ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου υπέπεσαν σε ένα πολύ σοβαρό λάθος το καλοκαίρι, το οποίο πληρώνουν αυτή τη στιγμή. Ακριβά...
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση μετά την κατάκτηση του ιστορικού νταμπλ το 2019 και είναι δεδομένο πως οι αποφάσεις δεν μπορούν να αργήσουν άλλο. Πληρώνει μάλιστα, μαζί και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ένα πολύ σοβαρό λάθος. Και πλέον είναι η ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης αναμένεται να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Ακόμα και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται πως το πρόβλημα στον «Δικέφαλο του Βορρά» δεν είναι μόνο αγωνιστικό αλλά αγγίζει, σχεδόν, τα πάντα.
Τον κόσμο και κατά πόσο πιστεύει σε αυτό το πρότζεκτ που έχει στηθεί αλλά και την οργάνωση του κλαμπ που φαίνεται να μην έχει στηθεί σε στέρεες βάσεις.
Αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ έκανε ένα τεράστιο λάθος το καλοκαίρι που πέρασε και η ποδοσφαιρική λογική έλεγε πως θα το βρει μπροστά του. Το ίδιο μεγάλο λάθος έκανε και ο Παναθηναϊκός, αλλά το «τριφύλλι» δεν είναι διεκδικητής του τίτλου. Ούτε έμπαινε στη φετινή σεζόν με τέτοιο στόχο.
Το μεγάλο λάθος του ΠΑΟΚ σα να το ξεστόμισε μετά την ήττα από τον Άρη την Κυριακή (28/11), ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνοντας λόγο για μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν κυρίως από τον ίδιο.
Ο οργανισμός, το κλαμπ ΠΑΟΚ έκανε το μεγάλο λάθος να πάει αντίθετα στις επιταγές της λογικές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Εμπιστεύτηκε τα πάντα στον Λουτσέσκου. Έχρισε τον Ρουμάνο απόλυτο άρχοντα, με προίκα τη θριαμβευτική σεζόν του 2019.
Κάθε χρονιά όμως δεν είναι ίδια, οι καταστάσεις αλλάζουν και πλέον ο Λουτσέσκου έμπαινε σε μια αρένα, που ο μεγάλος αντίπαλος, ο Ολυμπιακός είχε αλλάξει.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, ο Ολυμπιακός σε αντίθεση με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έμαθε από τα λάθη που τον άφηναν χωρίς πρωτάθλημα για δύο σεζόν.
Αντίθετα, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έκαναν τα λάθη αυτά
Σε κανένα σοβαρό και σύγχρονο ποδοσφαιρικό κλαμπ δεν νοείται ο προπονητής να είναι ο απόλυτος άρχοντας για όλα. Διάφορες και διαφορετικές λεπτομέρειες θα υπάρχουν για κάθε περίπτωση μεταγραφής, αλλά φαντάζει απίθανο σε τούτο τον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου να έθεσε βέτο για την απόκτηση π.χ. των Σίντκλει και Τέιλορ και αυτοί να ήρθαν.
Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν λόγος για ένα εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ που έκανε αθόρυβη και αποτελεσματική δουλειά. Προφανώς στη διετία, τριετία μετά το νταμπλ, κάτι πήγε στραβά.
Και εκτός αυτού, ο ΠΑΟΚ έκανε ένα δομικό λάθος, λάθος που πάει κόντρα στη σύγχρονη ποδοσφαιρική λογική.
Δεν έβαλε στον οργανισμό Τεχνικό-Αθλητικό Διευθυντή.
Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα που ο ιδιοκτήτης-Πρόεδρος πληρώνει και άρα έχει δίκιο, το συγκεκριμένο πόστο φαντάζει σαν «Δαίμονας».
Μόνο ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να οργανώσει σωστά το όλο οικοδόμημα με πρωταγωνιστή τον Φρανσουά Μοδεστό και με τη συνδρομή του Κριστιάν Καρεμπέ αλλά και άλλων στελεχών.
Αποτέλεσμα είναι οι πωλήσεις εκατομμυρίων και οι αφίξεις παικτών όπως οι Μαντί και Αγκιμπού Καμαρά, Σισέ, Μπα που είναι αποτέλεσμα σκάουτινγκ και γνωριμιών.
Στην ΑΕΚ το όλο ζήτημα πέρασε από… 40 κύματα πριν ομαλοποιηθεί λίγο φέτος με τους Κονέ-Παπαδημητρίου, ενώ στον ΠΑΟΚ προχώρησαν σε αυτή την ριζοσπαστική απόφαση.
Να μην υπάρχει δηλαδή Τεχνικός Διευθυντής στο οργανόγραμμα.
Μια απόφαση, που δεν υπάρχει πουθενά στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ακόμα και στη Liverpool, ο Γιούργκεν Κλοπ πριν αποφασίσει για μία μεταγραφή, τα βάζει κάτω με τον Sport Director Μάικλ Έντουαρντς (ο οποίος παρεμπιπτόντως αποχωρεί το καλοκαίρι του 2022 μετά από 10 χρόνια στο σύλλογο).
Ίσως αυτή η απόφαση, για μη παρουσία Τεχνικού Διευθυντή, να ήρθε και ως αντίβαρο στο γεγονός πως στα 9 χρόνια ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ άλλαξε 7. Με τους Γιώργο Γεωργιάδη, Ζήση Βρύζα, Γέρμαν Τσιστιακόφ, Φρανκ Άρνεσεν, Λούμπος Μίχελ, Μάριο Μπράνκο και Όλαφ Ρέμπε να περνούν από το πόστο.
Ειδικά ο Γερμανός ήρθε ως το στέλεχος που θα τα άλλαζε όλα και δεν έκατσε ούτε 9 μήνες.
Το λάθος του ΠΑΟΚ είναι μεγάλο και αυτό φαίνεται στο πως κύλησαν οι μεταγραφές. Τα μεγάλα κενά δεν καλύφθηκαν, ήρθαν ποδοσφαιριστές που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν και δεν έκαναν upgrade το σύνολο.
Τα αποτελέσματα τα βλέπουν όλοι μήνα Νοέμβριο με τον ΠΑΟΚ όχι μόνο να δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει στις εξελίξεις αλλά και να παρουσιάζει μια αγωνιστική εικόνα κάτω του μετρίου.
Ο Λουτσέσκου που ήρθε ως «μάγος» που θα τα άλλαζε όλα μέσα σε ένα καλοκαίρι, αναγκαστικά καλείται να υπάρξει μέρος της λύσης.
Μέχρι τότε θα έχει ενδιαφέρον αν ο ΠΑΟΚ αλλάξει και πάλι ρότα και σκεφτεί τη λύση ενός τεχνοκράτη Τεχνικού Διευθυντή που θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου