Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει η Επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Τα σενάρια και οι διαφωνίες που βρίσκονται στο τραπέζι.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, και ενώ οι απόψεις πολλών επιστημόνων διίστανται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο (Mega) «το ζήτημα στο Πάσχα είναι να αραιώσουμε» και «είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους», δηλαδή «σε αυλές και δρόμους στα χωριά μας, για να ψήσουμε το αρνί μας», παρά «να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα», με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης.
Κατ' άλλους επιστήμονες που θεωρούν ότι η μετακίνηση στην εξοχή είναι μία επιλογή προς συζήτηση, τίθεται ως προϋπόθεση η χρήση ορισμένων μέτρων. O καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος (ΣΚΑΪ) μιλώντας για το ενδεχόμενο εκδρομών εκτός νομού, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει η ασφάλεια
- του να είναι κανείς εμβολιασμένος,
- να έχει νοσήσει και να έχει κάνει αντισώματα,
- είτε να κάνει τεστ πριν μετακινηθεί», κάνοντας λόγο για «τρία πολύ σημαντικά εργαλεία».
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα εξεταστεί υπό την προϋπόθεση πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επίμαχο χρονικό διάστημα θα επιτρέψει το σενάριο αυτό.
Σε ένα δεύτερο «στρατόπεδο» εντάσσονται όσοι απορρίπτουν ευθέως μία απόφαση στην κατεύθυνση των μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΑΝΤ1) υποστήριξε πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγώντας πως οι μετακινήσεις στο χωριό για το Πάσχα ενέχουν ρίσκο, υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο πως τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα - και στα χωριά των πολιτών - είναι πιεσμένα.
«Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς», τόνισε την Πέμπτη και ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος (ΑΝΤ1).
Μεταξύ όσων δεν είναι σύμφωνοι με την όλη συζήτηση περιλαμβάνεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του νωρίτερα σήμερα: «Στη Χιλή έχουν ευρύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών σε σύγκριση με τη χώρα μας αλλά η πανδημία καλπάζει. Ένας από τους λόγους είναι είναι η έλλειψη περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών της χώρας. Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το Πάσχα στο χωριό με το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και με εκατοντάδες συμπατριώτες μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ».
Υπενθυμίζεται πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς Covid στη χώρα μας ανέρχονται σε 819 κατά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ενώ οι νεκροί της πανδημίας για το 24ωρο είναι 104 - και οι δύο αυτοί αριθμοί αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα (αναλυτικά εδώ).
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας είχε επίσης αναφερθεί στην Χιλή ως ένα «αντιπαράδειγμα», λέγοντας πως το 30% του πληθυσμού της χώρας είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ωστόσο «υπήρξε άρση των μέτρων, πτώση της συμμόρφωσης και τώρα η χώρα αυτή ζει ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας».
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Τ/Σ Star, ότι οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν τελικά οι οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό.
Σύμφωνα με δημοσιέυματα, πάντως, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ένα σχέδιο - το οποίο δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί πριν τις 20 Απριλίου - για τις μετακινήσεις της επόμενης περιόδου, εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:
- Μετακινήσεις προς έναν μόνο προορισμό,
- ταξίδι με αρνητικό self test
- ή μετακινήσεις αναμεσά σε περιοχές με το ίδιο επιδημικό φορτίο (π.χ. από «κόκκινη» περιοχή σε «κόκκινη»).
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου