Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Θρίλερ με το βρετανικό F-35 που έπεσε στη Μεσόγειο

Θρίλερ με το βρετανικό F-35 που έπεσε στη Μεσόγειο

 

 

 Γιατί Αμερικανοί και Βρετανοί πρέπει άμεσα να ανασύρουν το F-35 από τον βυθό της Μεσογείου.

Βρετανικό μαχητικό F-35B κατέπεσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια «πτήσης ρουτίνας» στη θάλασσα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ο πιλότος εγκατέλειψε με ασφάλεια το αεροσκάφος, ανακτήθηκε και μεταφέρθηκε στο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth.

Το αεροπλανοφόρο μεταφέρει σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC 8 βρετανικά F-35B και 10 αμερικανικά. Τα μαχητικά το τελευταίο εξάμηνο έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 2.000 απονηώσεις και προσνηώσεις από το κατάστρωμα του Βρετανικού αεροπλανοφόρου.

Με την διάσωση του πιλότου -που αποτελεί πάντα το πρώτο μέλημα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης- ξεκίνησε ένα θρίλερ στη θάλασσα της Μεσογείου. Το αεροσκάφος κατέπεσε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Αιγύπτου, δηλαδή αυτό σημαίνει ότι στο σημείο για την ανάκτησή του μπορούν να σπεύσουν και άλλες δυνάμεις ικανές να ανασύρουν τα συντρίμμια του μαχητικού.

Το σενάριο αυτό και ιδιαίτερα η πραγματοποίησή του από ρωσικές δυνάμεις αποτελεί «εφιάλτη» για τις ΗΠΑ, καθώς τότε θα πέσουν σε «ακατάλληλα» χέρια απόρρητες πληροφορίες και δεδομένα για το πιο προηγμένο αεροσκάφος της δύσης ,5ης γενιάς με stealth χαρακτηριστικά (σ.σ. δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί από τα εχθρικά ραντάρ), το οποίο κοστίζει 100 εκατομμύρια λίρες ανά μονάδα στην Βρετανία και το πρόγραμμα εξέλιξής του είναι ένα από τα πλέον πολυδάπανα της ιστορίας για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Ο συγκεκριμένος τύπος του μαχητικού είναι μάλιστα ιδιαίτερος και διαφέρει από το F-35A καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει κάθετη προσγείωση και απογείωση χωρίς να χρειάζεται μεγάλο αεροδιάδρομο.

Ακόμη, οι Αμερικανοί πρέπει να ανασύρουν το αεροσκάφος από το βυθό καθώς μόνο έτσι θα μάθουν τα αίτια της συντριβής, αν δηλαδή υπήρξε μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος.

Ήδη πάντως την περιοχή σαρώνουν σκάφη και μικρά υποβρύχια της Βρετανίας σε μα μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως δεν είναι το πρώτο συμβάν με πτώση F-35.

Τα πιο πρόσφατα είναι η πτώση ενός ιαπωνικού F-35A στη θάλασσα τον Απρίλιο του 2019 και ενός F-35A της USAF τον Μάιο του 2020 που κατέπεσε στην απόπειρα προσγείωσης στον διάδρομο της ΑΒ Eglin.

(Πληροφορίες BBC, DailyMail

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)