Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
Πιο «καθαρή εντολή» από αυτή που του έδωσαν οι ψηφοφόροι την Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης ίσως δεν μπορούσε να λάβει. Η συμμετοχή των μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής και τη δεύτερη Κυριακή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, το ποσοστό που έλαβε ήταν η πιο μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να λάβει, ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αποδυναμώθηκαν αισθητά, σε σημείο που οι ίδιοι προσωπικά είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να διεκδικήσουν εκ νέου ηγετική θέση στη Χαριλάου Τρικούπη.
Παρότι όμως ως νικητής «τα πήρε όλα», τα δύσκολα τα έχει σαφώς μπροστά του. Ας δούμε ορισμένες από τις πρώτες κινήσεις του, αλλά και βασικά διλήμματα που έχει μπροστά του:
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: Την Τρίτη, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος αλλαγής, προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρό της, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής. Το μεγάλο ποσοστό που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να αλλάξει τα έως τώρα δεδομένα και να αναδείξει φαβορί τον Μιχάλη Κατρίνη αντί του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο νέος πρόεδρος να επιλέξει δηλαδή να προτάξει την ανανέωση από την εμπειρία, όπως ίσως αναγκαστικά θα έπραττε αν η εντολή που έλαβε δεν ήταν καθαρή. Οριστικές αποφάσεις θα λάβει πιθανότατα σήμερα, ενώ θα επιλέξει τουλάχιστον και έναν ακόμα εκπρόσωπο εάν ο ένας από τους δυο αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΟ.
ΑΛΛΑΓΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προσανατολίζεται στην αντικατάσταση του νυν Γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου. Οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι «υπό το μηδέν», ενώ προεκλογικά ο βουλευτής Ηρακλείου όχι απλώς στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και σύμφωνα με συνεργάτες του νέου προέδρου «έπαιξε και άσχημο ρόλο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να κινδυνεύσει και αυτή ακόμα η ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί αντικατάστασης του Βασίλη Κεγκέρογλου, είναι σαφές πως μπορεί να προταθεί για Γραμματέας της ΚΟ ακόμα και βουλευτής που δεν στήριξε προεκλογικά τον νέο αρχηγό, ώστε να πραγματοποιηθεί με το «καλημέρα» ένα εσωκομματικό άνοιγμα- προς την πλευρά πχ του Ανδρέα Λοβέρδου.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΕΣ: Από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου θα είναι ασφαλώς η συγκρότηση νέας ηγετικής ομάδας. Πρώτα απόλα θα πρέπει να συγκροτήσει το γραφείο του, επιλέγοντας τις θέσεις των στενών συνεργατών του. Πρωταγωνιστικό ρόλο για παράδειγμα αναμένεται να έχουν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, οι υπεύθυνοι για την επικοινωνία του Βαγγέλης Τσόγκας- πιθανόν νέος εκπρόσωπος Τύπου καθώς δεν βρέθηκε γυναίκα που αναζητούνταν- και Παναγιώτης Βλάχος (παραμένει πιθανότατα Γραμματέας Επικοινωνίας), Βασίλης Τσόγκας (είχε την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και των social media την προεκλογική περίοδο), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από τους πρώτους που τον στήριξαν), και άλλοι. Όπως έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», το προγραμματισμένο για τον Μάρτιο Συνέδριο θ α λάβει μια μικρή αναβολή, σχετικά σύντομα όμως θα συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής του. Η ηγετική ομάδα της ΚΟΕΣ θα δίνει και το στίγμα των προσώπων που θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Από τα ενδιαφέροντα θα είναι αν για Γραμματέας της ΚΟΕΣ θα προταθεί ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης ή θα τοποθετηθεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι και το πιθανότερο. Πριν το Συνέδριο, πάντως, θα ανασυγκροτηθούν και θα εκλέξουν νέες ηγεσίες οι τοπικές οργανώσεις και εν συνεχεία οι Νομαρχιακές.
ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η ομογενοποίηση ενός κόμματος που είναι και πολιτικά τριχοτομημένο, αν κρίνουμε από τις προεκλογικές θέσεις που εξέφρασαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος. Πέραν δε των διαφορετικών πολιτικών απόψεων είναι και ο διαγκωνισμός των στελεχών όλων των πλευρών για μια θέση στη νέα επετηρίδα που θα δημιουργηθεί.
Η ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΛΟΒΕΡΔΟ: Η ενότητα της επόμενης μέρας θα διασφαλιστεί και από τις κινήσεις του νέου αρχηγού, έναντι και των βασικών συνυποψηφίων του, πρωτίστως –λόγω και της έντασης της τελευταίας εβδομάδας- με τον Γιώργο Παπανδρέου και, δευτερευόντως με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο δε Χάρης Καστανίδης είναι πιθανόν να αξιοποιηθεί, χωρίς να είναι καθαρό πού ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό, ενώ είναι σαφές πως θα αξιοποιηθούν τόσο ο Παύλος Χρηστίδης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος.
ΑΜΦΙΠΛΕΥΡΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ: Ο νέος αρχηγός θα επιχειρήσει διεύρυνση του Κινήματος αλλαγής τόσο προς τα δεξιά του όσο και από τα αριστερά του. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουν δεκτά πίσω στελέχη που έχουν αναλάβει θέση ευθύνης είτε σε ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κάποια ήθελαν βεβαίως να επιστρέψουν.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ: Το επόμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να βρεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιδιώκοντας μια απευθείας σχέση με τους πολίτες. Το γεγονός, άλλωστε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Βουλή του επιτρέπει αλλά και του επιβάλλει μια απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες.
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Ο νέος αρχηγός έχει δηλώσει πως τάσσεται υπέρ μιας … «σύνθετης ονομασίας» του κόμματος. Στην ονομασία του κόμματος , δηλαδή, θα βρίσκεται και η λέξη ΠΑΣΟΚ, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα σύμβολα.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου