Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Τα 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από Pfizer και Moderna

Τα 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα μετά από Pfizer και Moderna

Αθηνά Δημητρακοπούλου

Επιμέλεια

Σε εξέλιξη ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για τυχόν σοβαρές παρενέργειες. Άλλαξαν τα ηλικιακά κριτήρια για AstraZeneca, στο επίκεντρο και το Johnson &Johnson, ποια είναι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από τον εμβολιασμό με Pfizer και Moderna.

Τι ισχύει για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια στην Ελλάδα; Στην Πάτρα μια νέα κοπέλα εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται είναι ήπια.

Σήμερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και καθηγήτρια Παιδιατρικής, έδωσε πιο σαφή εικόνα αναφορικά για το τι συμβαίνει με τη μυοκαρδίτιδα στη χώρα μας. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε πως στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί περί τα 25 με 27 περιστατικά σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Μυοκαρδίτιδα μετά από Pfizer και Moderna

Σε ποιες ηλικίες έχουν εμφανιστεί; Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους, όμως τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ -που ξεκίνησε και πρώτο να εξετάζει την παρενέργεια- αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Αφήνουν κατάλοιπο; «Όχι» σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Από την πλευρά της πάντως, η Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε σήμερα ότι ο ΕΟΦ εξετάζει τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Εξήγησε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

AstraZeneca

Η σύσταση των ειδικών για τα ηλικιακά κριτήρια σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα δημιούργησε νέα δεδομένα για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και πυροδότησε σειρά ερωτηματικών για το τι πρέπει να κάνουν όσοι πρέπει να κάνουν το επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση, αλλά και όσοι έχουν κλεισμένο ραντεβού για την πρώτη δόση.

Σήμερα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, σημειώνοντας πως, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, μπορεί ο γιατρός σας να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο.

Πώς θα γίνει η αλλαγή του εμβολίου και ποιους αφορά; Με SMS, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ενημερωθούν οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη ραντεβού για AstraZeneca, για να αλλάξουν εφόσον το επιθυμούν το σκεύασμα. Αρχικά θα το λάβουν όσοι πρέπει να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια όσοι έχουν ραντεβού για την πρώτη δόση και είναι κάτω των 60 ετών.

Υπάρχει επίσης ισχυρή σύσταση να εξαιρεθούν από τη δεύτερη δόση:

Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Johnson & Johnson

Μετά τις εξελίξεις με το AstraZeneca, η Αθηνά Λινού έστρεψε το «καμπανάκι» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 το Johnson & Johnson», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, συμβουλεύοντας τις συγκεκριμένες ηλικίες να επιλέγουν εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις παρενέργειες του Johnson & Johnson και τι λέει το CDC για τις θρομβώσεις. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)