Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός: Έρχονται SMS για τρίτη δόση μόνο με εμβόλια mRNA

Κορονοϊός: Έρχονται SMS για τρίτη δόση μόνο με εμβόλια mRNA

Κωνσταντίνος Σαρρηκώστας

Επιμέλεια

Ολοένα και ανοίγει η συζήτηση για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο.

Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν όπως ξεκίνησαν.

Δηλαδή, θα εμβολιαστούν πρώτα οι υγειoνομικοί και θα ακολουθήσουν σταδιακά όλες οι ηλικιακές κατηγορίες, από τους μεγαλύτερους στους νεότερους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τις επόμενες ημέρες θα κλειδώσουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος.

Αυτή η δόση εξετάζεται να γίνει μόνο με εμβόλια MRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna, ενώ θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα και SMS σε όλους τους εμβολιασμένους για να προγραμματίσουν σταδιακά την τρίτη δόση, με βάση τον χρόνο που έκαναν την δεύτερη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Μόσιαλος μόλις πριν από λίγα 24ωρα είπε ότι «πρέπει να προγραμματιστεί η 3η δόση αναμνηστική δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες» και συμπλήρωσε: «Η 3η δόση θα πραγματοποιηθεί με εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν με τα υπόλοιπα εμβόλια».

«H μίξη των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μείξη εμβολίων

Πρόσφατη μελέτη πάντως έδειξε ότι μια δόση AstraZeneca και ακολούθως του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet έδειξε πως ένα μικτό πρόγραμμα κατά το οποίο χορηγήθηκε μια δόση του Pfizer και ακολούθησε μια δόση του AstraZeneca -και αντίστροφα- είχε ως αποτέλεσμα υψηλή συγκέντρωση αντισωμάτων κατά της Covid-19, όταν αυτά τα εμβόλια χορηγούνταν με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων.

Η σειρά των εμβολίων επηρέασε το αποτέλεσμα. Έτσι, μια δόση του AstraZeneca και ακολούθως μια του Pfizer απέφεραν υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών αντισωμάτων και T-λεμφοκύτταρα απ’ ό,τι μια δόση του Pfizer και ακολούθως μια δόση του AstraZeneca.

Πάντως και οι δύο μείξεις απέφεραν περισσότερα αντισώματα απ’ ό,τι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η καλύτερη αντίδραση των Τ-λεμφοκυττάρων προήλθε από μια δόση AstraZeneca και ακολούθως μια δόση Pfizer και η υψηλότερη αντίδραση αντισωμάτων από δύο δόσεις Pfizer. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)