Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κάιρο η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών επιβεβαίωσαν άλλη μία φορά τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασαφηνίστηκε στις συζητήσεις των δύο υπουργών ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
- Δένδιας: Εγκάρδιες οι σχέσεις με την Αίγυπτο, στόχος μνημόνιο με τον Αραβικό Σύνδεσμο
Συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη είχε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα επισήμων του Παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.
Αφού ευχήθηκε για την Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του μια ευρεία ατζέντα θεμάτων σχετικά με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 22ας Μαρτίου, την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό, καθώς και την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε στενότατη, διαρκή και ειλικρινή.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις:
«Σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
«Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί.
Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να συναντήσω τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit), με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα – παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Κύπρο αναμένοντας, όπως είπε, τον Κύπριο ομόλογό του στην Αθήνα, συνεχίζοντας τη διαρκή και στενή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας «εν όψει των μεγάλων προκλήσεων με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα».
Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Δένδια με το Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη
Τηλεφωνική συνομιλία με το νέο ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κάιρο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, και άλλες πηγές
Κάιρο, Αίγυπτος
Αναρτήθηκε από το: HELLAS JOURNAL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου