Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Φωτιά στον Σχίνο: Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους - Το χρονικό της καταστροφής και η δεύτερη νύχτα τρόμου

Φωτιά στον Σχίνο: Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους - Το χρονικό της καταστροφής και η δεύτερη νύχτα τρόμου

 

 

 

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι του Σχίνου Λουτρακίου και άλλων περιοχών της Κορινθίας, από τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή για δεύτερο 24ωρο.

  

Για δεύτερο βράδυ συνεχίζεται ο αγώνας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών γύρω από τα Γεράνεια Όρη, όπου συνεχίζει το καταστροφικό έργο της η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώνεται ώρα με την ώρα. 

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση». 

▶ Η φωτιά πάνω από την Κινέτα: Κάηκαν σπίτια, 25 χλμ. το μέτωπο

Δεκάδες σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον καπνό που έχει καλύψει πολλές περιοχές στο τόπο της καταστροφής, αλλά και την Αττική. Οι μαρτυρίες τους φανερώνουν την ανησυχία της τους. Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι του Αλεποχωρίου βρέθηκαν στην παραλία, καθώς οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση οικισμών. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και κτήρια και χρειάστηκαν να γίνουν διαδοχικές απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα εκατοντάδων πολιτών. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις στις περιοχές Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Πευκογυάλι, χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί απομακρύνθηκαν οι πολίτες και κάτοικοι από το Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσα, περιοχή Ντουράκος, περιοχή Παρασκευάς, καθώς και από τις δύο μονές, Άγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ένας άνδρας αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι του, παρά τις εκκλήσεις των Αρχών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, υπογράμμισε πως η πυρκαγιά, η οποία προελαύνει στα Γεράνεια Όρη, επεκτείνεται προς τα Μέγαρα, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Οι εικόνες που μεταδίδονται από ΜΜΕ, είναι πραγματικά συγκλονιστικές και δείχνουν την τρομακτική μανία της πυρκαγιάς. Τα Γερανεία Όρη έχουν κρυφτεί από πυκνό σύννεφο καπνού. Ένα ιδιαίτερο δάσος, με άγρια πανίδα, έχει σχεδόν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά. Η Αττική χάνει τον τελευταίο πράσινο πνεύμονα που της είχε απομείνει. 

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Για τη διευκόλυνση του συντονισμού των επίγειων δυνάμεων στην πυρκαγιά βρίσκεται επιτόπου το Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Ακόμη, όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης διατέθηκαν στην πυρόσβεση και έκαναν ρίψεις από το πρώτο φως της ημέρας. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε από το πρωί η υπηρεσία Copernicus για την παραγωγή δορυφορικών χαρτών της περιοχής, καθώς και το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο- συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι- στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενέα, Ντουράκος και Αιγειρούσες.

Το χρονικό της καταστροφής 

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα, στις 21:45 και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες», δήλωσε το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλίας, ενώ το χρονικό της πορείας της έχεις ως εξής: 

  • 21:45 Φωτιά σε ελαιώνα στoν Σχίνο
  • 21:10 - 21:15 Εκκενώνεται ο οικισμός Αγ. Σωτήρα
  • 00:00 Εκκένωση οικισμού Βαμβακές
  • 02:00 Εκκένωση Μαυρολίμνης
  • 04:00 Εκκένωση οικισμού Μάζι 
  • 04:00 - 06:00 Εκκένωση Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του «Μακρινού» -πρόποδες Γερανείων- και μόνη Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων
  • 06:00 Εκκένωση οικισμού Παρασκευά.
  • 06:00 Εναέρια μέσα.
  • 11:00 Ραγδαία ένταση ανέμων με αναζωπυρώσεις.
  • 13:45 Μήνυμα από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση Χανίου Δερβενίου έως Άνω και Κάτω Πευκενέα (κάτοικοι προς Μέγαρα).
  • 14:58 Μήνυμα από Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εκκένωση οικισμού Αιγειρούσες και Ντουράκου (κάτοικοι προς Αλεποχώρι μέσω παραλιακού δρόμου).

▶ Κίνδυνος υγείας από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, ποιοι δεν πρέπει να κυκλοφορούν - Οι 10 περιοχές

Νέο μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από οικισμούς στην περιοχή

Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πολιτική Προστασία συστήνει, με νεότερη ανακοίνωσή της στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης, «στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα».

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε, επίσης, πως «εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το μέτωπο της πυρκαγιάς στις παραπάνω περιοχές παρουσιάζει αναζωπύρωση, σε τέτοιο βαθμό, που ορισμένα οχήματα της Π.Υ. αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)