Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Η μεγάλη αναγνώριση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου - Πώς «έχασαν» Μασούτης και Μπρατάκος - Ο «γαλάζιος» εμφύλιος

Η μεγάλη αναγνώριση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου - Πώς «έχασαν» Μασούτης και Μπρατάκος - Ο «γαλάζιος» εμφύλιος

 

Γράφει ο

Ομόφωνη η ανάδειξη του νέου προέδρου της ΚΕΕ, στη θέση του εκλειπόντος Κωνσταντίνου Μίχαλου. Το μήνυμά του για το κούρεμα του χρέους. Το παρασκήνιο της εκλογής του.

Μεγάλη επιτυχία αποτελεί ασφαλώς για τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου η ανάδειξή του ως προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στη θέση του εκλειπόντος αειμνήστου Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Την προεδρία της ΚΕΕ διεκδίκησαν ο πρώτος της αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, της γνωστής αλυσίδας, ένας κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και ο νυν διευθυντής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, νυν Β΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Τόσο ο Γιάννης Μασούτης, όσο –φυσικά- και ο Γιάννης Μπρατάκος, στηρίζονταν από τη Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει παρασκηνιακά ένας μεγάλος «εμφύλιος» στους συνδικαλιστές της «γαλάζιας» παράταξης. Ο Γιάννης Μπρατάκος, πάντως, δεν μπορούσε να ήταν καν υποψήφιος, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο προϋπόθετε αλλαγή του Καταστατικού της ΚΕΕ! Μπροστά στα αδιέξοδα, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το θέμα έφτασε σε αυτόν, εδόθη το χρίσμα στον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, υπέρ του οποίου είχαν ταχθεί ήδη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Αποτέλεσμα ήταν ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί ομοφώνως, ένώ ο Γιάννης Μπρατάκος θεωρείται βέβαιον ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΕΒΕΑ, κόντρα στον Ιωάννη Συγγελίδη, που ανέλαβε έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τη θέση του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην προεδρία του ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευστεί, πριν το θάνατο του Κ. Μίχαλου, η ηγεσία της ΝΔ αν και τον είχε διαγράψει από μέλος, του είχε κάνει πρόταση να τον ορίσει υποψήφιο βουλευτή στην Αχαΐα, με την προϋπόθεση να παραιτηθεί από το ΕΒΕΑ, προκειμένου να προωθηθεί εκεί ο νυν γενικός διευθυντής του κόμματος-πρόταση που ο αείμνηστος πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πάντως, αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μάλιστα και γραμματέας σε οργάνωσή του, πιστεύοντας ότι πλέον εκπροσωπεί τον κλάδο του, δεν είναι μέλος κόμματος, χωρίς να εγκαταλείπει τις ιδεολογικές του αναφορές. Η πρώτη του, μάλιστα, τοποθέτηση ως προέδρου της ΚΕΕ, εστιάζει στην ανάγκη «για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, ώστε να μπουν οι βάσεις για μία καινούρια πορεία που θα έχει ως στόχο την πραγματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων, αλλά και την ενίσχυση του επιμελητηριακού θεσμού». «Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να μείνει χωρίς έμπρακτή στήριξη αυτή τη δύσκολη ώρα», σημειώνει στην «προγραμματική» του δήλωση.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΕ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Στην πιο κρίσιμη ίσως εποχή για το επιχειρείν, εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αλλά και των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, αναλαμβάνω τη βαρύτατη ευθύνη της προεδρίας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Η ευθύνη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς διαδέχομαι τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον επιχειρηματικό στίβο και στον επιμελητηριακό θεσμό. Εργάστηκε σκληρά για την πρόοδο και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας και το έργο του ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ αλλά και της ΚΕΕΕ θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καλούμαι να συμβάλω από μία νέα θέση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και στην προστασία των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αρχικά απέναντι στην οικονομική κρίση και στην συνέχεια απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθε να προστεθεί και το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Πιστός στο θεσμικό ρόλο της ΚΕΕΕ, θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της χώρας και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω το έργο που ξεκινήσαμε στο ΕΕΑ για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, ώστε να μπουν οι βάσεις για μία καινούρια πορεία που θα έχει ως στόχο την πραγματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων, αλλά και την ενίσχυση του επιμελητηριακού θεσμού. Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να μείνει χωρίς έμπρακτή στήριξη αυτή τη δύσκολη ώρα.

Καλώ όλους τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο και να οδηγήσουμε την επιχειρηματικότητα και την οικονομία σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους. Μόνο με ενότητα μπορούμε να πετύχουμε και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους».

Σε προσωπικό επίπεδο δεσμεύομαι ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων μας. Πρώτη μου ενέργεια θα είναι η επίσκεψη μου στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ώστε να έχουμε ως Ένωση μία πλήρη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Και αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους μου στην ΚΕΕΕ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και την ομόφωνη απόφαση τους να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από αυτή τη θέση ευθύνης.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να περιμένουν. Απαιτείται να επιλυθούν εδώ και τώρα. Ξεκινάμε όλοι μαζί την προσπάθεια για μία νέα πορεία. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)