούς στο Green Tree.
Τα πράγματα για την Κύπρο δεν είναι καλά. Εισέρχεται στη νέα διαδικασία κλεισίματος του Κυπριακού με ένα Πρόεδρο να βρίσκεται υπό εκβιασμό λόγω της διαφθοράς…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου