Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η ΕΕ ετοιμάζει νόμο για τα Μέσα Ενημέρωσης

 

 

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, κι ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν πρόκειται να παρουσιάσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα ΜΜΕ τους νέους κανονισμούς για τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας Politico.

Βέρα Γιούροβα και Τιερί Μπρετόν θα παρουσιάσουν τον «Νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», που θα περιλαμβάνει κανόνες για τη διασυνοριακή λειτουργία και την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης εντός της ΕΕ για να αποτραπούν κυβερνητικές παρεμβάσεις. «Θέλουμε να δράσουμε ενάντια σε κάθε είδους αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες των εταιρειών των μέσων ενημέρωσης» αναμένεται να τονίσει ο Τιερί Μπρετόν στο φόρουμ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του, που είναι σε γνώση του Politico. «Οι νέοι κανόνες θα προσπαθήσουν επίσης να αποτρέψουν παρεμβάσεις εχθρικών ξένων παραγόντων» θα πει ο Μπρετόν.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να θεσπίσουν κανόνες για την πρόληψη της υπερβολικής συγκέντρωσης ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν διασφαλίσεις για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, ώστε κανείς να μη μεγαλώνει πολύ για να ελέγχει τη δημόσια συζήτηση» αναμένεται να τονίσει ο Μπρετόν.

Ευρωπαϊκό newsroom

Στη σημερινή εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού newsroom» που θα συγκεντρώνει 16 πρακτορεία ειδήσεων. «Θα είναι ένας κόμβος για τα πρακτορεία ειδήσεων που θα συνεργάζονται για τις υποθέσεις της ΕΕ» τόνισε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπό τον συντονισμό του γερμανικού πρακτορείου DPA, στο ευρωπαικό newsroom θα  συμμετέχουν τα εξής πρακτορεία ειδήσεων: AFP (Γαλλία), ANSA (Ιταλία), Agerpres (Ρουμανία), APA (Αυστρία), ATA (Αλβανία), Belga (Βέλγιο), BTA (Βουλγαρία), EFE (Ισπανία), Europa Press (Ισπανία), FENA (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), HINA (Κροατία), MIA (Βόρεια Μακεδονία), STA (Σλοβενία), Tanjug (Σερβία) και TASR (Σλοβακία).

Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, είπαν αξιωματούχοι, και η ενοποιημένη αίθουσα σύνταξης αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το επόμενο καλοκαίρι. Στόχος είναι η ενθάρρυνση της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και των ειδήσεων για την ΕΕ, σε πολλές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)