Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Συνεπιμέλεια: Πέρασε με τις γαλάζιες ψήφους και «απώλειες» για τη ΝΔ

Συνεπιμέλεια: Πέρασε με τις γαλάζιες ψήφους και «απώλειες» για τη ΝΔ

Με μείον 2 γαλάζιες ψήφους, και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, «πέρασε» το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρροές της ΝΔ, η αποκάλυψη για την επιστολή του ΟΗΕ για τις προβληματικές διατάξεις του νομοθετήματος και οι απαντήσεις Τσιάρα,  και η απαράδεκτη δήλωση Λοβέρδου πως εάν ένας σύζυγος ασκεί βία στην γυναίκα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός πατέρας.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου», για τη συνεπιμέλεια. Ωστόσο, επί της Αρχής, το σχέδιο νόμου ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία, και παρότι από το «γαλάζιο» στρατόπεδο καταγράφηκαν, κατά την αποψινή συζήτηση στη Βουλή όσο και τις προηγούμενες μέρες, ουκ ολίγες διαφοροποιήσεις και επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο Τσιάρα καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα άρθρα 7 (από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας) και 13 (χρόνος επικοινωνίας παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του) του σχεδίου νόμου που έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίσθηκαν από 156 βουλευτές, ενώ τα καταψήφισαν 20 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες είχαν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους με το σχέδιο νόμου.

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο είχαν εκφράσει και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Μανούσος Βολουδάκης - επέλεξαν, ωστόσο, να στηρίξουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι παραπάνω βουλευτές, όσο και η πλειοψηφία των ομιλητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν, πάντως, με το επιχείρημα που διατύπωσαν και δεκάδες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστημονικών φορέων με αντικείμενο το οικογενειακό Δίκαιο, πως διατάξεις του νομοσχεδίου «ανοίγουν» το δρόμο για να τεθούν «τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε μεγαλύτερους κινδύνους» (Διεθνής Αμνηστία, 19/5). Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου έχουν επισημάνει, επίσης, πως ορισμένες διατάξεις ενέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθεί η Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού όπως και της Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφος των βουλευτών.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως θα καταψήφιζε τα δύο άρθρα, αλλά απείχε της ονομαστικής, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωδία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού έθεσε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετείχε. Και το ΚΚΕ, ενώ θα καταψήφιζε τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία των δύο άρθρων καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με τέτοιες ενέργειες στρώνει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ».

Νωρίτερα σήμερα, οι Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης επέκριναν έντονα τις προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός και ως προς το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απουσίαζε από το Κοινοβούλιο.

Τσιάρας: «Γενναίο βήμα» για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα

«Εμείς δεν θελήσαμε να βάλουμε το πρόβλημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το ζήτημα της συνεπιμέλειας, το ζήτημα της άσκησης γονικής μέριμνας είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας. Θα έπρεπε να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν το πράξατε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγο προτού πέσει η αυλαία της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Εμείς δεν θελήσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, όταν άφησε στο συρτάρι το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Θέλατε να κάνουμε αυτό; Αλλά να πούμε τότε και στην κοινωνία, να έχουμε το θάρρος να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι δεν είμαστε ικανοί ένα θέμα που συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δεν μπορούμε να το αναλύσουμε, ότι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε: «Άκουσα απίθανα πράγματα. Άκουσα ότι πάμε να δημιουργήσουμε παιδί βαλίτσα, παιδί που το χωρίζουμε στη μέση. Εδώ όμως έχουμε ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Αν η προσέγγιση γίνεται με όρους μικροπολιτικής και με όρους λαϊκισμού, κάνουμε ένα τεράστιο λάθος».

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να συνεννοηθούμε. Χάθηκε. Δεν ξέρω αν και πότε θα ξαναπαρουσιαστεί μια τέτοια ευκαιρία ξανά, αλλά δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι «σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση αλλά σε ένα συγκεκριμένο βάθος χρόνου θα αποδειχθεί ποιος έχει κάνει λάθος και ποιος βρέθηκε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας». «Δεν είμαι νομικό. Αλλά έχω την πλήρη συνείδηση ότι η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής και είμαι και πεπεισμένος ότι ήταν και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν ποιος θέλει να λύσει προβλήματα.

«Μετά από 1,5 χρόνο μεγάλης προσπάθειας έχω την αίσθηση ότι κάναμε το καθήκον μας», επέμεινε ο κ. Τσιάρας και αναφέρθηκε και στη στάση των βουλευτών της ΝΔ που εξέφρασαν διαφορετική άποψη στο νομοσχέδιο:  «Η Νέα Δημοκρατία είναι δημοκρατικό κόμμα, δεν μπορεί να μην αφήσει ελεύθερη την έκφραση της διαφορετικής φωνής. Σε ένα κοινωνικό ζήτημα, η προσέγγιση τού καθενός βουλευτή μπορεί να είναι διαφορετική. Η δική μας αγωνία είναι να εκπέμψουμε ένα σταθερό παιδαγωγικό μήνυμα στην κοινωνία. Και χρειάζονται ακόμα και πολλά άλλα βήματα».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι το νομοσχέδιο υποδείχθηκε από συγκεκριμένο λόμπι, επεσήμανε: «Αν αναρωτιέστε ποιοι ήταν οι φοβεροί και τρομεροί και κακοί άνθρωποι, οι οποίοι συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο, σας απαντώ ότι είναι οι αποσπασμένοι δικαστές στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εξαίρετοι επιστήμονες, άνθρωποι που υπηρετούν με μεγάλη συνείδηση τον ρόλο τους και κάνουν ό,τι είναι δυνατό, έχοντας και τη γνώση και την εμπειρία για την καλύτερη δυνατή νομοθέτηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις «γαλάζιες» διαρροές

Οι δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις στο κυβερνητικό στρατοπεδο δεν αφέθηκαν ασχολίαστες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κρατά σε λοκντάουν τη Βουλή», εξηγώντας και την παραπάνω στάσή του στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Αναλυτικά, η Κουμουνδούρου επεσήμανε: «Οι δύο διαρροές της ΝΔ, που ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επιβεβαιώνουν πλήρως για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε λοκντάουν τη Βουλή και έχει καταργήσει τις ονομαστικές ψηφοφορίες με πρόσχημα την πανδημία, αρνούμενη την ψηφοφορία των βουλευτών έστω μέσω Webex, ενώ την ίδια ώρα ανοίγει διάπλατα το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και εισηγείται μέχρι και την άρση του ορίου των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις. Γιατί φοβάται ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα του, αφού ακόμα και οι βουλευτές του είναι αντίθετοι στα νομοσχέδια που θέλει να περάσει. Αυτό φοβόταν για τη συνεπιμέλεια, αυτό φοβάται για τη φαρμακευτική κάνναβη, για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, για τα εργασιακά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να έρθει για να υπερασπιστεί τη συνεπιμέλεια, γιατί θα έπρεπε να απαντήσει στις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες της κας Γιαννάκου για «χρήμα» που ξοδεύτηκε για το νομοσχέδιο αυτό και στην επιστολή κόλαφο του ΟΗΕ που έκρυψε. Και φυσικά, αντί να διαγράψει τον κ. Λοβέρδο για την αδιανόητη δήλωσή του πως ο κακοποιητής μπορεί να είναι καλός γονιός, τον καλύπτει με την ανοχή του.

Η ΝΔ απομονωμένη από όλους στη Βουλή ψήφισε το πιο αναχρονιστικό νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο, το οποίο παραγνωρίζει το συμφέρον του παιδιού και το μετατρέπει σε βαλίτσα ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά γονέων.

Όσο για τις διαρροές, εάν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων θα διέβλεπε πιθανότατα πτώση της κυβέρνησης, άδειασμα του Πρωθυπουργού και διάφορα άλλα γλαφυρά. Σήμερα που οι βουλευτές της ΝΔ γυρνούν την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και τον καταγγέλλουν, είναι απλά Πέμπτη».

Επιστολή - κόλαφος από τον ΟΗΕ για το νομοσχέδιο

Τη συζήτηση στη Βουλή απασχόλησε τις προηγούμενες ώρες και η αποκάλυψη της από 17 του μηνός παρέμβασης του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. «Η Ελλάδα εντάσσεται στις στοχοποιημένες χώρες για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων, και των παιδιών και των γυναικών», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης που επισήμανε ότι ο κ. Τσιάρας «όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο» της σχετικής επιστολής, αλλά «δεν ανέφερε καν την ύπαρξη της».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε μια αποκάλυψη η οποία εκθέτει σφόδρα την κυβέρνηση, προέβη σήμερα στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, στις 17 Μαΐου 2021, δυο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της έστειλαν επιστολή στην Κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές αιτιάσεις, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια.

Μάλιστα ζητούσαν να κοινοποιηθεί άμεσα στο Σώμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από ό,τι φαίνεται όχι μόνον αδιαφόρησε για το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά δεν ανέφερε καν την ύπαρξη της.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του κ. Ραγκούση στο Κοινοβούλιο, ο οποίος κατέθεσε την επιστολή και στα πρακτικά, οι δύο εισηγητές εκφράζουν την αντίθεση τους:

  • στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου
  • στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα
  • στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας 1/3
  • στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση
  • στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας
  • στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ομιλία του ζήτησε από τον κ. Τσιάρα, να ενημερώσει τι έκανε η κυβέρνηση σε σχέση με την εν λόγω επιστολή, τονίζοντας παράλληλα ότι η παρέμβαση αυτή από στελέχη του ΟΗΕ , αποδεικνύει πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να ψηφιστούν από τους βουλευτές».

Αναφερόμενος στο κείμενο παρατηρήσεων των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι ως αυτή την ώρα δεν έχει φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Την αναζητήσαμε, όμως, και τη βρήκαμε την επιστολή. Αυτά τα έγγραφα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Κατατίθενται στη μόνιμη αντιπροσωπεία που υπάρχει και από εκεί διαβιβάζονται στα αρμόδια υπουργεία για τις απαντήσεις. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η χαρά σας, που δεν μπορείτε κρυφτείτε. Υπάρχει μια ανάρτηση για το ποιος έδωσε τις πληροφορίες και με ποιον τρόπο τις μετέφερε. Επίσης μου κάνει έκπληξη ότι το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Ραγκούσης δεν είναι το επίσημο. Έχει προφανώς ληφθεί από τη συγκεκριμένη δομή του ΟΗΕ...», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

Επισήμανε, δε: «Εμείς δεν θα εκθέσουμε τη χώρα. Θα απαντήσουμε και οι απαντήσεις μας θα είναι τόσο συγκεκριμένες, τόσο τεκμηριωμένες και τόσο πειστικές που δεν θα υπάρξει καμία αμφιβολία ότι τηρούμε και τις Διεθνείς Συμβάσεις και όσα περιγράφονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Άλλοι είναι αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα στη GRECO όταν έκαναν πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Οπότε μην κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς. Εμείς θα τις δώσουμε τις απαντήσεις. Το ποιος έχει εκθέσει τη χώρα είναι καταγεγραμμένο (...)».

Η απαράδεκτη δήλωση Λοβέρδου

Τέλος, τους τόνους ανέβασε, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μία απίστευτη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Λοβέρδου, οποίος ισχυρίστηκε πως εάν ένας σύζυγος ασκεί βία στην γυναίκα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός πατέρας.

 «Μπορεί να είσαι ένας κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα, μια γυναίκα την οποία ο άνδρας της την απατά, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άνδρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς», είπε μεταξύ άλλων ο γαλάζιος βουλευτής.

«Ένα ερώτημα: Είναι δυνατόν να ανεβαίνει σε αυτό το βήμα, το θεσμικά και ιστορικά θα έλεγε κανείς ιερό βήμα, βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μέλος της ΝΔ και να διατυπώνει την άποψη ότι είναι δυνατόν να είναι ανεκτό και συμβατό να είναι κάποιος καλός πατέρας την ώρα που ξυλοφορτώνει και κακοποιεί τη γυναίκα του, τη μητέρα του παιδιού. Είναι δυνατόν κύριε Πρόεδρε; Και όμως είναι δυνατόν. Το έκανε ο βουλευτής της ΝΔ ο κ. Γιάννης Λοβέρδος», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούσης, ζητώντας ή να ανασκευάσει ή τη διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα.

Τα όσα είπε σήμερα στη βουλή ο κ. Λόβερδος σχολίασε και ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας τα εξής: «Πατέρας που κακοποιεί οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι καλός γονιός. Η σιωπή της ΝΔ σε όσα είπε ο κ. Γιάννης Λόβερδος στη Βουλή, είναι εκκωφαντική».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)