Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

H επόμενη μέρα μιας σφοδρής κακοκαιρίας που δεν βαφτίστηκε από την ΕΜΥ

H επόμενη μέρα μιας σφοδρής κακοκαιρίας που δεν βαφτίστηκε από την ΕΜΥ

 

 Δήμαρχοι πληγεισών περιοχών από την κακοκαιρία και ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο εξηγούν  τι συνέβη το Σαββατοκύριακο

 

 Το μέγεθος της κακοκαιρίας που σήμερα, το πρωί της Δευτέρας (13/12/2021), αποκάλυψε ένα εκτεταμένο μέτωπο ζημιών και καταστροφών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μοιάζει να πέρασε κάτω από το ραντάρ των κεντρικών φορέων στην πρωτεύουσα.

Αν και είχε εκδοθεί ένα έκτακτο καιρικό δελτίο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έκαναν την εμφάνισή τους το Σαββατοκύριακο, δεν πήραν τον χαρακτήρα μιας μεγάλης κινητοποίησης και επαγρύπνησης, όπως λένε στο Newsbeast και οι δήμαρχοι περιοχών που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και όπως είχαμε συνηθίσει να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Επίσης η κακοκαιρία δεν ονοματίστηκε από την ΕΜΥ. Την ίδια ώρα, σε Αχαΐα και Ηλεία τα φαινόμενα χτυπούν με ένταση εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

υπερχείλιση Πηνειού ποταμού από την κακοκαιρία
Υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού από την κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου

Ιδού μερικά από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο: επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας με δυο ανήλικα παιδιά στην Καλογριά, απεγκλωβισμός δύο γυναικών στη δυτική Αχαΐα στις Αλυκές, ενώ η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε κι έναν άνδρα καθώς και τους δύο του σκύλους καθώς κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά. Η ΕΜΑΚ προσήλθε στο σημείο με ερπυστριοφόρο όχημα αφού σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού έφτανε και πάνω από 1,5-2 μέτρα. Στην Πιερία πάλι, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τα ορμητικά νερά του ρέματος της Ζλιάνας στη Σκότινα. Επίσης, κινδύνευσαν άνθρωποι σε Αχαΐα, Ηλεία και Θεσσαλονίκη ενώ το κύμα της κακοκαιρία έδειξε τα δόντια του και σε Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αιτωλοακαρνανία και Εύβοια. Στη Φδιώτιδα φούσκωσε ο ποταμός Σπερχειός με τα μισά σπίτια του χωριού να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ ξεχείλισε και ο ποταμός Πείρος στον Αλισσό. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων.

Θρήνος στην Πιερία για την παιδίατρο που παρασύρθηκε από χείμαρρο

Ο Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, δήμαρχος Κατερίνης στο νομό Πιερίας μίλησε στο Newsbeast για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η δική του περιοχή και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της και μια 55χρονη παιδίατρος, κάτοικος της περιοχής. «Να πω κατ’ αρχάς ότι όλοι στην πόλη είμαστε συγκλονισμένοι με το θάνατο της Βούλας, η οποία ήταν και προσωπική μου φίλη. Είναι πολύ λυπηρό, αφήνει πίσω της τρία παιδιά. Είμαι και εγώ συντετριμμένος, μου είχε σώσει το παιδί όταν ήταν μωρό και είχε μπει στην εντατική. Αυτό που της συνέβη είναι ότι πήγε να περάσει από ένα ρέμα χωρίς να υπολογίσει την ποσότητα του νερού που κατέβαινε. Στην προσπάθειά της να  εξέλθει από το αυτοκίνητο, παρασύρθηκε από τον χείμαρρο και είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη».

κακοκαιρία Φθιώτιδα
Πλημμυρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα

Ο κος Κουκοδήμος εξηγεί στο Newsbeast πως στην Κατερίνη, η κακοκαιρία εντοπίστηκε στο παραλιακό μέτωπο, στη θάλασσα. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Οι ισχυροί νοτιάδες έκαναν έντονο το πρόβλημα. Tα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στον ανατολικό Όλυμπο, στον δήμο Διός».

Ο ίδιος εξηγεί πως οι πολίτες έλαβαν ειδοποίηση στα κινητά τους τηλέφωνα από την Πολιτική Προστασία  αλλά όπως προσθέτει: «Δεν ξέρω πάντως γιατί δεν πήρε όνομα αυτή η κακοκαιρία, προφανώς δεν περίμεναν ότι θα είναι τόσο έντονη».

Για εικόνα βιβλικής καταστροφής μιλούν στη Δυτική Αχαΐα

«Σήμερα είναι η επόμενη μέρα μιας βιβλικής καταστροφής» μας λέει με τη σειρά του ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς και συνεχίζει: «Χθες είχαμε πέντε- έξι απεγκλωβισμούς οικογενειών από τα σπίτια τους. Πολίτες που τα σπίτια τους πλημμύρισαν κοιμήθηκαν σε ξενοδοχεία και στο κλειστό γήπεδο της Κάτω Αχαΐας. Σε κάποιες περιπτώσεις προχωρήσαμε και σε εκκενώσεις. Η σημερινή εικόνα περιλαμβάνει πλημμυρισμένα σπίτια, πλημμυρισμένα ποιμνιοστάσια, ζώα που πνίγηκαν, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις αλλά και πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις και θερμοκήπια. Τα πλημμυρισμένα σπίτια και ποιμνιοστάσια εκτιμώ ότι είναι τουλάχιστον 200. Και ακόμα, υπάρχουν κομμένοι δρόμοι και γέφυρες αλλά και κατολισθήσεις. Είμαστε στη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών. Στην περιοχή μας βρέχει εδώ και ένα μήνα αλλά τα φαινόμενα είναι έντονα, με φοβερές βροχές εδώ και δέκα ημέρες. Τα ύψη βροχής που έπεσαν είναι πολύ μεγάλα».

Απεγκλωβισμοί πολιτών στη Φθιώτιδα

Ο ίδιος σημειώνει πως όλες αυτές τις ημέρες βρισκόταν σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία αλλά πως αυτό που χρειάζεται από σήμερα κιόλας ο δήμος του είναι η άμεση στήριξη της Πολιτείας στους πληγέντες με καταβολή αποζημιώσεων και με διαδικασία fast track.

πλημμύρες και στην Πρέβεζα

Για μια εικόνα βιβλικής καταστροφής μας μίλησε και ο Χρήστος Νικολάου, απελθών δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Όπως περιγράφει: «Υποδομές, αποθήκες, στάβλοι, τροφές για τα ζώα, θερμοκήπια και εκτάσεις έχουν υποστεί τεράστια ζημιά σε μια περιοχή που το 80% των κατοίκων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Πάρα πολλές γεωτρήσεις βουλιάξαν από το υπερβολικό νερό. Βρισκόμαστε σε μια πεδιάδα που περιβάλλεται με ορεινό όγκο. Ο, τι και να κάνουμε εμείς όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί η περιοχή μας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δύο ποτάμια και στους τέσσερις χειμάρρους έτσι ώστε να γίνει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο τα πράγματα δεν θα αλλάξουν. Η Ηλεία και η Αχαΐα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα από τότε που τα καιρικά φαινόμενα έχουν αρχίσει να εντείνονται. Η περιοχή μας πρέπει αναμφίβολα να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το ζήτημα της ονοματοδοσίας των ισχυρών καιρικών φαινομένων

Τον σκεπτικισμό του για το γεγονός ότι αυτή η κακοκαιρία δεν πήρε όνομα εξέφρασε στο Newsbeast ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Σημειώνεται ότι επί πέντε χρόνια και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ονοματοδοσία των ισχυρών καιρικών φαινομένων γινόταν από το Αστεροσκοπείο (έπειτα από πρωτοβουλία του) μέχρι την ευθύνη για την ονοματοδοσία να αναλάβει η ΕΜΥ, η οποία σύναψε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ. Η τριμερής συνεργασία των μετεωρολογικών υπηρεσιών Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αναπτύσσεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET) το οποίο αποτελείται από 31 μέλη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα η  ΕΜΥ έχει δώσει όνομα σε δύο κακοκαιρίες, την «Αθηνά» και τον «Μπάλλο».

Το κύμα κακοκαιρίας «σφυροκοπά» την Ηλεία
Τα προβλήματα στην Ηλεία έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες

Όπως είπε στο Newsbeast ο κος Λαγουβάρδος: «Η ονοματοδοσία βοηθά στην εγρήγορση και στην επαγρύπνηση όλων των φορέων αλλά και των πολιτών όταν γνωρίζουμε ότι θα έχουμε ισχυρά φαινόμενα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος της. Γι’ αυτό άλλωστε και η ΕΜΥ υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες αυτή την πρακτική που είχε ξεκινήσει το Αστεροσκοπείο τον Ιανουάριο του 2017. Πριν από κάποιο καιρό, είχαμε εκδώσει στο Meteo ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο είχαν απαντήσει 2.300 πολίτες από όλη την Ελλάδα. Στα αποτελέσματα που είχαμε δημοσιεύσει, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι πολίτες θεωρούν ότι η ονοματοδοσία βοηθά σε αυτό το κομμάτι της πρόληψης. Αν δεν δίνεις όνομα το μήνυμα που περνάει τελικά είναι ότι η κακοκαιρία δεν θα είναι ισχυρή. Αντιθέτως, η κακοκαιρία που έπληξε το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές της Ελλάδας φαινόταν από την περασμένη Παρασκευή ότι θα είναι σφοδρή. Μας προκάλεσε έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι δεν “βαφτίστηκε”. Οι πολίτες έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια τα έντονα καιρικά φαινόμενα να παίρνουν όνομα».

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)