Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Βαρώσια: Διεθνής κατακραυγή για Ερντογάν - Τη «βαθιά ανησυχία» του εκφράζει ο ΟΗΕ Βαρώσια: Διεθνής κατακραυγή για Ερντογάν - Τη «βαθιά ανησυχία» του εκφράζει ο ΟΗΕ

Βαρώσια: Διεθνής κατακραυγή για Ερντογάν - Τη «βαθιά ανησυχία» του εκφράζει ο ΟΗΕ

 
Για εντάσεις που μπορεί να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων, κάνει λόγο ο ΟΗΕ.

Τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα.

Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Παρίσι: H μονομερής κίνηση του Ερντογάν συνιστά πρόκληση

Η Γαλλία εξέφρασε σήμερα (21/7) τη «βαθιά λύπη» της για τη «μονομερή κίνηση», η οποία «συνιστά πρόκληση», του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη λύπη της γι' αυτήν τη μονομερή κι όχι συντονισμένη κίνηση, η οποία συνιστά πρόκληση και υπονομεύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία για την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν - Τατάρ ανοίγουν την Αμμόχωστο στο 3,5%

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησε χθες, Τρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, «κατόπιν αιτήματος αυτού και του εξέφρασε την υποστήριξή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκφράζοντας εκ νέου την υποστήριξή της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και ανακοίνωσε ότι θα «εγείρει το ζήτημα αυτό» σήμερα.

Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο «στο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο παρέχει στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα», καταλήγει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΗΠΑ: Κόντρα στις αποφάσεις του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Αυστηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων, έστειλε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ζητεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας την ανάκληση της εν λόγω απόφασής του, την χαρακτηρίζει ως προκλητική, κι επισημαίνει πως είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμα: «Η Αμμόχωστος ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της»

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει άλλο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, όσον αφορά στις προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις», προστίθεται.

Βρετανία: Eγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος δήλωσε πως το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγείρει κινδύνους για την υπονόμευση της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού. Το συζητάμε αυτό κατεπειγόντως με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορέλ: Nα αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ανανεωμένες προκλήσεις

Την ίδια ημέρα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε με γραπτή δήλωσή του τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον κ. Τατάρ στις 20 Ιουλίου 2021, σχετικά με την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσιών, «οι οποίες αποτελούν μια απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων».

Όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και ανανεωμένες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της. Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)