Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Αναρτήθηκε ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία Δένδια – Σούκρι για το αιγυπτιακό οικόπεδο [χάρτες]

 

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά τη χθεσινή συμφωνία του Νίκου Δένδιαμε τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου κατά τα συμφωνηθέντα με την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-18, (σσ τρίτο από αριστερά) εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε αυθαιρέτως κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019 όπως φαίνεται στον πάρακάτω χάρτη. (τρίτο από αριστερά)

Source energyegypt.net

 H απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες εμπειρογνώμονες, νομικοί και εκπρόσωποι της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που συνόδεψαν τον κ. Δένδια στην επίσκεψή του στο Κάιρο, συνεργάστηκαν με Αιγυπτίους συναδέλφους τους ώστε να καθοριστούν νέες συντεταγμένες και ένα μικρότερο «οικόπεδο».

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Τελικώς το Κάιρο διέψευσε εμπράκτως  κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο σεβόμενο τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

HJ με πληροφορίες από energyegypt.net, kathimerini.gr, open.tv 

Aναρτήθηκε από το HELLAS JOURNAL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)