Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Το κορονοπάρτι του ΕΟΔΥ στην Ηelexpo, οι υπάλληλοι των ΚΟΜΥ και οι ευθύνες του Αρκουμανέα (video)

Το κορονοπάρτι του ΕΟΔΥ στην Ηelexpo, οι υπάλληλοι των ΚΟΜΥ και οι ευθύνες του Αρκουμανέα

 

 Των
Κώστα Σαρρηκώστα, Παύλου Μαργαρίτη

Μείζον θέμα έχει προκύψει από το κορονοπάρτι του ΕΟΔΥ στην Helexpo την Τσικνοπέμπτη. Οι ευθύνες του εξαφανισμένου Αρκουμανέα.

Μείζον ζήτημα με βαριές πολιτικές και διοικητικές ευθύνες βαραίνει πλέον τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα και την κυβέρνηση, μετά το κορονοπάρτι υπαλλήλων του ΕΟΔΥ στις εγκαταστάσεις της πρώην Helexpo στην Αθήνα, ανήμερα της Τσικνοπέμπτης.

Ειδικότερα, σειρά αναπάντητων ερωτημάτων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που καταγράφει ένα πρώτης τάξεως πάρτι, παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό, στο κτίριο της πρώην Helexpo στο Μαρούσι το οποίο έχει μετατραπεί σε mega εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες των πολιτών του λεκανοπεδίου.

Άλλωστε, ελάχιστα από αυτά λύθηκαν με την ανάρτηση του κ. Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος θέλησε να διαψεύσει τις αναφορές στα social media για συμμετοχή στελεχών της Πολιτικής Προστασίας στην προκλητική συνάθροιση.


 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε συγκεκριμένα πως «για άλλη μια φορά τα τρολ των 0.60 προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη με έωλες, αβάσιμες, κρυμμένες πίσω από ψεύτικα προφίλ και απαράδεκτες αναφορές στην Πολιτική Προστασία και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας μας, προβάλλοντας το παρακάτω βιντεάκι και προσπαθώντας να εμπλέξουν τους εργαζόμενους της σε πάρτυ την Τσικνοπέμπτη!

Η αλήθεια είναι μια! Καμία εμπλοκή ή συμμετοχή δεν υπάρχει από εργαζόμενους ή στελέχη της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη. Ένας χώρος της πρώην Helexpo, που μας παραχωρήθηκε πριν μόλις ένα μήνα στην Πολιτική Προστασία για την ανάπτυξη του Mega εμβολιαστικού κέντρου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, έχει μισθωθεί από την ίδια της Helexpo (έως τις 30/9) σε υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι όσοι απαράδεκτα είχαν στήσει την όποια συνάθροιση δεν ανήκουν και δεν έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το Υφυπουργείο μας (...)».

Τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την παραπάνω δήλωση είναι τα εξής:

  • Διαψεύδεται η συμμετοχή εργαζομένων της ΓΓΠΠ στην εν λόγω μάζωξη. Κατά τις πηγές του iEidiseis, άλλωστε, της δήλωσης του κ. Χαρδαλιά προηγήθηκε μία πρώτη έρευνα προς τούτο.
  • Δεν διαψεύδεται η συνάθροιση, της οποίας μάρτυρας στέκεται άλλωστε το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, και η οποία χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη».
  • Διευκρινίζεται πως υπεύθυνη για την εγκατάσταση είναι κάποια μισθώτρια «υπηρεσία», και όχι, λόγου χάρη, άνθρωποι της Helexpo κλπ.. 

Επισημαίνεται πως εγκαταστάσεις της Helexpo σε Αθήνα (η προαναφερθείσα) και Θεσσαλονίκη έχουν μισθωθεί από τον ΕΟΔΥ για χρήση χώρων τους στο πλαίσιο της πανδημίας, όπως προκύπτει (εμμέσως) τόσο από τις δηλώσεις Χαρδαλιά, όσο και από αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

«Εγκρίνουμε τη δέσμευση πίστωσης ύψους ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΥΡΩ (200.880,00 €) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΕΟΔΥ, οικονομικού έτους 2021, για χρήση χώρων στον ΕΟΔΥ από τη ΔΕΘ HELEXPO AE στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 (ΟΠΣ 5061257)», διαβάζουμε σε σχετική Απόφαση της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΕΟΔΥ, με ημερομηνία έκδοσης 10/1/2021.

 

 

https://www.ieidiseis.gr/images/galleries/eody/deody.JPG

https://www.ieidiseis.gr/images/galleries/eody/deody2.JPG

Κατά πληροφορίες, στο κτίριο της πρώην Helexpo στο Μαρούσι, επί της Λ. Κηφισίας, έχει παραχωρηθεί χώρος, πέραν του εμβολιαστικού κέντρου, και για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Αναφορικά, δε, με τις αρχικές καταγγελίες περί παρουσίας στελεχών της Πολιτικής Προστασίας στην επίμαχη συνάθροιση, πηγή με γνώση του χώρου των εγκαταστάσεων μας μετέφερε πως «στο ίδιο κτίριο βρίσκεται πάρκινγκ των van της ΓΓΠΠ, τα οποία δεν είναι σε χρήση, κι έτσι εσφαλμένα θεωρήθηκε πως εργαζόμενοι της βρίσκονταν στον πρώτο όροφο».

Πράγματι, στο βίντεο που αρχικά κοινοποίησαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων είναι ορατός χώρος στάθμευσης οχημάτων κάτω από το μπαλκόνι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη... το γλέντι. Στο ίδιο βίντεο διακρίνεται η παρουσία τουλάχιστον 20 ατόμων, κάποιοι από τους οποίους χορεύουν, ενώ άλλοι χτυπάνε παλαμάκια χωρίς φυσικά να φοράνε μάσκα και να κρατάνε αποστάσεις.

Την ίδια ώρα, σε άλλη πλευρά του κτιρίου, δεν αποκλείεται να βρίσκονταν σε εξέλιξη εμβολιασμοί πολιτών, καθώς το κέντρο «Ηρακλής» βρίσκεται ήδη σε λειτουργία!

Ερωτήσεις χωρίς απάντηση

Ο ΕΟΔΥ, πάντως, όπως και το Υπουργείο Υγείας, ώρες μετά τα δημοσιεύματα στον Τύπο και την παρέμβαση Χαρδαλιά, δεν έχουν λάβει καμία θέση για τα παραπάνω.

«Σιγή ιχθύος» επικρατεί συνολικά για το θέμα από την κυβέρνηση, παρότι απαντήσεις ζήτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σημειώνει το πρωί της Δευτέρας:

«Πριν από λίγο ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχθηκε ότι το βίντεο με το κορονογλέντι την Τσικνοπέμπτη στο κτίριο που στεγάζεται το Υπουργείο του, το οποίο έχει κατακλύσει από χθες το διαδίκτυο, είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ο κ. Χαρδαλιάς αποποιείται των ευθυνών του, ρίχνοντας τις ευθύνες σε "άλλη υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας".

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να πει ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας που έστησε το γλέντι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Στο παραπάνω - εύλογο - ερώτημα, εμείς προσθέτουμε, πως ευθύνη για τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα αναλογεί κυρίως στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ και σύμφωνα με το ρόλο του ως επικεφαλής του Οργανισμού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά της πανδημίας.

Ας μας απαντήσει λοιπόν:

  1. Είναι δική του ευθύνη οι ΚΟΜΥ; Είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την δημιουργία των ΚΟΜΥ;
  2. Συναινεί και παροτρύνει αυτές τις πρακτικές;
  3. Τι απαντά σε όσους σε απόσταση λίγων μέτρων από το πάρτι εμβολιάζονται, συμβάλλοντας στο τείχος ανοσίας στο οποίο ο ίδιος συχνά αναφέρεται;
  4. Τον αφορά άμεσα το θέμα ή όχι; Γιατί κρύβεται;

Τέλος, δε μπορούμε παρά να θέσουμε και στον κ. Χαρδαλιά το ερώτημα αν γνωρίζει περισσότερα για το καταγγελλόμενο πάρτι ή για τις τυχόν ευθύνες της «υπηρεσίας» στην κατεύθυνση της οποίας «έδειξε», αλλά δεν κατονόμασε, ενέργεια που δε μοιάζει να ανταποκρίνεται και στον δικό του ρόλο. Και φυσικά τι ακριβώς έπραξε, τελικά, πέρα απο το να προστατεύει τη ΓΓΠΠ;

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)