Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Νέοι Αγρότες: Πρώιμο κομματικό «θέρισμα» επιδιώκει η κυβέρνηση

Νέοι Αγρότες: Πρώιμο κομματικό «θέρισμα» επιδιώκει η κυβέρνηση

 

Γράφει ο

 
Επιλεκτικό… «μαχαίρι» και στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για τους νέους αγρότες.

Βιαστικά, χωρίς μεγάλη δημοσιότητα εν μέσω πανδημίας και κομματικά στοχευμένα κινείται η κυβέρνηση από την κατανομή των κονδυλίων για την πανδημία, μέχρι τις αναθέσεις των Δημάρχων. Τώρα και στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για τους νέους αγρότες.

Οι… fast track διαδικασίες επιλέγονται ώστε μέχρι την προσεχή άνοιξη να έχει διαμορφωθεί σκηνικό παροχών και κατανομής πόρων και στους Νέους Αγρότες. Αφενός για να συγκαλυφθεί η διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των μεγάλων «παικτών» και ο, ταυτόχρονος, αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και να «γεφυρωθεί» το κενό που δημιουργήθηκε στην πραγματική οικονομία από την βίαιη απόσυρση του κράτους ως προς τη στήριξη των επαγγελματιών και ανέργων μέσα στην υγειονομική κρίση (επιστρεπτέες, αναστολές συμβάσεων κ.λπ.).

40.000 ευρώ ανά αγρότη

Αυτή τη φορά θύματα είναι η αγροτική οικονομία και οι νέοι αγρότες οι οποίοι θα πρέπει μέχρι αύριο 14/12 να καταθέσουν τους φακέλους για το πρόγραμμα επιδότησης Νέων Αγροτών. Πρόκειται για την επιδότηση μέχρι και 12.000 νέων έως 40 ετών οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αγροτική εκμετάλλευση με χρηματοδότηση από 32.000 έως και 40.000 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι αναμένεται να ανέλθει στο 420.000 ευρώ, ενώ οι προεπιλεχθέντες νέοι θα λάβουν ως προκαταβολή το 70% των χρημάτων (έως 28.000 ευρώ) μέχρι την προσεχή άνοιξη.

Την παράταση ώστε να κατατεθούν περισσότερες, αλλά και πιο τεκμηριωμένες, αιτήσεις δεν την ζητούν μόνοι οι άνεργοι νέοι της περιφέρειας, οποίοι βλέπουν μια ευκαιρία να μείνουν στον τόπο τους, να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα και να προσφέρουν στην τοπική και την εθνική οικονομία σε έναν προνομιακό για τη χώρα μας κλάδο (είμαστε ελλειμματικοί σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα!), αλλά και οι επιστημονικοί φορείς. Μεταξύ αυτών των φορέων, έντεκα (11) ζήτησαν εγγράφως παράταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

-Το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

-Το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας

-Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπονικών Συλλόγων (ΠΟΓΣ)

-Ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας

-Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας

-Ο Γεωπονικός Σύλλογος Τρικάλων

-Ο Γεωπονικός Σύλλογος Καρδίτσας

-Ο Γεωπονικός Σύλλογος Καβάλας

Η προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο, προκειμένου να διαμορφωθεί και κατατεθεί ο σχετικός φάκελος από τους νέους αγρότες, ήταν ένας μόλις μήνας. Από τον οποίο ωστόσο, απέμειναν τρεις (3) εβδομάδες καθώς το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε μια βδομάδα πριν αρχίσει να οριστικοποιεί τα αιτήματα. Κατά συνέπεια, περιορίστηκε δραματικά ο διαθέσιμος χρόνος. Πόσο μάλιστα όταν βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και δεν είναι εύκολη η επίσκεψη στις δημόσιες υπηρεσίες για την άντληση στοιχείων, τα υποθηκοφυλακεία υπολειτουργούν, τα μελετητικά γραφεία τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κ.α.

Χρηματοδοτήσεις και κάλπες

Η μόνη… παρέκκλιση από τις αναπόδραστες προθεσμίες που φέρεται διατεθειμένος να κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Στύλιος θα είναι η ευχέρεια κατάθεσης των συνοδευτικών εγγράφων μέχρι την προσεχή Παρασκευή, αλλά ο αρχικός φάκελος πρέπει να κατατεθεί οπωσδήποτε έως αύριο 14 Δεκεμβρίου.

Η κυβερνητική βιασύνη έχει βαθύτατα κομματικά κίνητρα. Αφενός επιθυμεί μια «κλειστή» διαχείριση των κοινοτικών πόρων από μια μυημένη ομάδα αγροτών, να μην «ανοίξει» δηλαδή το παιχνίδι σε περισσότερους διεκδικητές και αφετέρου μια ταχεία απόδοση των πόρων, τουλάχιστον των προκαταβολών, μέχρι την άνοιξη, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις σημαίνουν, για την τυπική ελληνική γραφειοκρατία, περισσότερος χρόνος επεξεργασίας, αλλά και περισσότερους διεκδικητές.

Με αποτέλεσμα, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών μοντάρεται στις προεκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος σε βάρος των νέων της περιφέρειας και των παραγωγικών αναγκών της χώρας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)