Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Έξαρση του κορονοϊού στα παιδιά: Κλειστά αρκετά σχολεία – Τι λένε οι ειδικοί

Έξαρση του κορονοϊού στα παιδιά: Κλειστά αρκετά σχολεία - Τι λένε οι ειδικοί

 

Aυξάνονται και οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

H ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανησυχεί γονείς και επιστήμονες, οι, πλέον, φοβούνται ότι οι μεταλλάξεις πλήττουν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες. Ήδη πολλά σχολεία είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων. Τι λένε οι ειδικοί… 

Στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται και οι φωνές που ζητούν να κλείσουν τα σχολεία και οι μαθητές να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα σχολεία έχουν απασχολήσει την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σε όλες τις καθοριστικές για τη χώρα αποφάσεις τους για νέα μέτρα, και αποτελούν πάντα θέμα… διχασμού ανάμεσα στους επιστήμονες.

Τα στοιχεία δεν είναι, ωστόσο, καθόλου ενθαρρυντικά για τη διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές. «Ενδεχομένως, η διασπορά να σχετίζεται με τα νέα στελέχη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν χαλαρώσει τα μέτρα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έχει αναφέρει: «Τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Τα στοιχεία για τα κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα δείχνουν, πάντως, αυξητική τάση της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές που μπορεί να μην ανήκουν στις «κόκκινες» περιοχές, δεν είναι λίγα τα τμήματα σχολείων που είναι κλειστά. Επίσης, ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τα κλειστά σχολεία και τη διασπορά στους ανήλικους.

  • 70 σχολεία κλειστά
  • 287 τμήματα κλειστά

Η διασπορά στους ανήλικους (0-17 ετών)

  • 1η Σεπτεμβρίου 628 κρούσματα
  • 1 Δεκεμβρίου 6.707 κρούσματα
  • 7 Φεβρουαρίου 10.367 κρούσματα

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιμένει στα ανοιχτά σχολεία. Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στο ερώτημα γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία παρότι πολλοί ειδικοί είχαν ταχθεί υπέρ της προσωρινής διακοπής των μαθημάτων δια ζώσης, ανέφερε ότι πάντα οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως έχει αποδειχθεί στα σχολεία δεν υπήρξε διασπορά του κορονοϊού. Συμπλήρωσε δε πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

Τονίζεται, πάντως, ότι παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα, γεγονός είναι ότι κάθε μέρα η λίστα με τα σχολεία, που κλείνουν αυξάνεται εντυπωσιακά έχοντας φτάσει σήμερα σε πάνω από 350 σχολεία ή τάξεις, ενώ πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα θα αυξηθούν εντυπωσιακά και ότι τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για άλλη μια φορά.

Συναγερμός στο νηπιοτροφείο της Καλλιθέας

Στο πλαίσιο αυτό συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα. Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιανουαρίου όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.

«Το σχολείο έκλεισε την Πέμπτη. Θεωρώ ότι έκλεισε αργά, γιατί είχαμε από την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα», είπε στο «Open TV», o Στυλιανός Μπάτσης, αντιπρόεδρος Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 13ου Δημοτικού Καλλιθέας.

Ανάλογη ανησυχία για την έξαρση στα κρούσματα σε παιδιά, που μάλιστα χρειάστηκαν νοσηλεία, επικρατεί και στην Αχαΐα. «Δεν περιμέναμε ότι θα νοσηλεύαμε τόσα θετικά παιδιά, τώρα θα πρέπει να κάνουμε μία αναδιοργάνωση των χώρων», τόνισε ο Διευθυντής Παιδιατρικής Πανεπιστημιακού Νοσομομείου Ρίου, Γαβριήλ Δημητρίου στο «Open TV».

Πώς λειτουργούν τα σχολεία στη χώρα

Θυμηθείτε πώς λειτουργούν τα σχολεία από τη Δευτέρα (08/02) σε όλη τη χώρα, με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ισχύ έως τις 15 Φλεβάρη και ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (05/02) για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Πιο αναλυτικά:

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων

1. Δημοτική Ενότητα Πατρέων

2. Δημοτική Ενότητα Χαλκιδέων

3. Δημοτική Ενότητα Αγίου Νικολάου της ΠΕ Λασιθίου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια.

1. Δημοτική Ενότητα Θήρας

2. Δημοτική Ενότητα Μυκόνου

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις)

1. Περιφέρεια Αττικής

2. ΠΕ Θεσσαλονίκης

3. ΠΕ Χαλκιδικής

4. ΠΕ Λέσβου

5. Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της ΠΕ Ηλείας

6. Δήμος Ζακύνθου

7. Δήμος Τεμπών της ΠΕ Λάρισας

8. Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της ΠΕ Πιερίας

9. Δήμος Ρεθύμνης της ΠΕ Κρήτης

10. Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων της ΠΕ Ευβοίας

11. Δήμος Τανάγρας

12. Δήμος Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης

13. Δήμος Θηβαίων

14. Δήμος Σπάρτης

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία (τηλεκπαίδευση).

«Όχι» σε νέα μείωση ύλης στις Πανελλήνιες – Τι θα ισχύσει στις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων για το 2021, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον χρειαστεί. Όπως τόνισε η «για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ήδη υπήρξε μείωση της ύλης κατά 30% (κάτι που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα) και αυτό τους έχει γνωστοποιηθεί ώστε να μην αιφνιδιαστούν». Λόγω των ωρών που έχουν χαθεί από τα μέτρα που έχουν ισχύσει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ και τώρα πολλά σχολεία είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων.

Η υφυπουργός υποστήριξε ότι ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι μαθητές του λυκείου κάνουν μάθημα κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης η οποία όπως δήλωσε γίνεται με τον αρτιότερο τρόπο και ότι δεν υπάρχουν μαθητές δυο ταχυτήτων αλλά μαθητές που διδάσκονται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ύλη λέγοντας ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την ύλη, τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. ‘Έτσι, θα λάβουμε αποφάσεις όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και όταν περάσουν κι άλλες μέρες».

Σχετικά με τις προβλέψεις πολλών επιστημόνων ότι θα χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία η υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και ούτε έχει τεθεί θέμα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ακούμε τη γνώμη τους, και εν συνεχεία βάσει αυτών παίρνουμε την απόφαση».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «τα κρούσματα, που καταγράφονται στα σχολεία είναι πολύ χαμηλά και ότι το ποσοστό των σχολείων και των τάξεων, που είναι κλειστά ανέρχεται στο 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, με κάποια μικρή επιφύλαξη μιας αύξησης, η οποία επίσης παραμένει πολύ χαμηλή. Συνολικά, πάντως τα κρούσματα σε μαθητές είναι 0,03%».
(πληροφορίες από OPEN TV)

Αναρτήθηκε από altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)