Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Σκληρό ροκ στη Βουλή για εμβολιασμούς, θανάτους από COVID-19 και ΕΣΥ

Σκληρό ροκ στη Βουλή για εμβολιασμούς, θανάτους από COVID-19 και ΕΣΥ

 
Ο κορονοϊός στη σημερινή μάχη της Βουλής. Άπιαστο όνειρο η ανοσία λόγω των χαμηλών εμβολιασμών.

Μία σκληρή πολιτική μάχη, με αιχμή τα στατιστικά της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται σήμερα στη Βουλή, με τους κ. Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Ώρα του πρωθυπουργού την Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε για σήμερα λόγω της κακοκαιρίας, μάλλον από θέση άμυνας, καθώς τα τελευταία στοιχεία, τόσο για την πορεία των εμβολιασμών όσο και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι μακριά από τους στόχους που είχαν τεθεί, ενώ ο αριθμός των θανάτων, ανεβάζει τη χώρα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θλιβερά ρεκόρ σε αυτό το πεδίο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός ότι η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει μειωθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα, στην αντίστροφη μέτρηση για τον χειμώνα, να παραμένει «άπιαστο» όνειρο ο στόχος της δημιουργίας ανοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι σήμερα με μία δόση έχει εμβολιαστεί έως τώρα το 62% του γενικού πληθυσμού, όταν ο στόχος είναι τουλάχιστον το 70% για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι ούτε τα προνόμια στους εμβολιασμένους δείχνουν να πιέζουν τους ανεμβολίαστους για να κάνουν το επόμενο βήμα. Υπουργοί και επιστήμονες αναζητούν νέα δέλεαρ, όπως πχ καμπάνιες ενημέρωσης με στοχευμένο χαρακτήρα, δηλαδή, αποκλειστικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και καμπάνιες που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Το αρμόδιο επιτελείο αναζητεί και επιπλέον κίνητρα για τους εμβολιασμένους, αλλά στην πραγματικότητα, ούτε οι καμπάνιες, ούτε οι περιοδείες κυβερνητικών στελεχών, ούτε η συνδρομή της Εκκλησίας δείχνουν ικανά να κάνουν τη διαφορά.

«Στην πραγματικότητα, έχουμε εξαντλήσει όλα τα «εργαλεία» για να πείσουμε τους ανεμβολίαστους» παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν την αγωνία τους για τους επόμενους μήνες, αφού όπως λένε, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες, παρά τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Στη βάση αυτής της παραδοχής, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της ότι η οικονομία και η χώρα πρέπει να μείνουν ανοικτές και ο πρωθυπουργός θα πετάξει το γάντι στην αντιπολίτευση, ζητώντας της να πάρει θέση αν προτείνει ξανά lockdown ή όχι.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη θωράκιση του ΕΣΥ, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς από τυχόν νέο πανδημικό κύμα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)