Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

To ECDC «αδειάζει» την κυβέρνηση - «Κοκκινίζει» την Κρήτη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

To ECDC «αδειάζει» την κυβέρνηση - «Κοκκινίζει» την Κρήτη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Πάνος Φλώκης

Γράφει ο

Το ECDC βάζει την Κρήτη στο «κόκκινο», λόγω των νέων κρουσμάτων που αρχίζουν να καλπάζουν. H ανακοίνωση, η επιδημιολογική εικόνα στο νησί και τα μέτρα που έρχονται.

Η Κρήτη βάφτηκε «κόκκινη» στο χάρτη του ECDC, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε ποσοστό 95%, ενώ η θετικότητα είναι μεγάλη σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η Κρήτη είναι στο «κόκκινο», με βάση τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο Ρέθυμνο αγγίζει το 4,85%, ενώ στο Ηράκλειο το 1,53%, ενώ για το διάστημα 18-22 Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί 1.302 κρούσματα στο νησί.

1 Krhth ECDC metra 22 7 2021

Ενδεικτικά, στις 22/7 καταγράφηκαν 286 νέα κρούσματα στην Κρήτη και κατανέμονται ως εξής:

-Ηράκλειο: 129 κρούσματα

-Ρέθυμνο: 82 κρούσματα

-Χανιά: 61 κρούσματα

-Λασίθι: 14 κρούσματα

2 Krhth ECDC metra 22 7 2021

3 Krhth ECDC metra 22 7 2021

Τα μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε ποσοστό 95% στη Κρήτη, ενώ οι εμβολιασμοί είναι σχεδόν «στάσιμοι», με ελάχιστη συμμετοχή, την στιγμή που στη περιοχή βρίσκονται οι αποθήκες εμβολίων.

Η κυβέρνηση λοιπόν, προσπαθώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα, πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στο νησί, παρουσία του Νίκου Χαρδαλιά και των τοπικών φορέων.

Οι παρευρισκόμενοι τότε, κατέληξαν στο εξής: Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να πείσουν για τον εμβολιασμό, καθώς η Πολιτεία έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα και έχει κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να πείσει τους πολίτες.

Μάλιστα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για ενδεχόμενο τοπικό lockdown σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισκέφθηκε την Κρήτη στις 22/7.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο τουρισμός είναι ο «γιατρός της οικονομίας», ενώ τόνισε πως «τώρα θέλουμε έναν «γιατρό» να μας βάλει σε τάξη γιατί η οικονομία έχει περάσει δύσκολα. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι για το δικό τους καλό πρώτα, και μετά για το καλό όλων των άλλων, πρέπει να εμβολιαστούν. Οι μεταλλάξεις θα έρχονται η μία μετά την άλλη, η ταχύτητα μετάλλαξης αυξάνει από τη μία μετάλλαξη στην άλλη».

Όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά και η νέα αποστροφή του Νίκου Χαρδαλιά για «νέα τοπικά lockdown» κάνει την κατάσταση ακόμη πιο εύθραυστη, ενώ φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)