Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα (και όχι ζωγραφιές) προσώπων του 1821

Τους αγωνιστές και τα πρόσωπα του 1821, τα ξέρουμε κυρίως από ζωγραφικές που δεν απέδωσαν απόλυτα τα πραγματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως και φωτογραφίες! Σπάνιες φωτογραφίες, σπουδαία ντοκουμέντα μιας κορυφαίας ιστορικά εποχής. Το Πασατέμπο, το μπλογκ της Ιστορίας και των ιστοριών, δημοσιεύει σήμερα 18 τέτοια ντοκουμέντα. 
 
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα, με σύντομες πληροφορίες για κάθε ένα από τα πρόσωπα των φωτογραφιών, όπως αυτή του Γενναίου Κολοκοτρώνη, για τον οποίο ο Άγγελος Μενδρινός, διαχειριστής του μπλογκ, γράφει: «Γιος του Θόδωρου. Το όνομά του ήταν Γιάννης, αλλά στην πολιορκία της Τριπολιτσάς σκαρφάλωσε στα τείχη κι έπιασε ένα θηριώδη Τούρκο. Τον αποκάλεσαν ‘‘γενναίο’’ και το παρατσούκλι αντικατέστησε το όνομά του. Πολέμησε παντού, φάνηκε αντάξιος του πατέρα του. Εκλέχθηκε Γερουσιαστής και το 1862 Πρωθυπουργός, ο τελευταίος της Βασιλείας του Όθωνα. Ήταν 64 χρόνων όταν πέθανε το 1868».

** Δείτε εδώ τις φωτογραφίες τών Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Σπυρίδωνα Τρικούπη, Αναστάσιου Μαυρομιχάλη (γιου του Πετρόμπεη), Κωνσταντίνου Κανάρη και πολλών άλλων.

Αναρτήθηκε από το:harddog-sport.blogspot.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)