Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Μιχάλης Γιαννάκος: Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, Απολύσεις-διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών

Μιχάλης Γιαννάκος: Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, Απολύσεις-διώξεις συνδικαλιστικών στελεχών

 

 

Πεθαίνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ - Εμβολιασμοί υγειονομικών.

Όποιος εκπρόσωπος υγειονομικού φορέα αμφισβητεί το αφήγημα της κυβέρνησης για την πανδημία απολύεται, διώκεται πειθαρχικά, ποινικά για δήθεν διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Με 9.000 νεκρούς και δεκάδες διασωληνωμένους να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και να χάνουν τη ζωή τους, για την κυβέρνηση είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης και όχι κακής οργάνωσης του Συστήματος Υγείας. Μετακινεί γιατρούς 800 χιλιόμετρα, επιστρατεύει γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσαν να διαταχθούν στην παρακολούθηση ασθενών με κορονοϊό στα σπίτια τους και απολύουν επικουρικό γιατρό συνδικαλιστικό στέλεχος που εργάζεται στις ΜΕΘ κορωνιού του Νοσοκομείου Σωτηρία.

Διώκουν ποινικά – πειθαρχικά μια σειρά από εκπροσώπους φορέων των υγειονομικών επειδή αναδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος που στοιχίζουν ζωές ασθενών.

Η κυβέρνηση με μια θεαματική κίνηση επιστράτευσε γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αντί να την ενισχύσει. Ναι στην επίταξη και διάταξη των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης αλλά στην κατ’ οίκον νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό ΔΩΡΕΑΝ.

Την ίδια ώρα δεν επιστρατεύει υποδομές (ΜΕΘ, κλίνες) και το προσωπικό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας για περιστατικά κορωνιού. Μόνο ελαφρά περιστατικά παίρνουν, που βρίσκονται ένα βήμα πριν το εξιτήριο και πληρώνονται αδρά. Συνθήκες μαυραγοριτισμού. Στα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια νοσηλεύονται σήμερα 200 περιστατικά κορονοϊού σε Αττική, Θεσσαλονίκη και το Δημόσιο πληρώνει 400 κλίνες καθημερινά. Αυτή είναι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην πανδημία.

ΜΕΘ κανονικές και προσωρινές παρά το πλήθος των δωρεών που έγιναν στα Νοσοκομεία λειτουργούν 1.000. Οι 250 προσωρινές ΜΕΘ λειτουργούν με υποτυπώδη εξοπλισμό και μη εξειδικευμένο προσωπικό. Εξ αυτών στο Σύστημα θα μείνουν την επόμενη της πανδημίας 750. Πως είναι δυνατόν να λειτουργούν 1.400 ΜΕΘ όπως λέει η κυβέρνηση και με 800 διασωληνωμένους να βρίσκονται δεκάδες κάθε ημέρα εκτός ΜΕΘ και να χάνουν την ζωή τους. Σε κάθε εφημερία τα Νοσοκομεία γεμίζουν 2 με 3 κλινικές περιστατικά κόρωνοϊού σε βάρος άλλων γενικών παθήσεων αυξάνοντας την νοσηρότητα και τη θνητότητα από άλλες αιτίες. Η χρησιμότητα των Νοσοκομείων που έκλεισαν ή συρρίκνωσαν την λειτουργία τους το 2014 διαπιστώνεται σήμερα. Με ελλείψεις προσωπικού και υποδομές κλήθηκαν και να νοσηλεύουν αποκλειστικά περιστατικά κορωνιού (Αμαλία Φλέμιγκ, Δυτικής Αττικής, Παμμακάριστος).

Η αντοχές του συστήματος φαίνονται από τα δεκάδες ράντζα που αναπτύσσονται σε περιστατικά κορονοϊού και άλλων παθήσεων.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση προωθεί την αντίληψη της ατομικής ευθύνης των υγειονομικών για την νοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού με την απόφαση διενέργειας τεστ στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν δύο φορές την εβδομάδα. Όλοι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα.

Ασφαλώς οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν για το καλό το δικό τους και των ασθενών. Η διασπορά του ιού στα νοσοκομεία σχετίζονται με τη μη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικού (εμβολιασμένων και μη), για τεστ σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται, για επίδειξη αρνητικού των συνοδών.

Ζητήσαμε μια δεύτερη ευκαιρία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών κατά προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση 4.000 έκτακτων μέσω ΑΣΕΠ. Υπαναχωρεί από τη θέση για μονιμοποίηση όλων των πολεμιστών του υγειονομικού πολέμου. Υπηρετούν πάνω από 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μονιμοποίηση. Όχι αυξημένη μοριοδότηση που οδηγεί στην απόλυση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις.

Προσελήφθησαν στα νοσοκομεία 8.000 επικουρικοί υπάλληλοι και συνταξιοδοτήθηκαν 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Ένα χρόνο οι υγειονομικοί χωρίς άδειες νυχθημερόν στα Νοσοκομεία εξουθενωμένοι δίνουν τη μάχη.

Στις προκηρύξεις για μόνιμο ιατρικό προσωπικό έγιναν δεκάδες αιτήσεις από γιατρούς σε βασικές ειδικότητες απαραίτητες για την περίθαλψη περιστατικών κορονοϊού. Γιατί δεν προσλαμβάνονται όλοι ως μόνιμοι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και αποψιλώνουν την Πρωτοβάθμια; Ισχυρίζονται ότι δεν έχουν γίνει αιτήσεις από νοσηλευτικό προσωπικό για να προσληφθούν ως επικουρικοί. Με ένα χρόνο σύμβαση και με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για μονιμοποίηση, ποιος θα κάνει αίτηση; Άμεσα η κυβέρνηση να προκηρύξει μόνιμο προσωπικό με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Χιλιάδες θα είναι οι υποψήφιοι.

Απαράδεκτες οι απόψεις του Υφυπουργού Εργασίας για την μη ένταξή μας στα ΒΑΕ λόγω της προσωρινότητας της πανδημίας. Η επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων υγείας είναι αποδεδειγμένη από τον ίδιο τον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών του ασφαλιστικού μας φορέα (ΕΦΚΑ).

Δεν προωθούν τη θεσμοθέτηση χαρακτηρισμού ως εργατικό ατύχημα το θάνατο των συναδέλφων ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς των.

Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων εφέτος είναι μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Πως μπορούν τα νοσοκομεία να προκηρύξουν διαγωνισμούς βελτίωσης των υποδομών και του εξοπλισμού; Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ. Χάνεται άλλη μία ευκαιρία με την πανδημία σύγκλισης με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Μιχάλης Γιαννάκος είναι πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Αναρτήθηκε από το: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)