Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Το non paper «φάντασμα» που προτείνει αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια

Το non paper «φάντασμα» που προτείνει αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια

 

 

Αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων περιέχει ένα non paper που φέρεται ότι φτάσει στα χέρια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από την Ε.Ε.

Το διαβόητο non paper που προβλέπει αλλαγές στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων, η ύπαρξη του οποίου αμφισβητήθηκε από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, φαίνεται τελικά πως δεν είναι «φάντασμα» αλλά πραγματικό έγγραφο. Τα σλοβένικα ΜΜΕ δημοσίευσαν ένα έγγραφο που σύμφωνα με την ιστοσελίδα necenzurirano.si, έχει σταλεί στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιώσει κανείς την ύπαρξή του παρά τα «αποδεικτικά» των σλοβένικων ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Τι αναφέρει όμως το συγκεκριμένο έγγραφο;

Σύμφωνα με το balkaneu.com, το έγγραφο έχει τίτλο: «Δυτικά Βαλκάνια - Ο δρόμος προς τα εμπρός» και φέρεται να παραλήφθηκε από το γραφείο του Μισέλ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το έγγραφο υπογραμμίζει τα «άλυτα προβλήματα» στην περιοχή τα οποία είναι:

  • Η Συμφωνία του Ντέιτον του 1995, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία σκότωσε περισσότερες από 100.000 ζωές, πρακτικά αναγνώρισε τι είχε επιτευχθεί στον πόλεμο αλλά όχι επί της αρχής.
  • Προς το παρόν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης στην ΕΕ της Σερβίας και του Κοσόβου.
  • Η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Εκτός από την Τουρκία, τοπικοί άρχοντες και οι υποστηρικτές τους επωφελούνται προσωπικά από το χάος και τους δυσλειτουργικούς θεσμούς και κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι λύσεις που προτείνονται από τους άγνωστους συντάκτες του non paper είναι οι εξής:

  • Ενοποίηση του Κοσόβου και της Αλβανίας
  • Ενοποίηση του μεγαλύτερου εδάφους της Δημοκρατίας της Σέρπσκα με τη Σερβία.
  • Ένωση των κροατικών καντονιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία ή ειδικό καθεστώς ακολουθώντας το παράδειγμα στο Νότιο Τιρόλο.
  • Οι Βόσνιοι θα αποκτήσουν ανεξαρτησία και θα διεξάγουν δημοψήφισμα για να επιλέξουν είτε ένα μέλλον εντός ΕΕ, είτε εκτός (π.χ. με την Τουρκία).

 

 

Οι συντάκτες του non paper υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω λύσεις θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η σλοβενική ιστοσελίδα, δεν έχει συνταχθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας. Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες ωστόσο αναφέρονται στο έγγραφο ως «σλοβενικό». Το επίμαχο κείμενο αποτελεί ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο που ενδεχομένως να προορίζεται για την ανεπίσημη ανταλλαγή θέσεων και πρωτοβουλιών, ωστόσο δεν έχει υπογραφή. Το γεγονός δε ότι η παράδοση στον Μισέλ παρέκαμψε την επίσημη διπλωματική οδό και, ως εκ τούτου, η ύπαρξή του μπορεί να αμφισβητηθεί ανά πάσα στιγμή.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)