Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Αστεροσκοπείο για φωτιά στα Βίλια: Το IRIS 2.0 δεν ενεργοποιήθηκε

Αστεροσκοπείο για φωτιά στα Βίλια: Το IRIS 2.0 δεν ενεργοποιήθηκε

 
 
Η φωτιά στα Βίλια καίει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα και για ακόμη μία φορά δεν ενεργοποιήθηκε το IRIS 2.0. Τι καταγγέλλει το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Εκτός «μάχης» με την φωτιά έμεινε για ακόμη μία φορά το υπερσύγχρονο σύστημα IRIS 2.0, παρά το γεγονός ότι καθημερινά γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και πολλοί άνθρωποι βλέπουν να χάνονται οι κόποι μιας ζωής.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, Εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΑΑ/ΙΕΠΒΑ, με ανάρτηση που έκανε στο Facebook, καταγγέλλει πως το IRIS 2.0 δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς δεν δόθηκε ποτέ η σχετική εντολή.

Παράλληλα, δίνει απάντηση σε δηλώσεις σχετικά με μοντέλα ερευνητικών φορέων που αδυνατούν να προσομοιώσουν την εξάπλωση της φωτιάς στα Βίλια.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Ομολογώ πως με έκπληξη διάβασα σήμερα δηλώσεις σχετικά με μοντέλα ερευνητικών φορέων που αδυνατούν να προσομοιώσουν την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς στα Βίλια εξαιτίας των αέναων αλληλεπιδράσεων μεταξύ της φωτιάς, αέρα, μορφολογίας εδάφους, δάσους και καύσιμης ύλης.

Θα προσπεράσω το γεγονός της αόριστης αναφοράς σε μοντέλα ερευνητικών φορέων, επισημαίνοντας μόνο πως το επιχειρησιακό IRIS 2.0 του ΕΑΑ-meteo.gr ΔΕΝ ενεργοποιήθηκε, οπότε σίγουρα ΔΕΝ μπορεί να συμπεριληφθεί στα αορίστως αναφερόμενα μοντέλα.

Αυτό που μου προκάλεσε περισσότερο το ενδιαφέρον είναι ο ισχυρισμός πως όσα μοντέλα έτρεξαν (?) απέτυχαν επειδή η φωτιά αλληλεπιδρούσε με καιρό, τοπογραφία και καύσιμη ύλη. Δε θα πω περισσότερα, παρά μόνο θα μοιραστώ μια εικόνα. Η εικόνα απεικονίζει το τρίγωνο συμπεριφοράς της φωτιάς. Καιρός, τοπογραφία, και καύσιμη ύλη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με την ίδια τη φωτιά, καθορίζοντας τη συμπεριφορά και την εξάπλωση της. Δεν μπορεί λοιπόν ένα μοντέλο να παράσχει οποιαδήποτε πρόγνωση συμπεριφοράς και εξάπλωσης πυρκαγιάς εάν δεν λαμβάνει υπόψη του τις παραπάνω αλληλεπιδράσεις».

Διαβάστε επίσης:

- Πυρκαγιά στα Βίλια: Μαίνονται 4 μεγάλα μέτωπα

- Φωτιά στα Βίλια: Σπίτια έγιναν στάχτη - Η καταστροφή μέσα από εικόνες

Σημειώνεται, πως το IRIS 2.0 είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα που μπορεί σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τη στιγμή που ξεσπάσει μια φωτιά να κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων και να ενημερώσει την Πυροσβεστική (πάντα σε real time) για την πορεία της φωτιάς. Για το που θα κατευθυνθεί και επι της ουσίας ποιες περιοχές η πύρινη λαίλαπα θα μετατρέψει σε στάχτη.

Έτσι, όλοι οι φορείς (ΓΓΠΠ, ΠΥ, ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ και όχι μόνο) μπορούν να είναι μπροστά από την φωτιά και όχι να τρέχουν πίσω της.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως αποκάλυψε το iEidiseis.gr στις 4/8, το IRIS 2.0 δεν ενεργοποιήθηκε στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Βαρυμπόμπη.

1 fwtia Bilia IRIS Asteroskopeio 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)