Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Το ελληνικό παρελθόν του πρίγκιπα Κάρολου και η φωτογραφία του πατέρα του ντυμένου τσολιά

https://www.newsbeast.gr/image/s870x/webp/file/files/1/2021/03/5269834.jpg

 

 

Το δώρο στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μια από τις παρουσίες που τράβηξε επάνω πολλά βλέμματα από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος. Μάλιστα, στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσία του στη χώρα μας έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον ελληνική εθνικό ύμνο.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει και ελληνικές ρίζες, λόγω του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλλιπου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.

Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ’, προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από τον γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο «Βασιλική Υψηλότητα» και τον έχρισε δούκα του Εδιμβούργου. Αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.

Πριν, όμως, τη θητεια του στον Βρετανικό Στόλο, ο δούκας του Εδιμβούργου είχε ντυθεί τσολιάς. Μάλιστα, αυτό είχε αποτυπωθεί και σε φωτογραφία, σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το ελληνικό παρελθόν του. Την εν λόγω εικόνα, σύμφωνα με την Daily Mail, κορνιζαρισμένη, έδωσε ως δώρο ο πρίγκιπας Κάρολος στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ιδού…

 

https://pbs.twimg.com/media/D8xOz__W4AAajOM?format=jpg&name=mediumΠηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)