Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Κατάσταση πολέμου στο Σουέζ: Τεράστιος ο κίνδυνος για τον εφοδιασμό της Ευρώπης

Πλοίο, Σουέζ 

 Τεράστιος ο κίνδυνος για τον εφοδιασμό της Ευρώπης αφού το πλοίο «Ever Given» κρατάει κλειστό το κανάλι του Σουέζ εδώ και τέσσερις ημέρες. Η κατάσταση θυμίζει ημέρες πολέμου στην περιοχή, όταν τα πλοία έκαναν τον γύρο της Αφρικής

Οι ναυτιλιακές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν την πορεία ων πλοίων τους, μακριά από τη διώρυγα του Σουέζ αφού η κομβική πλωτή δίοδος παραμένει κλειστή μετά την προσάραξη του «Ever Given» εδώ και τέσσερις ημέρες!

Στο ακινητοποιημένο πλοίο παραμένουν εμπορεύματα σε κοντέινερ αξίας περίπου 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση και στα δύο άκρα του καναλιού και επτά γιγάντια δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) άλλαξαν πορεία την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της κυκλοφορίας, με τεράστιο οικονομικό κόστος. Τρία από τα δεξαμενόπλοια ακολούθησαν τη μακρύτερη διαδρομή κάνοντας τον γύρο της Αφρικής μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας. Η προγραμματισμένη διέλευση 16 δεξαμενόπλοιων μέσω της διώρυγας του Σουέζ θα επηρεαστεί εάν το πρόβλημα συνεχιστεί μέχρι τέλους της εβδομάδας.

Από την πολυεθνική ναυτιλιακή εταιρεία Maersk δηλώθηκε ότι «εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις» για τα εννέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είναι ακινητοποιημένα στο κανάλι. «Όλοι καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης καθώς μιλάμε», δήλωσε ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO, σύμφωνα με το CNN.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)