Σύμφωνα με την γιατρό και κλινική εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Δρ. Monique Tello οι διαδηλώσεις δε συνεισφέρουν σημαντικά στην πανδημία του κορονοϊού, εφόσον οι πολίτες κινητοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους και τηρούν τα μέτρα.
Σε κεντρικό θέμα συζήτησης τείνει να εξελιχθεί τις τελευταίες μέρες το ζήτημα των διαδηλώσεων πολιτών εν μέσω της πανδημίας, με φόντο τόσο την έξαρση του κορονοϊού, όσο και τα πρόσφατα συμβάντα στη Νέα Σμύρνη.
Στην ίδια συζήτηση, η οποία είχε ανοίξει ξανά, με αφορμή τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας αλλά και κατά τις ημέρες που ακολούθησαν τη μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο, εν αναμονή της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν συχνά να καταθέτουν την άποψη, ενίοτε παραθέτοντας και σχετικές μελέτες, που ήθελαν την άσκηση του δικαιώματος στη διαδήλωση να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τη διασπορά του ιού.
Η μετάδοση του κορονοϊού ευνοείται σε κλειστούς χώρους
Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα απέχει από το να υιοθετήσει εν συνόλω τη θέση αυτή.
Σε άρθρο της που είχε δημοσιευτεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν τις ΗΠΑ συγκλόνιζαν οι πορείες και τα συλλαλητήρια που ακολούθησαν της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η Δρ. Monique Tello, ασκούμενη γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, και κλινική εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ είχε τονίσει σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα πως πλέον «έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι τα ποσοστά μόλυνσης COVID-19 μεταξύ των διαδηλωτών ήταν εξαιρετικά χαμηλά: 2,5% εδώ, στη Μασαχουσέτη», γεγονός που αντικατόπτριζε «την πανεθνική τάση μεταξύ των διαδηλωτών να κινητοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπου οι πολίτες, ως επί το πλείστον, φορούσαν μάσκες και διατηρούσαν τις αποστάσεις».
Επικαλούμενη έρευνες συναδέλφών της, η γιατρός εξηγεί πως «οι περισσότερες μεταδόσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ ατόμων που αλληλεπιδρούν σε εσωτερικό χώρο για 15 λεπτά ή περισσότερο» κάτι που κατεγράφη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντίστοιχα, πολλά περιστατικά «υπερμετάδοσης» που αναλύθηκαν είχαν ως κοινό τόπο την παρουσία ατόμων σε κλειστούς χώρους, όπου δε χρησιμοποιούνταν μάσκες, υπήρχε επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, τραγούδι ή γεύμα κλπ., κατά την κ. Tello.
«Κλειδί» η τήρηση των μέτρων
«Για τους λόγους αυτούς, το να βρίσκεται κανείς σε εξωτερικούς χώρους, σε ανοιχτούς χώρους θεωρείται πως έχει χαμηλότερο κίνδυνο. Η συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους με πειθαρχημένες αποστάσεις είναι καλή για όλους μας, για τόσους πολλούς λόγους πέρα από τη διαμαρτυρία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταγονίδια που μολύνουν με τον ιό μπορούν να ταξιδέψουν έως και έξι πόδια, οπότε η χρήση μάσκας και η διατήρηση της απόστασης είναι κρίσιμης σημασίας.
Συνεπώς, όλοι θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν βγαίνουμε έξω, είτε πηγαίνοντας σε κάποια διαμαρτυρία, είτε σε πικνίκ - δηλαδή, όλη την ώρα. Αν λοιπόν μεταφέρετε τον ιό και δεν τον γνωρίζετε, δεν θα μολύνετε κάποιον άλλο. Και η μάσκα προστατεύει και εσάς (σ.σ. που τη φοράτε) επίσης.
Μην ξεχνάτε την υγιεινή των χεριών: 30 δευτερόλεπτα απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ απενεργοποιεί τον ιό. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό όταν φτάσετε στο σπίτι», συστήνει, ενώ καταλήγει λέγοντας πως «η τήρηση αυτών των βασικών μέτρων όσο το δυνατόν περισσότερο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου της COVID-19, ενώ διαμαρτύρεστε».
Τι λένε στελέχη της κυβέρνησης στην Ελλάδα
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αποδίδει την μεταδοτικότητα της νόσου στον καιρό, και, κυρίως, στον συγχρωτισμό. Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, μνημόνευαν χθες το βράδυ έρευνα που φιλοξενεί το Politico, σύμφωνα με την οποία οι πορείες και οι διαδηλώσεις αποτελούν βασική πηγή μετάδοσης του κορονοϊού.
Προκειμένου, δε, να δικαιολογήσουν γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα, πρόσθεταν, ότι «αν παρατηρήσει κάποιος την επιδημιολογική καμπύλη, είναι παράλληλη με την αύξηση των διαδηλώσεων, καθώς στις 10 Φεβρουαρίου είχαμε 1.496 κρούσματα και 284 διασωληνωμένους και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε στα 3.215 κρούσματα, στους 484 διασωληνωμένους και στους 46 θανάτους».
Οι ίδιες πηγές επικαλούνταν και έρευνα του ιατρικού τμήματος του ΜΙΤ, σύμφωνα με την οποία, η διασπορά του κορονοϊού στα ΜΜΜ δεν είναι τόσο εύκολη καθώς ο κόσμος δεν συνηθίζει να περνά πολλή ώρα στο λεωφορείο ή στο μετρό, τουλάχιστον όχι σε σύγκριση με τον χρόνο που περνά στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή ενώ απολαμβάνει ένα χαλαρό δείπνο σε ένα εστιατόριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου