Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Σκληρό lockdown σε Ιωάννινα, Χαλκιδική και Βισαλτία Σερρών - Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Σκληρό lockdown σε Ιωάννινα, Χαλκιδική και Βισαλτία Σερρών - Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Των Μαρίας Τσιλιμιγκάκη, Παύλου Μαργαρίτη

Ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας κατευθύνονται προς το «βαθύ κόκκινο» και αυστηροποίηση του lockdown καθώς η έξαρση του κορονοϊού συνεχίζεται. Η εισήγηση και οι σκέψεις των λοιμωξιολόγων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η Επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία συνεδριάζει κάθε Τετάρτη, εισηγήθηκε, προ ολίγου, την κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων, της Βισαλτίας Σερρών αλλά και της Χαλκιδικής στο «βαθύ κόκκινο» - «Επίπεδο Γ», πολύ αυξημένου κινδύνου - το οποίο συνεπάγεται αυστηροποίηση του lockdown.

Κατά την πάγια τακτική των αρχών, οι ανακοινώσεις επί των παραπάνω θα γίνουν την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται η έκτακτη επιβολή νέων μέτρων και νωρίτερα, με απόφαση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνεται πως τους ειδικούς συνεχίζει να προβληματίζει κύρια η Αττική, όπου, όπως σχολίασε επιδημιολόγος στο iEidiseis, «η κατάσταση δε μαζεύεται», λόγω της κινητικότητας του μεγάλου πληθυσμού της και της κόπωσης των πολιτών.

Στην επαρχία, από την άλλη, θεωρείται πως τα μέτρα αποδίδουν σε σημαντικό ποσοστό ενώ, για τη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχει σημαντική ανοσία στον κορονοϊό λόγω και του «χτυπήματος» του δεύτερου κύματος τους περασμένους μήνες.

Την ίδια ώρα, στο λεκανοπέδιο το Rt υπολογίζεται ότι αγγίζει το 1,2, όταν στην επικράτεια είναι στο 1,06.

Σε κάθε περίπτωση, η επιμονή των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά και η τρομαχτική πίεση στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αναμένεται να οδηγήσουν τους λοιμωξιολόγους - η Ολομέλεια των οποίων συγκαλείται την Παρασκευή - στην απόφαση να μην ανοίξει καμία νέα δραστηριότητα τη Δευτέρα.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως 2.633 από τα 51.782 τεστ (19.224 μοριακά και 32.558 rapid) που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν θετικά στον κορονοϊό, σύμφωνα με την αποψινή (10/3) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Κατά τα παραπάνω, η ημερήσια θετικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στο 5,08%. Θυμίζουμε πως χθες είχε καταγραφεί ο αριθμός - ρεκόρ των 3.215 κρουσμάτων επί περισσότερων τεστ (60.038 τεστ), με τη θετικότητα να εκτιμάται στο 5,35%. 

Ανησυχητική είναι και η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον δείκτη Rt για την επικράτεια, ο οποίος εκτιμήθηκε στο 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81) σήμερα, μετά από πολλές εβδομάδες που βρίσκονταν κάτω από τη μονάδα (0,98 την προηγούμενη εβδομάδα).

Αξίζει να αναφερθεί, επιστρέφοντας στα κρούσματα του 24ωρου, πως τα 1.322 εξ αυτών εντοπίζονται στην Αττική (1.572 χθες), ενώ τα 283 είναι από τη Θεσσαλονίκη (395 χθες).

Αναφορικά με τους νέους θανάτους λόγω κορονοϊού, γνωστοποιήθηκε πως το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 43 ασθενείς, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί 6.886 θάνατοι συνολικά .

Μικρή μείωση κατέγραψε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, οι οποίοι ανήλθαν στους 479 (χθες 484). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%), ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)