Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πώς «έδεσαν» την πιο επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση

elas-mafia-arthro

 Το χρονικό της εξάρθρωσης του κυκλώματος με τους 215 κατηγορουμένους, που λειτούργησε σαν «Δούρειος Ίππος» μέσα στον κρατικό μηχανισμό, αποκαλύπτοντας σοβαρά κενά στην εσωτερική και εθνική ασφάλεια της χώρας

Στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου 2021 αστυνομικοί φρουροί της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Λεπενιώτη εντοπίζουν έξω από το σπίτι της στο Χαλάνδρι ύποπτο άτομο και το προσαγάγουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, για εξακρίβωση στοιχείων.

  • Από τον Μάνο Μεϊμαράκη

Στο Α.Τ. Χαλανδρίου ο 41χρονος αλλοδαπός με καταγωγή από την Αλβανία δείχνει γνήσια ελληνική ταυτότητα, όμως στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. ο άνθρωπος που έχουν μπροστά τους εμφανίζεται με άλλα στοιχεία. Λίγη ώρα αργότερα αποκαλύπτει στους αστυνομικούς ότι αγόρασε την ταυτότητα σε περιοχή της Ομόνοιας αντί 1.000 ευρώ.

Το επόμενο πρωί ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Χαλανδρίου ενημερώνει την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, συντάσσεται πληροφοριακό δελτίο και λίγες ημέρες αργότερα ο αντιεισαγγελέας Εφετών διατάσσει προκαταρκτική έρευνα με την οποία σχετίζονται με καταιγιστικό ρυθμό όλο και περισσότερα νέα στοιχεία και ευρήματα. Μία εβδομάδα αργότερα οι Εσωτερικές Υποθέσεις βάζουν στην υπόθεση τη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., αναζητώντας ποιοι αστυνομικοί οποιασδήποτε υπηρεσίας αναζήτησαν στη βάση δεδομένων της Αστυνομίας οτιδήποτε που να αφορά συγκεκριμένα ονόματα προσώπων, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα.

Σύντομα εμφανίζεται για πρώτη φορά το όνομα αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. – συγγενικό πρόσωπο του οποίου είναι ήδη γνωστό στις Αρχές για διακίνηση σκληρών ναρκωτικών και, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τελευταία φορά συνελήφθη το καλοκαίρι για διακίνηση κοκαΐνης. Η συνεργασία Εσωτερικών Υποθέσεων και Διεύθυνσης Πληροφορικής αρχίζει να στοχεύει ειδικότερα περί του πώς ακριβώς χρησιμοποίησαν εφαρμογές της ΕΛ.ΑΣ. όλοι οι αστυνομικοί συγκεκριμένων τμημάτων.

Η έρευνα είναι τόσο επίμονη, που αναζητούνται από διευθύνσεις IP, μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης υπολογιστών, η χωροταξική θέση των υπολογιστών, ακόμα και σε ποιους χρήστες είναι χρεωμένοι αυτοί οι υπολογιστές.

Ο μυστηριώδης μάρτυρας

synomilies
Απoσπάσματα από την πρώτη (δεξιά) και την τρίτη ανώνυμη επιστολή που έλαβαν οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων

Στις 25 Φεβρουαρίου 2021 οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων ανοίγουν ανώνυμη δακτυλογραφημένη επιστολή που μόλις έχουν παραλάβει, στην οποία άγνωστος συντάκτης σημειώνει ότι γνωρίζει για την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και προσφέρεται να μοιραστεί πληροφορίες. Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής θα προκαλέσει… ορυμαγδό αποκαλύψεων!

«Εδώ και δέκα χρόνια μια συμμορία με μπλεγμένους μέσα αστυνόμους, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς και αγνώστους του ποινικού δικαίου λυμαίνονται τον τόπο, βγάζοντας με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια σε συνεργασία με βρόμικους της Ασφάλειας, σε διάφορα τμήματα της Αθήνας, αλλά και στην επαρχία», τονίζοντας ότι «η ταρίφα για κάθε ταυτότητα ή διαβατήριο πάει από 30 μέχρι 35 χιλιάρικα».

Και συνεχίζει: «Οι πελάτες είναι κυρίως Αλβανοί και Ρώσοι ποινικοί, που έχουν εντάλματα για ναρκωτικά και μαστροπεία. Αλλοι που έχουν πάρει ταυτότητες είναι τριτοδεύτεροι που δουλεύουν σε νυχτερινά κέντρα, μπροστινοί σε εταιρίες με τσιγάρα, βενζινάδικα και αλλού, στριπτιτζούδες. Το καλύτερο όμως είναι και οι ταυτότητες που βγάζουν σε μπροστινούς σε ριχτάδικα μεγάλων επιχειρήσεων, θυγατρικές τους εταιρίες ΙΚΕ, που, όταν φαλιρίσουν, άντε να βρεις άνθρωπο για τα χρέη τους. Ολοι αυτοί πλησιάζουν την “ομάδα” για να αγοράσουν γνήσια χαρτιά με “καθαρό όνομα” για να κινούνται ελεύθερα ή για να φύγουν στο εξωτερικό».

Αρχηγός και δύο υπαρχηγοί

synomilies2
Συνομιλίες μεταξύ των µελών της σπείρας

Από τις πρώτες γραμμές αυτής της ανώνυμης επιστολής γίνεται ξεκάθαρο ότι ο συντάκτης γνωρίζει πάρα πολλά και στη συνέχεια περιγράφει πολύ συνοπτικά τον τρόπο δράσης του κυκλώματος. Αναφέρει ότι ο αρχηγός της συμμορίας βρίσκει τους πελάτες και κανονίζει τις αμοιβές. Οι δύο υπαρχηγοί εμφανίζονται ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας ή μέσω των ανθρώπων τους σε δήμους εντοπίζουν στα δημοτολόγια σε ποιες οικογένειες θα εντάξουν τους πελάτες ως νέα μέλη, δίνοντάς τους νέα στοιχεία, ή συνοδεύουν αλλοδαπούς πελάτες στα αστυνομικά τμήματα για να παραλάβουν ταυτότητες και διαβατήρια σε άλλα ονόματα.

Ο ανώνυμος μάρτυρας μιλά για συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, αναφέρει επίσης ότι η συμμορία έχει τις άκρες να εκδίδει ακόμα και διπλώματα οδήγησης και δίνει τους πρώτους έξι αριθμούς τηλεφώνων που ανήκουν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε λιγότερες από 24 ώρες αρχίζουν να ταυτοποιούνται συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τηλεφωνικούς αριθμούς. Σε μερικούς μήνες οι άρσεις απορρήτου θα έχουν γίνει χιονοστιβάδα για δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ακόμα, τηλεφωνικούς αριθμούς.

Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2021 η Κρατική Ασφάλεια αναζητά ήδη όλους τους αριθμούς ταυτοτήτων για την έκδοση των οποίων εμφανίστηκαν ως μάρτυρες μέλη της συμμορίας, καθώς και τους διοικητές τμημάτων που υπέγραψαν τις ταυτότητες, αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι παρέλαβαν τα δικαιολογητικά για την έκδοση των ταυτοτήτων, πλήρη στοιχεία μαρτύρων ταυτοπροσωπίας για συγκεκριμένους αριθμούς ταυτοτήτων, το σύνολο ενεργών και μη ενεργών ταυτοτήτων, οι οποίες εκδόθηκαν σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα.

Ο ανώνυμος ξαναχτυπά με δεύτερη επιστολή

Έχει αρχίσει ήδη η λήψη ένορκων καταθέσεων, όταν στα μέσα Απριλίου του 2021 φτάνει στις Εσωτερικές Υποθέσεις δεύτερη ανώνυμη επιστολή με νέες πληροφορίες για την υπόθεση. «Για να συνεχίσετε την έρευνά σας για το κύκλωμα με τις ταυτότητες θα σας πω αρκετά πράγματα που και εγώ δεν τα ήξερα και τα έμαθα πρόσφατα», αναφέρει ο ανώνυμος στις πρώτες σειρές της επιστολής του.

Η πρώτη πληροφορία που μοιράζεται με την υπηρεσία είναι ότι ο αρχηγός και ο ένας υπαρχηγός «τα έχουν σπάσει μεταξύ τους εδώ και πολύ καιρό και ο καθένας κάνει τις δουλειές του σαν να έχουν δύο μαγαζιά». Ο ανώνυμος συντάκτης δεν κρύβει ότι γνωρίζει ίσως πολύ περισσότερα από έναν κοινό θνητό, όπως έφοδο της υπηρεσίας σε συγκεκριμένη περιοχή, πώς ειδοποιήθηκαν από εμπλεκόμενο αστυνομικό λοιπά μέλη της συμμορίας για την έφοδο αυτή, για παλαιότερη σχετική δικογραφία, αλλά και για ταυτότητες που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Στη δεύτερη, δισέλιδη αυτή τη φορά, επιστολή ο ανώνυμος συντάκτης, ο οποίος υπογράφει με τα αρχικά «Α.Π.», δίνει πληροφορίες για το πώς δρα το κύκλωμα με τη συνεργασία διεφθαρμένων δημοτικών υπαλλήλων σε δημοτολόγια και συγκεκριμένα πόσο σύντομα ανοίγουν οικογενειακές μερίδες, στήνουν εικονικούς γάμους, «καρφώνουν ανύπαρκτα παιδιά σε μερίδες και άλλα». Μάλιστα, ο «Α.Π.» για πρώτη φορά αποκαλύπτει ότι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ. για λογαριασμό του κυκλώματος, παίρνουν από 50 έως 100 ευρώ κάθε φορά.

Ο μάρτυρας αυτός στη δεύτερη επιστολή του αποκαλύπτει επίσης ότι γνωρίζει αρκετές ταυτότητες τις οποίες εξέδωσε το κύκλωμα για άτομα τα οποία περιγράφει με τα χαρακτηριστικά τους. Μεταξύ των ατόμων αυτών αναφέρει και μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρωσία -παντρεμένη με έναν Τούρκο, ο οποίος έχει στοιχηματικές εταιρίες στην κατεχόμενη Κύπρο-, για την οποία η συμμορία κατάφερε να εκδώσει γνήσια ταυτότητα σε όνομα άλλο από το πραγματικό της για 40.000 ευρώ. Αλλά μιλά και για έναν Ρώσο στον οποίο η συμμορία πούλησε μια τέτοια ταυτότητα για 150.000 ευρώ!

Ενώπιον τεράστιου κυκλώματος

parakolouthiseis
Παρακολούθηση υπόπτων

Περί τα τέλη Απριλίου οι Εσωτερικές Υποθέσεις με καταιγίδα στοιχείων και ευρημάτων με τα οποία έχουν συνδράμει συνεργαζόμενες στην έρευνα υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν να εξιχνιάζουν την υπόθεση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Στα χέρια τους έχουν πλέον συνδέσει δεκάδες τηλεφωνικούς αριθμούς με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας αρχίζουν να στέλνουν στοιχεία σε κρυπτογραφημένα αρχεία τα οποία ανοίγουν μόνο εξουσιοδοτημένοι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όλοι γνωρίζουν τι έχουν μπροστά τους, στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες αστυνομικοί και αυτό πρέπει να τελειώσει. Ο κλοιός γύρω από επίορκους αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συνεργάζονται με το κύκλωμα, αρχίζει να σφίγγει περισσότερο, όταν η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας διαβιβάζει στοιχεία αστυνομικών οι οποίοι έχουν παραλάβει αιτήσεις έκδοσης διαβατηρίων από άτομα τα οποία συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κάνει φύλλο και φτερό τα δημοτολόγια αναζητώντας συγκεκριμένα ονόματα, κατόχους αρχικών μερίδων δημοτολογίου, καθώς και οποιαδήποτε αναζήτηση στο σύστημα του Ειδικού Ληξιαρχείου Αθηνών από άτομα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος.

Τα μαντάτα δεν αργούν και από τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Η εγκληματική οργάνωση έχει ξεπλύνει με ταυτότητες και διαβατήρια και σκληρούς κακοποιούς, διεθνώς καταζητούμενους.

Στις 12 Ιουλίου 2021 ο συντάκτης των επιστολών εμφανίζεται για τρίτη φορά με νέες πληροφορίες. Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά βρίσκονται κυρίως αστυνομικοί, για την εμπλοκή των οποίων αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες, ενώ αναφέρεται και σε αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος φέρεται ότι είπε στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης πως γνωρίζει ότι τον παρακολουθούν οι Εσωτερικές Υποθέσεις, «αλλά να μη φοβάται γιατί έχει πλάτες μέσα τον ίδιο τον διοικητή των Εσωτερικών Υποθέσεων».

Το κύκλωμα είχε ξεπλύνει με νέες ταυτότητες και καθαρό ποινικό παρελθόν εκατοντάδες άτομα και, πλην όσων έχουν εντοπισθεί, άγνωστο ακόμα αριθμό ατόμων. Οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι 24, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι 20. Συνολικά εμπλέκονται 29 αστυνομικοί, 2 πολιτικοί υπάλληλοι, 55 μάρτυρες ταυτοπροσωπίας, οι οποίοι βεβαίωναν ψευδώς την ταυτότητα των «πελατών», και 114 «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι έχουν ήδη παραλάβει τις ταυτότητες από την οργάνωση. Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι 215. Μεταξύ αυτών ένας ταξίαρχος ε.α., 18 αρχιφύλακες, 4 ανθυπαστυνόμοι, 2 αστυνόμοι, ένας Α και ένας Β, κ.ά.

«Ξέπλεναν» με ταυτότητες διεθνείς καταζητούμενους

Το δίκτυο τουλάχιστον από το 2013 προέβαινε συστηματικά στην έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων σε αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς και Ρώσους, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις και διεθνή εντάλματα για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών αποκτούσαν ταυτότητα Έλληνα πολίτη με όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, διπλώματα οδήγησης, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίδρυαν ή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις και γενικότερα παραπλανούσαν δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες.

Βασική προϋπόθεση για την έκδοση δελτίου ταυτότητας είναι η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Η οργάνωση έβρισκε μερίδες δημοτολογίου ανά τη χώρα, προκειμένου είτε να γίνει χρήση των στοιχείων των ατόμων στους οποίους ανήκει η μερίδα είτε να εγγραφεί νέο μέλος σε αυτή. Αυτή την «αποστολή» είχαν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στην εγκληματική οργάνωση και προμήθευαν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά.

Στη συνέχεια οι εγκέφαλοι της οργάνωσης καθοδηγούσαν τους «πελάτες» τους να δηλώνουν τόπο κατοικίας σε περιοχές που αποτελούσαν εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων και στα οποία υπηρετούσαν αστυνομικοί που είχαν ενταχθεί στην οργάνωση.

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό των Εσωτερικών Υποθέσεων, «οι αστυνομικοί διαδραμάτιζαν ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, διότι δίχως την έρευνα που διενεργούσαν στη βάση δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας οι “πελάτες” δεν θα είχαν τα εχέγγυα ασφαλείας, ότι δηλαδή δεν θα προέκυπτε οποιοδήποτε απρόοπτο με τη “νέα ταυτότητα”, όπως για παράδειγμα να εκκρεμεί σε βάρος τους κάποιο διωκτικό έγγραφο. Μετά την ταυτότητα η οργάνωση προσέφερε στους “πελάτες” και τη δυνατότητα έκδοσης ελληνικού διαβατηρίου και με τον τρόπο αυτό τους παρείχε τη δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας όχι μόνο σε χώρες Σένγκεν, αλλά και σε τρίτες χώρες».

Ιδιαίτερος ήταν και ο ρόλος των μαρτύρων ταυτοπροσωπίας, καθώς αυτοί επιβεβαίωναν ψευδώς την ταυτότητα του «πελάτη». Η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε στοιχεία Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε δεν είχαν εκδώσει ποτέ δελτίο ταυτότητας, είτε είχαν εκδώσει πριν από πολλά χρόνια και η οργάνωση γνώριζε ότι αυτοί έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Αναμφίβολα, για την ιστορία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Ανώτερες και ανώτατες αστυνομικές πηγές λένε ότι η συνολική έκταση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί και ότι οι συνεχιζόμενες έρευνες θα φέρουν όλους ενώπιον συνταρακτικών αποκαλύψεων.

Ίσως, πλέον, δεν έχει τόση σημασία ποιος ήταν ο συνολικός τζίρος από τη δραστηριότητα της οργάνωσης, αλλά ότι λειτούργησε σαν δούρειος ίππος μέσα στο ίδιο το κράτος, αποκαλύπτοντας πολύ σοβαρά κενά στην εσωτερική και εθνική ασφάλεια της χώρας.

Πηγή: newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)