Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Άνοιγμα Γυμνασίων - Λυκείων, καταστημάτων: Την Τρίτη η κρίσιμη συνεδρίαση, την Τετάρτη οι ανακοινώσεις





Άνοιγμα καταστημάτων, γυμνασίων και λυκείων αποφασίζει την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Οι ανακοινώσεις την Τετάρτη.

Νέα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς επίσης και των καταστημάτων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, την Τρίτη θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας και την Τετάρτη θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, εκτός μεγάλου απροόπτου.

Τα δεδομένα

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η επιτροπή δεν έλαβε καμία απόφαση, ενώ δεν έκανε καμία σχετική εισήγηση πέραν των περιοχών που θα πρέπει να παραμείνουν ή να μπουν στο βαθύ κόκκινο.

Ωστόσο, εξέτασαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα με επίκεντρο το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας.

Για τα σχολεία, λοιπόν, και με εφόδιο τα self -test, η επιτροπή βλέπει αρχικά θετικά το άνοιγμα να γίνει στις 5 Απριλίου και συγκεκριμένα το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα Γυμνάσια - Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά.

Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με πολύ αυστηρούς όρους, μεταξύ αυτών και η υποχρεωτική χρήση των self τεστ από όλους τους μαθητές.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα καταστήματα με τους εργαζόμενους να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self τεστ σύμφωνα με όσα είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιτραπούν. Σήμερα για μια μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται μόνο για επίσκεψη σε κομμωτήριο / κέντρο αισθητικής, για την εργασία, για τον γιατρό και για μετάβαση στο νοσοκομείο.

Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει με τις μετακινήσεις να επιτρέπονται για άθληση στη θάλασσα, στο βουνό και αντίστοιχες δραστηριότητες.

Σημειώνεται πάντως ότι και στην σημερινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα. Όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση αναμένει «να συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση».

Για όλες τις παραπάνω αλλαγές και παρά την πίεση των νοσοκομείων βασικό όπλο είναι τα self τεστ και σύμφωνα με την κυβέρνηση:

-Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

-Οι πολίτες δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

-Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

-Θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

-Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

-Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ.

-Προσοχή.
Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)