Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Μάθημα πολιτικού ήθους...

Εσύ, αγαπητέ μου. Εσύ που δίκαζες την Ρένα Δούρου, βουτώντας στη νεκροφόρα λάσπη της Μάνδρας για να φορτώσεις στους διαχειριστές της καταστροφής την βαριά ευθύνη, λες και έφταιγε η Περιφέρεια της ολιγόχρονης διαχείρισης... κι όχι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν αφήσει επί δεκαετίες ανυπεράσπιστη την περιοχή…

Εσύ, που αλώνιζες στα κανάλια και έστηνες κρεμάλες για το Μάτι κι εσύ που κατέθετες την επιστημοσύνη σου για να αποδείξεις ότι μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία, λες και μπορείς να τα βάλεις με τον διαολόκαιρο όταν ενσκήπτει σε περίκλειστες, λαβυρινθώδεις πολιτείες που είχαν από χρόνια αφεθεί στη μοίρα τους…

Εσύ, που δεν βρήκες έναν καλό λόγο να πεις για το 112 που εγκατέστησαν ετούτοι, αλλά έσπευσες χαιρέκακα να κεραυνώσεις τη λειτουργία του επειδή τάχα δεν ενεργοποιήθηκε στις φωτιές της Εύβοιας, χωρίς ούτε στιγμή να αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες εγκαταστήσει εσύ όταν κυβερνούσες…
Εσύ, που παραλίγο να κραυγάσεις θριαμβευτικά «εύρηκα εύρηκα», όταν σου είπαν ότι αυτός ο αστυνομικός των αθλιοτήτων στην Ηλιούπολη ανήκει πιθανώς στο κυβερνών κόμμα, και βγήκες να ρωτήσεις «αθώα» αν όντως συμβαίνει αυτό, λες και δεν μπορούν λογής αγύρτες και γραβατοφορεμένα λαμόγια να ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή να έχουν φωτογραφηθεί δίπλα σε πολιτικούς αρχηγούς εν αγνοία των τελευταίων…

Εσύ, κι εσύ, όλοι εσείς-των μεγάλων κομμάτων προπαντός- που το πρώτο που σκέφτεστε, όταν πληγώνεται από παντοειδείς καταστροφές η χώρα, είναι να ανασύρετε το ξίφος της κοφτερής κριτικής και να βγάζετε φωτιές από το απύλωτο στόμα σας…

Εσείς, λοιπόν, ακούστε την Αναλένα Μπέρμποκ, την υποψήφια Καγκελάριο των Πρασίνων στη Γερμανία. Ακούστε με προσοχή τι είπε για την πρωτοφανή καταστροφή και το θανατικό από τις πλημμύρες στην καλοφτιαγμένη χώρα της.

Όχι στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. Αυτό είπε. Αυτό που εσείς, όλοι σας, συνήθως το προσπερνάτε επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη.

Ακόμη και για κραυγαλέες παραλείψεις ή για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Χριστιανοδημοκράτη που γελούσε, όταν μιλούσε για την τραγωδία ο Πρόεδρος της χώρας, η Μπέρμποκ υπήρξε χαμηλών τόνων στην κριτική της.

Ακούστε την, μπας και συνειδητοποιήσετε ότι το πολιτικό ήθος για το οποίο κόπτεσθε δεν είναι καρύκευμα για ηθικοπλαστικές φλυαρίες, αλλά συστατικό στοιχείο κώδικα αρχών και συμπεριφοράς:

*«Αυτό το γεγονός ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτήν τη χώρα. Δεν είναι κατάλληλο ως θέμα προεκλογικής εκστρατείας. Δεν τα πήγαμε τόσο καλά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτή η καταστροφή από τις πλημμύρες είναι μια κοινή, κοινωνική και πολιτική αποστολή που πρέπει τώρα φέρουμε εις πέρας».

*«Το να πεις τώρα απλώς ότι φταίει ο τάδε ή ο δείνα, δεν αρμόζει σε αυτήν την καταστροφική κατάσταση. Ακόμη και μέρες μετά την καταστροφή, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια απάντηση σε όλα και να βγάλουμε συμπεράσματα».

*«Άλλες χώρες έχουν ήδη ένα τέτοιο σύστημα (σ.σ. ενημέρωση με SMS).Πρέπει να το εισαγάγουμε και στη Γερμανία. Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Αντρέας Σόιερ πρέπει να αναρωτηθεί γιατί δεν έχει ήδη ενεργοποιήσει την δυνατότητα των SMS».

*«Εκτός από τις προειδοποιητικές εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων, χρειάζονται επίσης και οι σειρήνες. Πολλές απενεργοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόμαστε σίγουρα ξανά την ενεργοποίησή τους».

*«Δεν έχω δει το βίντεο, μόνο άκουσα γι' αυτό (σ.σ. με τον Λάσετ που γελούσε). Αυτή τη στιγμή έχουμε πιο σημαντικά πράγματα σε αυτήν τη χώρα από το να παρακολουθούμε μεμονωμένα αποσπάσματα: να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα».

…Αυτά, αγαπητοί μου, από την υποψήφια Καγκελάριο των Πρασίνων. Η οποία θα μπορούσε να προβεί σε δριμύτατες καταγγελίες και, φυσικά, να αδράξει την ευκαιρία για να προπαγανδίσει τις οικολογικές ανησυχίες του κόμματός της και να προβληθεί δικαιωμένη από τις τραγικές εξελίξεις.

Δεν ξέρω αν θα το πράξει προσεχώς. Όμως την ώρα της καταστροφής υπήρξε μετρημένη και υπεύθυνη...

Γιάννης Τριάντης

news247.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Ποιους ρωτάς κ. Τριάντη;
    Τους αλήτες που ξεκοκκαλιζουν τη χωρας;
    Δε σέβονται μια χώρα πεθαμένη θα σέβονταν την τότε κυβέρνηση προκειμένου να αρπάξουν την κουτάλα;
    Χαιρετίσματα.
    Η χώρα έχει την κυβέρνηση που της πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)