Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν επί 30 λεπτά: Τι ειπώθηκε για την Τουρκία

Την πρώτη τους συνομιλία είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν, ανήμερα της Eθνικής Eπετείου του 1821 και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, σε ένα πολύ καλό κλίμα...

Γεγονός αποτελεί πλέον η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζο Μπάιντεν, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ της Πέμπτης (25/3) και αποτελεί μια συμβολική κίνηση για τη θέσπιση νέων βάσεων στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πολύ καλό κλίμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επρόκειτο να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με το θέμα της διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ να κυριαρχεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Μάλιστα, όσο αφορά τη γειτονική Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν, αντίστοιχη επικοινωνία δεν είχε οριστεί μέχρι στιγμής…

Για το περιεχόμενο της πρώτης συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μητσοτάκης στο twitter: Θερμή και εποικοδομητική η επικοινωνία με τον Μπάιντεν

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε το εξής:

«Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποιδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας».

Τηλεδιάσκεψη… γνωριμίας με τους ευρωπαίους ηγέτες

Πριν το τηλεφώνημα, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Μπάιντεν στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε δεκτή με θερμά λόγια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο ανάρτησε στο Twitter ο Μισέλ, στέλνοντας το μήνυμα πως «ενωμένες η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προστασία των πολιτών, την προώθηση της αξιοπρέπειας και τη δημιουργία ευημερίας».

 https://pbs.twimg.com/media/ExWcntkVIAAKLMR?format=jpg&name=medium

Η συμμετοχή του Μπάιντεν τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να επισφραγίσει την αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων έπειτα από την ταραχώδη τετραετίας διακυβέρνησης υπό τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές της Τουρκίας.

Η ΕΕ δεν έδωσε πάντως «λευκή επιταγή» στην Τουρκία και ζήτησε εγγυήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βάση το κείμενο (έγιναν τρεις αλλαγές) συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τη γειτονική χώρα. Όπως έγινε γνωστό, έγινε η πρόταση να τεθεί υπό επιτήρηση η Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο… Κάτι που εξόργισε την Άγκυρα, ενώ στη συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την παγκόσμια ασφάλεια, την δημοκρατία και την σταθερότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην οποία έκανε παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται και πάλι υπό πίεσιν, υπάρχουν απειλές, εσωτερικές και εξωτερικές απειλές … και περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν σήμερα ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μένοντας ο ένας στο πλευρό του άλλου, η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να δείξουν ότι οι δημοκρατίες είναι στην καλύτερη θέση για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, για να προωθήσουν την αξιοπρέπεια και να υπηρετήσουν την ευημερία», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Twitter.

«Όταν ΕΕ και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού, μπορούμε να συγκροτήσουμε μία εξαιρετική δύναμη για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ευημερούντα», υπογράμμισε…

Αναστασιάδης: Ανανεωμένη και ισχυρότερη σχέση ΕΕ – ΗΠΑ

Για ανανεωμένη και ισχυρότερη σχέση ΕΕ – ΗΠΑ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε σε μια ανανεωμένη και ισχυρότερη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κος Αναστασιάδης.

Το μήνυμα Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση

«Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης. Είμαι απίστευτα περήφανος που θα είμαι ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος θα βοηθήσει να ξεκινήσει, τα επόμενα διακόσια χρόνια της στενής συνεργασίας και φιλίας μας» είχε τονίσει νωρίτερα στο θερμό μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας το μήνυμά του είπε ότι αυτή την υπέροχη εορταστική ημέρα, είναι τιμή του, που στέλνει στον ελληνικό λαό τις καλύτερες ευχές και τη διαρκή φιλία του αμερικανικού λαού και ευχήθηκε «Χαρούμενη 200η Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας». Εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και είπε ότι ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Θυμάμαι τη χαρά που οι Αμερικανοί ένιωσαν όταν γιορτάσαμε τη δική μας 200η επέτειο. Ήταν μια σημαντική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλα όσα έχει επιτύχει η δημοκρατία μας και να δεσμευτούμε εκ νέου στις βασικές αξίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ» είπε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και πρόσθεσε «παρόλο που δεν μπορούμε να γιορτάσουμε μαζί φέτος, καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε για να ελέγξουμε την πανδημία γνωρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνοαμερικανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μια συντριπτική υπερηφάνεια σήμερα.

Το γνωρίζω γιατί η αμερικανική δημοκρατία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από το αρχαίο παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και η αμερικανική μας επανάσταση, με τη σειρά της βοήθησε να ενθαρρύνει τις θαρραλέες Ελληνίδες και τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να επιτύχουν τη δική τους ανεξαρτησία».

Επισήμανε ότι για διακόσια χρόνια, οι μοίρες των εθνών μας είναι αλληλένδετες. «Νέοι από τις νεοσυσταθείσες Ηνωμένες Πολιτείες εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες στον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ατομική ελευθερία. Και όταν οι Δυνάμεις του ‘Αξονα προέλαυναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ελληνες είπαν γενναία «Όχι». Είπαν γενναία «Όχι» κι εντάχθηκαν μαζί μας στον αγώνα για τα παγκόσμια δικαιώματα» τόνισε.

Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)